Standardi motivacijskega mišljenja: Napoleon Hill z idejo do bogastva!

"Karkoli si um lahko zamisli in verjame, lahko doseže," je pred desetletji zapisal Napoleon Hill, ki se je proslavil s knjigo Z idejo do bogastva!

Standardi motivacijskega mišljenja: Napoleon Hill z idejo do bogastva! (foto: shutterstock) shutterstock
20. 9. 2012

Založba Cangura je te dni z mislijo na slovenske bralce postregla z novo, posodobljeno in dopolnjeno izdajo te mega uspešnice Napoleona Hilla. Z idejo do bogastva! je namreč ena od največjih uspešnic vsek časov, saj se lahko pohvali z neverjetnimi 70. milijoni prodanih izvodov.

Vsekakor dejstvo, ki govori samo zase, za vse ostalo bo treba v roke vzeti kar knjigo.

Ne odpovej le meter do zlata!

Si kdaj razmišljala o tem, kateri bi lahko bil eden od najbolj pogostih vzrokov za neuspeh?

Napoleon Hill je bil prepričan, da se za neuspehom rada skriva navada, da prehitro odpovemo. Da odpovemo, ko pridemo do začasnega poraza. In prav vsak izmed nas je v življenju že naredil takšno napako.

Povzemamo naslednjo nadvse poučno priliko iz knjige Z idejo do bogastva!:

"Strica R. U. Darbyja je ujela zlata vročica v dnevih zlate mrzlice in je šel na zahod, da bi kopal in obogatel. Nikoli ni slišal, da se je več zlata izkopalo iz človeških možganov, kot pa kdajkoli iz zemlje. Vzel je zemljišče in se lotil dela s krampom in lopato. Delo je bilo težko, toda njegova sla po zlatu je bila dokončna. Po tednih dela je bil nagrajen z odkritjem sijoče rude. Potreboval je stroje, da bi lahko spravil rudo na površje. Potihoma je pokril rudnik in šel po svojih stopinjah domov v Williamsburg v Marylandu ter poročal svojim sorodnikom in nekaterim sosedom o zadetku. Zbrali so skupaj denar za potrebne stroje in jih poslali. Stric in Darby sta se vrnila na delo v rudnik.

Prvi voz rude sta izkopala in poslala v talilnico. Dobički so pokazali, da imata enega od najbogatejših rudnikov v Koloradu. Še nekaj vozov rude bi poplačalo dolgove. Potem bi prišel velik dobiček.

Svedri so šli dol! Gor so šla upanja Darbyja in strica! Potem se je zgodilo. Žila zlate rude je izginila! Prišla sta do konca mavrice in kupa zlata ni bilo več tam! Vrtala sta naprej in obupno poskušala ponovno najti žilo - toda vse je bilo zaman.

Končno sta se odločila, da odnehata.

Stroje sta prodala trgovcu za nekaj sto dolarjev in se z vlakom vrnila domov. Nekateri kramarji so neumni, ampak ta ni bil. Poklical je inženirja rudarstva, da pregleda v rudnik in naredi nekaj izračunov. Inženir je svetoval, da je projekt propadel, ker lastnika nista bila seznanjena z defektinimi linijami. Njegovi izračuni so pokazali, da bi se žilo lahko našlo samo meter od mesta, kjer sta Darbyja prenehala vrtati!

To je bilo natančno mesto, kjer so žilo našli!

Trgovec je dobil milijone dolarjev od rude iz rudnika, ker je vedel dovolj, da poišče svetovalca strokovnjaka, preden je odnehal."

Odlomek, ki gotovo da misliti.

In takšno je prav vsako poglavje te knjige. Napoleon Hill je v svojo knjižno uspešnico vpletel resnične anekdote iz življenj več sto izjemno bogatih, slavni in še kako resničnih ljudi.

Priporočamo v branje!

Napoleon Hill: Z idejo do bogastva!

knjigaPrvo izdajo Z idejo do bogastva! so prodali leta 1937. A če bi danes vstopila v katerokoli bolje založeno knjigarno v Ameriki, bi našla več izdaj knjige Z idejo do bogastva! (običajno različica iz leta 1960 v eni od svojih oblik) na oddelku za posel ali samomotivacijo.

Z idejo do bogastva! traja, ker deluje.