Ti in tvoj denar: Ali si lahko privoščiš sposojanje?

Poznaš koga, ki danes ni kakorkoli zadolžen? Kako zadolžena si ti? In če si, ali si se zadolžila 'modro' ali nadvse 'neumno'?

Daj, še enkrat premisli, preden ... (foto: shutterstock) shutterstock
4. 7. 2011

Skoraj vsi tvoji znanci banki ali komu drugemu dolgujejo nekaj denarja. Četudi stanje brez vsakršnih dolgov ni nujno (in samo po sebi umevno) idealno finančno stanje, pa je v časih gospodarske recesije nadvse dobrodošlo stanje.

Seveda stopnja zadolženosti posameznika variira glede na definicijo tega, kaj naj bi stanje brez dolga sploh bilo, pa lahko generalno gledano to vidimo le, kot da nimamo dolga na kreditni kartici, ali pa, da nimamo sploh nobenih dolgov, torej niti posojila za avto ali stanovanje, ki bi ga morali odplačevati – torej stanje brez vsakršnih dolgov.

Naj naštejemo vrste osebnih dolgov, ki trenutno obstajajo na tržišču:

 • posojila na kreditnih karticah,
 • posojila za avtomobile in stanovanjska posojila,
 • majhna osebna posojila ('hitra' posojila) finančnih podjetij, bank in njihovih distribucijskih poti,
 • posojila iz zastavljalnic in od oderuških posojilodajalcev,
 • prijateljska posojila.

Kaj od zgoraj naštetega je del tvoje finančne realnosti?

'To si vendar lahko privoščite!'

Poznaš naslednjo situacijo?

Ko ženske nakupujemo, nekako vedno naletimo na prodajalke, ki so izurjene za prigovarjanje v takšnem slogu:

'Le dajte, to si lahko privoščite. Trdo ste delali. Nagradite se. Razvajajte se malo. V temle ste videti tako čedni.'

Skoraj v vsaki drugi trgovini vam zdrdrajo kaj takega. Te besede na žensko delujejo s čarobno močjo. Iz denarnice skoči kreditna kartica. Prodajalka jo potegne skozi terminal in vi podpišete. In že ste za nekaj deset ali sto evrov revnejši – ker si to lahko privoščite in ker ste v tem 'videti tako čedni'.

Prodajalke nikoli ne rečejo:

'Le dajte, lahko si privoščite posojilo za nakup tega. Trdo lahko delate in odplačate posojilo na kreditni kartici. Nič hudega, če boste zaradi posojila v neskončnost sužnja svoje službe. Pomembneje je, da ste videti čedni.'

Nikoli vam ne povedo resnice.

Sposojanje stane!

Da sposojanje stane, ljudje sicer vedo, vendar tega ne jemljejo dovolj resno.

Pogosti si sposojajo preveč in posojil ne morejo dovolj hitro poplačati. S tem si nakopljejo velike finančne težave. Kakšne?

 • Zgodi se jim lahko, da velik del svojega dohodka, porabijo za odplačevanje obresti. Če ničesar ne prihranijo, ne morejo napredovati na poti do finančne neodvisnosti. Končajo tako, da odplačujejo dolgove za stvari, ki so jih kupili že zdavnaj in ki so vredne le še malo ali nič. Komaj jim kaj ostane za kupovanje koristnejših stvari z naložbeno vrednostjo, ki bi služila njihovi prihodnosti.
 • Morda jim ne uspe plačati niti najnujnejšega. Posledica je, da ne morejo izpolniti kreditnih obveznosti. V tem primeru lahko izgubijo zastavljeno premočenje (zaradi neplačanih obrokov jim lahko na primer zasežejo avto). Izdajatelji kartic ali drugi posojilodajalci jih lahko tožijo. Lahko so celo prisiljeni v stečaj, to je sodni postopek, pri katerem mora prezadolženi dolgove poplačati iz svojega premoženja. Stečaj lahko za dolga leta pusti madež na človekovi finančni podobi.

Cena denarja

Že razmišljala o tem, koliko te bo dejstvo, da ti je nekdo veselo 'posodil' denar, stalo? Kolikšna je cena? So stroški morda skriti?

Če ti denar posodi ljubljena oseba, je cena tega posojila potencialno – če namreč denarja ne bi vrnila – nič manj kot tvoj odnos s to osebo.

V svetu denarja je namreč vse izmerljivo!

Dolg je tudi vedno povezan s stroški. Edina izjema je denar, ki ga starši dajo otrokom.

Ni pomembno, kaj ti reče posojilodajalec, tudi če je to dober prijatelj. Pazi na stroške! Posojilodajalec se namreč odpoveduje priložnosti, da bi svoj denar užival danes. Za to 'žrtev' mora biti kakšno nadomestilo. Cena, da mora čakati na to uživanje svojega denarja, so obresti.

Denar skratka ni zastonj. Nikoli ni zastonj.

Se zavedaš, da boš v primeru naslednjih posojil, izplačala obresti v višini:

 • bližnji oderuški posojilodajalec: 1200 – 1400 % (okoli 10 – 20 % mesečno),
 • posojilo na kreditni kartici: 24 %,
 • 5-letno posojilo za avto: 6 %.

Preden si sposodiš, zatorej raje še enkrat premisli!

Kaj je pameten in kaj neumen dolg?

Razlike med njima so naslednje:

 • Pameten dolg je dolg, ki si ga naložiš za nakup sredstev, s katerimi bi si lahko povečala premoženje oz. ustvarila dohodek. Takšni dolgovi so dolgovi, povezani z izobraževanjem in, v nekaterih državah, z nepremičninami.
 • Neumni dolgovi pa so tisti, ki si si jih naprtila za nesmiselne nakupe. Kako je končal bahavi nakit (precenjena obleka takrat popularnega dizajnerja ali zgolj za povprečen učinek predrag komplet ličil), ki si si ga kupila pred leti za neko krasno poslovno večerjo ali kakšen drug slavnosten dogodek, na katerem si želela blesteti? Upajmo samo, da si ga (ali jo) vsaj že odplačala in da ga nimaš na kateri od svojih kreditnih kartic kot obveznost.

Če smo ti dali kaj misliti, si boš še veliko več od tega in bolj podrobno lahko prebrala v knjigi:

Krasna, Seksi in Bogata

Knjiga avtorice Norme Sit, Krasna, Seksi in Bogata, ki je pred dnevi prevedena v slovenščino izšla tudi pri Tehniški založbi Slovenije, je namenjena ženski, ki je elegantna, svetovljanska in dovolj bistra, da želi dobro ravnati z denarjem in biti finančno neodvisna.

Samska ali vezana, s to knjigo boš postala finančno iznajdljiva. In to boš naredila zase!

Naučila se boš upravljati s svojim denarjem in voditi svoj proračun, se izogibati finančnim pastem, prepoznati pametne dolgove (in se obraniti neumnih), vlagati, varčevati in načrtovati svojo finančno prihodnost.

Še to: avtorica Norma Sit je uspešna podjetnica in članica fundacije International Woman's Forum Leadership Foundation.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri