Tjaša Štamulak: Naomi dekle manekenka v Milanu

Lanska zmagovalka natečaja za Naomi dekle si do pred kratkim niti v sanjah ni predstavljala, da bo danes ena boljših slovens­kih manekenk z izkušnjami v tujini. Iz običajne študentke komunikologije je postala model v Milanu, z njo pa želijo delati tudi najbolj priz­nani modni oblikovalci.

Tjaša Štamulak: Naomi dekle manekenka v Milanu (foto: Agencija Bronzmodels, Anka Bulovec,  Ana Gregorič, lienje pri 4. fotografiji: Miha Obid) Agencija Bronzmodels, Anka Bulovec, Ana Gregorič, lienje pri 4. fotografiji: Miha Obid
23. 5. 2012

Tjaša je dokaz, da se ti lahko s tvojo najljubšo revijo uresničijo skrite sanje. Punca pa ni le lepa, ampak tudi zelo pametna in podjetna, skratka prava cosmopolitanka. Status? Vezana in zelo srečna.

S Koroške na Milanske modne brvi ...

Naomi dekle sem postala novembra 2011 in takoj se je začela akcija – naprej nekaj fotografiranj, nato modne revije, aprila sem dobila prve ponudbe za Milano, ki sem jih zaradi študijskih obveznosti zavrnila, oktobra pa sem vpisala absolventa – sedla sem na vlak in se čez noč preselila v Milano. To je bilo to.

Zmagovalka Naomi izbora

Na začetku si sploh nisem upala pomisliti, da bi se lahko iz manekenskih ambicij kaj razvilo, saj me je na izbor za Naomi dekle pravzaprav prijavil moj fant. S Cosmom so se mi na široko odprla vrata in sem si rekla – zakaj pa ne, če ne zdaj, ne bom nikoli.

Le v dveh mesecih si dosegla več, kot večina slovenskih manekenk v celotni karieri

Takoj ko sem prišla v Milano, sem posnela kampanjo za lasno kozmetiko Wella, sledili so predstavitev za blagovno znako Lee, nato fotografiranje za Cavalli, modna revija za Mariello Burani in slikanje za Cerutti.

Zelo sem bila tudi počaščena zaradi sodelovanja z Massijem Besttetijem. Na februarskem tednu mode sem delala za Furlo, pred tem pa sem posnela tri modne zgodbe z različnimi fotografi. Skratka, dela mi nikakor ne zmanjka.

Manekensko delo ni mačji kašelj

Sliši se preprosto, kot sanjsko življenje, pa ni vedno tako. V bistvu zjutraj vstaneš, dobiš seznam kastingov, ki jih moraš obis­kati, na zemljevidu označiš ciljne točke in paziš, da se držiš ure. Kastingi so obvezni, zato jih preprosto ne smeš zamuditi. Če jih ne obiskuješ, se moraš zagovarjati pred agencijo, saj je obiskovanje kastingov v bist­vu tvoja služba.

Psihično moraš biti zelo trden!

Včasih prideš na kasting, čakaš eno uro, prideš pred naročnika, mu daš book in ga sploh ne odpre, ampak ti ga vrne.

Problem je, ker Italijani zelo slabo govorijo angleško. Čeprav poveš, da znaš samo angleško, se pred tabo pogovarjajo v italijanščini, tebi pa se sploh ne sanja, o čem govorijo.

Po določenem času sem se naučila osnovnih izrazov in zdaj že vem, o čem se pogovarjajo, na primer: je premehka, ima preostre poteze, je predebela, čudno oblečena ... in tako vsaj malce povežem, za kaj gre.

Čeprav večino deklet take opazke prizadenejo, sem sama zelo odločna – takšna, kot sem, sem, spreminjala se ne bom, če bom dobila delo, bom, sicer bom priložnost iskala drugje. Ne mislim drastično hujšati ali se rediti samo zato, da bom všeč določenemu naročniku.

Trend pretirano suhih najstnic je mimo

Zelo so presenečeni, ko povem, koliko let imam, in ta podatek vedno povem po resnici. Meni se to, da sem stara 23 let, ne zdi ovira, čeprav so dekleta tudi bistveno mlajša od mene.

Zadnje čase tudi opažam, da v Milanu , pa tudi drugje, nimajo preveč radi, da so dekleta pretirano suha. Zgodilo se mi je že, da so me na dveh kastingih zavrnili, ker naj bi bila presuha, čeprav sem v primerjavi z večino deklet videti normalno.

Medijskih pritisk glede teže vsekakor vpliva tudi na modne agencije in oblikovalce, zato zadnje čase iščejo predvsem punce, ki niso videti presuhe.

Videz ni vse

V Milanu moraš biti pripravljena, da te nenehno ocenjujejo. Na moji matični modni agenciji so mi povedali, da sem jim všeč, ker se da z mano vse dogovoriti, ker stojim na realnih tleh, kar opažam tudi pri naročnikih.

Veliko raje imajo preproste, naravne, prijazne punce kot tiste, ki so vzvišene in zahtevne. Ni dovolj samo to, da si suh in greš na kasting, zelo pomembne so tvoje osebnostne značilnosti. Zato vem, da bi me pri 16 letih takoj poslali domov. Zelo dobro se poznam in vem, da takrat še nisem bila dovolj zrela za takšno izkušnjo.

Življenje v Milanu

V modnih prestolnicah te precej hitro potegne v vrtinec zabav, saj je žur dostopen na vsakem koraku. V Milanu se nekateri ljudje ukvarjajo samo s tem, da vabijo in pripeljejo manekenke v določene klube, saj so potem lokali takoj elitnejši in posledično bolj obiskovani.

Pri meni je vse v mejah normale, hodim ven, vendar ne pretirano. Poznam pa manekenke, ki malce pretiravajo in žurajo vsak dan.

Podjetnica naj bo

Trenutno si ne predstavljam, da bi se ukvarjala s čim drugim, ker me manekenstvo resnično izpopolnjuje. Končujem diplomo, vmesni čas pa želim izkoristiti za manekenstvo.

Sicer sem tudi del ekipe društva Simun (simulacija združenih narodov), kjer skrbim za odnose z javnostmi. Čez deset let se vidim v kakšen uspešnem podjetju, vseeno pa upam, da bom ostala zvesta modnem svetu. Morda pa bosta ti dve stvari v prihodnosti celo združljivi.n

Osebna izkaznica

  • Starost: 23 let. 
  • Naj manekenka:  Heidi Klum. 
  • Po značaju: trmasta, sproščena, ambiciozna. 
  • Ko bom velika, bom: srečna, zadovoljna s svojim življenjem, ker se mi zdi, da nikoli ne veš, kam te življenje odnes.

Besedilo: Manca Čampa, fotografije: Agencija Bronzmodels, Anka Bulovec,  Ana Gregorič, lienje pri 4. fotografiji: Miha Obid

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri