Študentski vodnik po galaksiji

Sedem področij, ki ti lahko v študijskem obdobju povzročajo sive lase, in kaj lahko narediš, da ti bo lažje.

25. 9. 2008

Hoditi na faks naj bi bilo najlepše obdobje v tvojem življenju. Vsekakor se dogaja največ vznemirljivih reči. Nore zabave vsak dan v tednu, ki jih pospremijo najrazličnejše alkoholne mešanice, kopica novih in vznemirljivih ljudi, zmanjšan nadzor staršev, povečana izbira fantov … Vendar ni vse, kar se sveti, zlato! Faks z vsemi novostmi prinaša tudi obilico stresa in drugih neprijetnosti, ki morda še najbolj prizadenejo bruce, ki se zavoljo šolanja preselijo v novo, študentsko okolje, vsekakor pa vsaj oplazijo prav vsakega.

1. Težava:

Oh, to učenje

Raje bi šla ven s prijateljicami ali se zavalila pred televizor z veliko vrečko bombonov. Tudi pospravljanje celotnega stanovanja in še sosedovega za povrhu se trenutno sliši bolje. Učenje je večna neprijetna aktivnost, ki se je nikoli ne znebimo. V otroštvu se večina od nas rada uči. In zakaj se ne bi? Raznovrstne igre, zanimive igrače, oponašanje in igranje vlog, zanimive knjige … Učenje v otroštvu temelji na divergentnem mišljenju, ki ponuja neskončno število ustvarjalnih rešitev enega problema. Ne išče torej ene rešitve, temveč pravo rešitev. Ta ustvarjalnost se skozi šolski sistem oklesti, saj ta stremi k enakemu konformističnemu razmišljanju vseh posameznikov. Tako po nekaj letih šolanja ljubezen do učenja izgine in pogosto se (z veliko muko) trudimo le toliko, kot je potrebno za povprečen rezultat na testih in izpitih.

Rešitev:

Nazaj v otroštvo

Ker se najlažje učimo v otroštvu, se poskusi vrniti nazaj v čas. Otroci spo­znavajo zunanje okolje z vsemi čutili. Res, da ti lizanje zapiskov verjetno ne bo veliko pomagalo, lahko pa uporabiš čim več čutil. Najdi kombinacijo, ki tebi najbolj ustreza: izdelaj si miselni vzorec, najpomembnejše podatke ponavljaj ritmično, izmisli si svojo pesmico, z barvnimi listki in flomastri si poživi zapiske in označi pomembne dele, če ti pade koncentracija, zamenjaj kraj učenja (vrtenje med posteljo, pisalno mizo, kavčem, kuhinjsko mizo…) ali privošči možganom počitek, če ne maraš tišine, se odpravi v park, saj narava pomirja živčke, snov si posnemi na diktafon in ga poslušaj, pri učenju uporabljaj geste, oponašanja, smešne primerjave itd.

Presodi, koliko dni potrebuješ za po­samezni izpit, in si snov sistematično razdeli po dnevih. Pomembno je, da ostaneš pozitivna, za težko delo pa se vsak dan nagradi s kratkimi razvajanji. Negativen odnos (češ, da te to itak ne zanima in ti v življenju ne bo prišlo prav nič prav) ti bo učenje le otežil.

2. Težava:

Predavanje ali kavica?

Večno vprašanje večine študentov! Pa natančneje poglejmo situacijo. Zjutraj se komaj spraviš iz toplih in mehkih rjuh in se nekako odvlečeš do faksa. Pred njim (FDV na primer zakriva množica senčnikov in foteljev tamkajšnjih barov) ali vsaj v njegovi okolici te pozdravi kopica lokalčkov, ki poznajo rešitev za tvojo zaspanost – kavo. Zlahka lahko zamudiš predavanje. In še eno …

Rešitev:

Upri se skušnjavi!

Obljubi si, da boš redno obiskovala predavanja, saj ti bodo olajšala učenje za izpit. Iz postelje vstani pol ure prej kot po navadi ter si kavo pripravi doma. Kljub predsodkom, da v prvi vrsti sedijo le ‘piflarji’, se vseeno usedi čim bolj spredaj. Tako boš predavanje doživljala bolj doživeto in zdelo se ti bo, da profesor predava samo tebi. Kmalu boš ugotovila, pri katerem predmetu se izplača delati zapiske. Če to ni potrebno, potem raje pridno poslušaj in poskušaj izluščiti čim več zanimivih informacij. Snovi boš lažje sledila, če boš redno opravljala sprotno delo, ki ti ga naloži profesor.

