Tako dela kariero cosmodekle

Kadarkoli me kdo vpraša, kako naj postane uspešen, vedno odgovorim, da mora predvsem dobro delati. Zakaj? Prvič, služba vam bo sčasoma dala priznanje, denar in samospoštovanje, ki naredijo življenje čudovito, in drugič, če dobro delate, se bolj zabavate, medtem ko čakate na denar, priznanje in samospoštovanje.

25. 10. 2001

Ali sem svoje nasvete tudi sama upoštevala? Ne vedno. Delati sem začela pri osemnajstih letih, ko sem bila še zelo naivna in neizkušena. Ko sem nekoliko odrasla in postala pametnejša, se mi je začelo bolje goditi in sem postala srečnejša. Ustvarila sem celo revijo, ki jo trenutno berete.

Na začetku je bila moja ideja o Cosmopolitanu le to: ideja. Vendar je sčasoma postala najbolje prodajana revija za mlade ženske na svetu s 43 mednarodnimi edicijami, ki jih sama nadzorujem. Če ste komaj na začetku, vendar imate tako velike sanje, kakor sem jih imela jaz, vam posredujem nekaj modrosti, ki sem si jih nabrala na poti do vrha.

Lotite se tlake

Večina mladih ljudi se mora na začetku kariere ukvarjati z manjšimi, nezanimivimi opravili: poskrbeti morajo za osebne obveznosti svoje šefinje ali urejati njen imenik. To nikomur ni všeč, vendar morate verjeti, da je sedanja služba stopnica na poti do uspeha. V eni od mojih prvih tajniških služb sem morala tipkati imena zaposlenih na priponke – je to mogoče kreativno? Ni, vendar sem pogumno zdržala do naslednje službe – le malenkost boljše. Tako se učite, kako postati profesionalka, velja?

Bodite ustrežljive

Opravite vsako nalogo, ki lahko pomaga vaši šefinji – tudi majhne zoprne osebne opravke. Ni važno, kaj počnete, vi hočete le pomagati! Saj dela ne jemljete domov zanje, ampak zase. Hočete napredovati in zaslužiti. In to dosežete tako, da ste ustrežljive. Se pravi, da pomagate tudi drugim dekletom, celo tisti gobezdavki, ki je ne morete videti. Pridna dekleta končajo prva. Vendar se prej prepričajte, da bo trud poplačan – brez pomena je prihajati v službo v soboto, če nihče ne bo vedel, da ste bile tam.

Zaprosite za več dela, vendar ne “težite”

Mogoče še niste pripravljene, da predstavljate podjetje na prodajnem seminarju, vendar ne spreglejte drugih stvari, ki jih lahko storite. Če imate idejo o reorganiziranju vašega oddelka, jo izrazite. Vendar pazljivo: prepričajte se, da boste nalogi kos, sicer boste zabredle pregloboko. Ko sem bila tajnica pri agenciji William Morris, smo iskali glavno igralko za novo predstavo.

Mučila sem se dva dni, slabo mi je bilo, vendar nisem zbrala poguma, da bi kogarkoli vprašala za avdicijo. Prihranila sem si popolno ponižanje. Komajda sem zmogla govoriti po telefonu, kaj šele pred kamero. Edini način, da uspete, je, da ne počnete tistega, kar ni v skladu z vašo osebnostjo. Tako na primer ne silite prijateljev ali šefinje, naj vam ponudijo veliko priložnost prezgodaj.

Seveda je popolnoma v redu, da uporabite družinske ali druge zveze in dobite službo na rahlo višjem položaju – potem se boste morale pač nekaj časa “pretvarjati”, dokler se ne naučite opravljati dela, za katerega niste usposobljene. Mogoče vam bo uspelo, da boste v celoti preskočile zgodnje “suženjske” službe – jaz sama pač nisem imela sreče, da bi dobila službo prek zvez. Trdo delajte v službi. Naredite več, kot je vaša dolžnost. In verjemite mi, da boste nagrajene.

Bodite točne

Najpomembnejše pravilo vsakega zaposlenega je, da je točen ali celo zgoden. Sama sem si rešila eno od mojih mnogih tajniških služb tako, da sem bila za svojo mizo že navsezgodaj, še preden je prišel šef. “Ste že tukaj, gospodična Gurley?” je spraševal presenečen in zadovoljen. On je namreč prihajal zelo zgodaj.

Svoj dom v zahodnem Los Angelesu sem morala zapustiti, ko je bila noč, da sem prišla v središče L. A. dovolj zgodaj in ga prehitela. Ni mi bilo težko biti točna, obvladala pa sem tudi tipkanje in stenografijo. In po določenem času mi je dovolil pisati besedila za oglase. Stvari so se izboljšale. In postala sem srečnejša.

Lotite se čim prej

Najboljši način, da vas opazijo in vzljubijo, preden postanete briljantne pri opravljanju svojega dela, je, da vse opravite takoj. Ena od mojih pomočnic odhiti v trgovino še isti dan, ko izve, da potrebujem gnojilo za rože in mehčalec za perilo, čeprav Cosmo International (kjer sem sedaj kraljica) ne bi bil v nevarnosti, če bi počakala še minuto ali dve.

In pomembnejše stvari opravi še hitreje! Ker je tako hitra, se nanjo zanesem stoodstotno – in takšne bi morale biti tudi ve: zanesljive, lotite se vsakega dela, pomembnega in manj pomembnega, takoj.

Bodite agresivne, a naj se to ne opazi

Ženska, ki na leto zasluži več kot 200 tisoč dolarjev, mi je pred kratkim dejala, da je mislila, da mora hoditi naokrog kot vojaški poveljnik, da bi ji uspelo. Vsi poznamo ženske s trdim korakom, ki glasno govorijo in se delajo tako pomembne, da se druge počutimo kot palčki.

Opazovala sem take ženske, kako so se vzpenjale na vrh, vendar so ponavadi spet zdrsnile, ker je agresivnost edino, kar imajo. Ker ni nadomestila za možgane, očarljivost in trdo delo! Bodite neopazno agresivne in imejte odprte oči za nove priložnosti. Vnema in predanost sta tisti vrsti agresije, ki prineseta uspeh in srečo.

Lahko ste seksi

Nobenega razloga ni, da si utirate pot do vrha v tvidu ali sivih kostimih, če vas to dolgočasi. Če se vaša obleka ujema s pohištvom, vam prav tako lahko uspe, vendar to ni edini način. Nosite tista oblačila, v katerih ste si všeč. Ni se še zgodilo, da ženska ne bi napredovala zaradi tega, kar je nosila, če je le imela pamet in vnemo.

V službi ne razpredajte o osebnih težavah

O osebnih težavah se pogovorite z eno ali dvema prijateljicama v službi, vendar ne zasipajte šefinje s podrobnostmi iz svojega zasebnega življenja. Dobro je, da ve za resnejše težave, vendar je ne uporabljajte za dnevne spovedi. Nekoč sem imela pomočnico, ki me je globoko žalostila (in dolgočasila!) z brezkončno sago o njenem možu in njegovem starajočem se očetu, ki je moral priti živeti k njima, in o njeni ponesrečeni lepotni operaciji (meni se je zdela popolnoma v redu).

Potrudite se, da se vaši šefinji vse izide

Vaša naloga je, opraviti vse, da je vaša nadrejena v vsem uspešna, medtem ko ve dobite, kar potrebujete. Naj vas ne skrbi, da bo zasluge za vaše delo požela šefinja. To ni tako slabo, kot je slišati. Če gre vaši šefinji vse kot po maslu in napreduje, vas bo verjetno vzela s seboj. Tako ni vse izgubljeno, če ne dobite priznanja že takoj na začetku. Ljudje opazijo tiste, ki dobro delajo, in govorice se širijo.

Telefonske zvijače

Nekaj nasvetov:

  • ko nekdo sprejme vaš klic, ga vedno vprašajte, ali ima čas za pogovor. Tako se ne boste zaklepetale, medtem ko si bo tisti na drugi strani želel, da bi že enkrat prešle k bistvu.

  • zahvalite se ljudem, ki so “večji od vas”, da so vas poklicali nazaj – tega jim namreč ni treba storiti.

  • bodite neusmiljene z ljudmi, ki izgubljajo vaš čas. Recite, da vas nekdo čaka, ali da ste sredi drugega pogovora.

Naučite se sprejemati udarce

Najuspešnejši ljudje na svetu so še vedno izredno ranljivi. Mediji jih pogosto napadajo in njihove kritike jih seveda ranijo. Naj vas to ne potre: če čutite strast do svojega dela, vam bo dala moč do naslednjega projekta.

Bodite prijazne do vseh

Prijateljstvo s sodelavci je 50 (mogoče celo 60 ali 70!) odstotkov vašega uspeha – vendar to ne pomeni nujno, da morate biti zabavne, smešne ali celo “popularne”. Naj vam povem o veliki tečnobi, ki je nekoč delala v moji pisarni. Lydia je bila zelo pametna, vendar nikoli prijetna. Nekoč sem delala pozno v noč in dobila napad lakote. V hladilniku nisem našla ničesar, zato sem začela brskati po mizah sodelavcev.

Sramotno, ampak lakota je lakota. V nekem predalu sem našla rozine in jih pojedla polno škatlo. Naslednje jutro me je Lydia vprašala, ali sem pojedla njene rozine. Pritrdila sem in ker je bila jezna, je moja asistentka šla v trgovino, ji kupila veliko škatlo rozin, nakar tega nismo omenile nikoli več. Tega ji ne bi nikoli storila, ampak punca se je resnično vedla kot goska. Šefinje – pri tem ni pomembno, ali ima prav ne morete poniževati, čeprav je brskanje po tujih mizah precej neokusno.

To je bila priložnost, da bi imeli najino “skrivnost”. “Ta teden sem pustila na mizi čokoladne piškote,” bi mi lahko rekla – in postala posebna ljubljenka. To seveda ni tako velika stvar, vendar tvoji karieri ne škodi, če ljudje mislijo, da si šarmantna.

Harry Levinson, psiholog iz Bostona, pravi: “Zajedljiva, groba osebnost je najpogostejši razlog za neuspeh pametnih moških in žensk na višjih položajih v gospodarstvu.” Mnogi v zabaviščni industriji – igralci, pevci – se grdo vedejo in preživijo, vendar so drugačni od tebe in mene. Me preprosto ne moremo biti zadirčne, sebične in uspeti. Obljubite, da boste preizkusile katerega od mojih nasvetov?

Divje stvari

Helen Gurley Brown ima neustrašen pristop do življenja. Tu je še nekaj bonbončkov iz njene knjige I’m wilde again.

  • Kdo je dober v postelji

  • Objem namesto poljuba

  • Laž, ki jo morate izreči

  • Nesrečen življenjski zakon ljubezni

  • Kako velik je?

Helen Gurley Brown