3. Težava:

Nisi več doma!

Zlasti brucke, ki ste se morale odpraviti v širni svet, se boste srečale s tegobami, ki jih doma niste imele. Udobja, ki ti ga je do sedaj verjetno omogočala mami­ca, je konec. Vzdrževanje najosnovnejšega higienskega minimuma je sedaj v tvojih in v rokah tvojih novih sostanovalcev. Študentsko življenje v domovih in najetih stanovanjih prinaša mnogo bonusov, kot je izposojanje oblačil, vendar prinaša tudi deljenje bacilov. Ko bo zbolel eden, se bo bolezen veselo širila do drugih. Brucke ste za bolezni dovzetnejše, saj vaš imunski sistem še ni navajen novega načina življenja in ga morebiti malce načenja tudi domotožje.

Rešitev:

Čistoča, čistoča in čistoča!

Poleg osebne higiene boste morali s sostanovalci redno skrbeti tudi za preostalo čistočo v stanovanju. Ustanovite skupni sklad za nakup čistil in drugih pripomočkov ter si enkrat na teden vzemite vsaj urico časa in zavihajte rokave. Ne pozabite tudi na sprotno pospravljanje – posoda se nikoli ne pomije sama, lasje se nikoli sami ne pospravijo iz umivalnika in ne, odstriženi nohti na kavni mizici se ne razgradijo sami od sebe.

5 plusov študentskega življenja stran od doma:

  • Ker si prvič na svojem, prijatelji postanejo tvoja nadomestna družina. Te prijateljske vezi so tiste, ki trajajo večno.
  • Ker te doma ne čakata mamica in očka, se lahko vrneš, kadar koli ti ustreza. Tudi če se zgodi, da sploh ne prideš ... pa kaj potem.
  • Ko prideš na fakulteto, je pozabljeno vse, kar se je zgodilo pred njo. Ne glede na to kaj ti je všeč, boš z lahkoto našla dobre prijatelje.
  • Šole, ki se vsak dan prične ob osmih zjutraj, je konec. Sedaj imaš nad svojim časom nadzor tudi ti. Kar privošči si dolg spanec!
  • Poleg glavnih se vse bolj povečuje količina izbirnih predmetov. Namesto da poslušaš nezanimiva predavanja, si izbereš tista, ki te zanimajo.

4. Težava:

Študentski plus kilogrami

Kolikokrat si slišala, da se punce pritožujejo čez svoje kilograme, ki naj bi jih pridobile med študijem? Verjetno velikokrat. Tu seveda ne govorimo o ‘normalnem’ ‘jamranju’, ki je značilen za večino punc, ko govorijo o svoji teži, debelih bedrih, veliki riti itd. Niti ne napeljujemo na kakršno koli hujšanje, saj si lepa takšna, kot si! Govorimo o nezdravem študentskem prehranjevanju, ki se pojavi zaradi pomanjkanja časa, denarja ali kuharskih veščin. Nezdrava hitra prehrana, neredni obroki in nič telesne aktivnosti bodo več kot očitno povzročili povečanje telesne teže, slabo počutje in morda celo bolezen.

Rešitev:

Vegetarijanstvo ni odgovor!

Najprej si moraš pridobiti recepte svoje mame oziroma tistega, ki ti je do zdaj kuhal. Prehranjuj se enako, kot si se do sedaj (razen če si jedla le skrajno nezdravo hrano) in dodaj vsaj majhno telesno aktivnost, saj fakulteta prinese s seboj tudi večurno sedenje na stolu. Vegetarijanstvo zaradi hujšanja ali vegetarijanstvo kot trenutna modna muha (po možnosti: ne jem mesa, pršut pa) vsekakor ni rešitev za tvoje kilograme. Tudi jedi z mesom so lahko zdravo pripravljene in pri pici ni težava v šunki, ampak v redilnem testu in veliki količini sira. Vzemi pamet v svoje roke:

? zmanjšaj količine maščob,

? sir in smetana naj ne bosta v vsaki jedi,

? čim več manjših obrokov na dan,

? opusti večerna grizljanja (ne govorimo o večerji!),

? pij velike količine vode,

? jej vse (v manjših količinah),

? premakni svojo ritko s stola!

5. Težava:

Saj ga bom spremenila …

Na te štiri besede lahko kar pozabiš. Faks je obdobje, kjer se vsem malo utrga, odpre se nam svet neskončnih možnosti zabave in ljudi, kot boš oziroma si že sama ugotovila. Nekateri fantje in tudi punce menijo, da je študentsko obdobje čas za eksperimentiranje in zabavo, in jim resna zveza nič kaj preveč ne diši (če si tudi ti taka – zakaj pa ne, če ti tako ustreza, priporočamo pa uporabo kondomov). Eno­nočne zveze vsekakor niso za vsakogar. Težko pa je spoznati G. Pravega, ki bi si želel kaj več od burne kratke ‘romance’.

Rešitev:

Ne boš ga!

Če si punca, ki si želi ljubezni in topline le enega fanta, si zapomni, da ti pravega ‘playerja’ verjetno ne bo uspelo spremeniti. Pazi se fantov, ki nenehno žurajo, se ves čas spogledujejo in punce menjajo celo redneje kot spodnje hlače. Tak več kot očitno ni pripravljen za več kot enkratno hitro operacijo in s teboj ne bo ravnal nič drugače kot z vsemi drugimi trofejami – preteklo obnašanje je pogosto dober kazalnik za prihodnja dejanja. Torej pozabi nanj! Nasvet, ki se najbolje obnese, čeprav je že skrajno izrabljen, je, da boš fanta našla, ko boš to najmanj pričakovala. Ne obremenjuj se torej s tem, da nimaš fanta, in se raje zabavaj s prijateljicami. Bo že prišel (sam od sebe) in to tja, kjer ‘’res ne moreš spoznati fanta’’.

6. Težava:

Izkušnje (denar) ali izobrazba?

Kot je ugotovil profesor Peter Stanković s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, je vse večji problem, da študenti fakulteto obiskujemo zgolj turistično – torej le občasno ali le ko je to nujno potrebno. To se dogaja predvsem zaradi tega, ker smo študenti vse bolj zaposleni z obštudijskimi službami in drugimi udejstvovanji. Res je, da denar vsi potrebujemo. Izjema so le tisti, ki jih dobro zalagajo starši in lahko mirno uživajo študentsko življenje. Vendar dandanes težava ni le v denarju, ampak predvsem v izkušnjah, ki so krvavo potrebne, če želimo po šolanju prodreti na trg delovne sile. Diploma danes preprosto ni več dovolj, študentom pa vse bolj zmanjkuje časa za obiskovanje predavanj in za poglobitev v študij.

Rešitev:

Vse se da, če se hoče!

Bodi pogumna in si najdi službo na želenem področju. Že v svoji prošnji napiši, koliko ur na dan lahko delaš, in poudari, da si študentka. Pri stotih poslanih prošnjah je statistično večja verjetnost za pozitiven odgovor, kot če na primer ne pošlješ nobene. Če boš svoj čas pametno razporedila, boš zmogla oboje hkrati. Zavedati pa se moraš, da bodo pri tem zagotovo vsaj malo trpele druge aktivnosti, recimo zabava … Zato si redno privošči razvajanje, da boš lažje preživela vmesne stresne trenutke.

7. Težava:

Pijem le, ko sem v družbi

Najbolj nore zabave, spoznavanje zanimivih ljudi ter ogromne količine popitega alkohola. Res je na dan priporočljivo popiti vsaj dva litra tekočine, vendar ni mišljeno alkoholnih pijač. Pogosta ponočevanja in zastrup­ljanje telesa z alkoholom lahko močno oslabijo tvoje zdravje. Če piješ le v družbi, naj te spomnimo, da boš na faksu redko kdaj sama.

Rešitev:

Z glavo na zabavo

“Več kot spijemo, boljši smo in lepše zgledamo!’’ No, to vsekakor ne drži. Več kot spiješ, manj privlačna si. Nič ni narobe, da si vsake toliko na zabavi trezna ali da kakšen večer žuranja od­kloniš. Preberi naslednja dejstva in nasvete:

? tudi alkohol redi,

? mački dan po pitju niso prijetni,

? ne mešaj različnih alkoholnih pijač,

? alkohol te udari tudi po denarnici,

? deciliter vina pri kosilu ti ne škoduje,

? ne pij na prazen želodec,

? velika količina vode pripomore k razstrupljanju tvojega telesa,

? ne pozabi na spanec!

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri