Sproščene na zabavo

December je mesec zabav in včasih je zelo naporno krmariti med številnimi vabili, različnimi prizorišči in bolj ali manj formalnimi oblačili. In pri tem morate biti pozorne tudi na vedenje. To na zasebnih zabavah ni strogo določeno in spodrsljaji so pogosto dobrodošel vir zabave, poslovne zabave pa zahtevajo strogo spoštovanje bontona.

29. 11. 2001

Povabili so vas na zabavo, toda namesto veselja občutite grozo. Po glavi vam rojijo številna vprašanja: kaj obleči, kako se vesti, kaj če se popacam z juho, ali gre lahko z mano tudi partner ... Neprimerno vedenje je znak nepoznavanja bontona, spodrsljaji vas lahko stanejo dobrega imena, včasih celo napredovanja. Pa vendar ni tako hudo, vsi se kdaj zmotimo. Naučite se najosnovnejših pravil, da boste na zabavi sproščene.

Odgovorite na vabilo

Vse se začne z vabilom. Ponavadi jih sicer pošiljamo le ob večjih prireditvah, vendar ni nič narobe, če jih pripravimo tudi, kadar gre za manjšo zasebno zabavo. Kakorkoli že, na vabilo morate odgovoriti, sicer boste v očeh gostitelja veljale za izredno nevljudne.

Če je na vabilu oznaka “regrets only”, gostitelj pričakuje samo negativne odgovore, molk šteje kot privolitev. Oznaka “p. m.” (pour memoir) pa pomeni, da ste prihod že potrdile in gostitelj pošilja vabilo le kot formalnost. Če ste gostiteljica vi ali vaše podjetje in povabljeni gostje na vabilo niso odgovorili, nikar ne vzemite v roke telefona in ne preverjajte, kdo se bo zabave udeležil.

Po bontonu je namreč to izredno nevljudno. Najbolje je, da upoštevate formulo starih mačkov, ki pravi, da bo na zabavo prišlo približno 80 odstotkov povabljenih. Se v zadregi sprašujete, ali lahko na zabavo pripeljete tudi partnerja? Lahko, vendar le, če je v vabilu to navedeno. V nasprotnem primeru velja vabilo samo za vas. Če se zabave iz tega ali onega razloga ne nameravate udeležiti, vabila ne dajte komu drugemu. Vabilo je namenjeno le vam in ne velja za druge ljudi!

Dobra izbira

“Ker je sodelavka nepričakovano zbolela, sem morala z direktorjem na slovesen sprejem. Tam so bili vsi, razen mene, oblečeni zelo elegantno. Deležna sem bila kar nekaj zaničljivih pogledov. Zdaj imam v pisarni vedno rezervni kostim,” pripoveduje 29-letna Mateja, zaposlena v službi za odnose z javnostmi.

Če vas povabijo na poslovno zabavo (sprejem, poslovno kosilo, poslovno večerjo, odprtje ...), izberite kostim, hlačni ali s krilom in prav gotovo ne boste “ustrelile mimo”. Izberite kaj takega, da ne boste izstopale. Umirjenost je priporočljiva tudi pri izbiri nakita in dišav – naredite vtis z dobro izbiro, ne s količino. Obvezen del garderobe, v vročini ali mrazu, so tudi nogavice.

Stopala polepšajte s klasičnimi salonarji, zaprtimi na obeh straneh. V dopoldanskih urah si lahko privoščite svetlejše tone, z nočjo pa naj temnijo. Torbica z ročajem vam bo olajšala rokovanje in hranjenje. Boste na zabavo odšle s partnerjem?

Potem ne pozabite na staro angleško pravilo, ki velja še danes: za moške po 17. uri rjava barva ni primerna! Vaš najdražji naj blesti v sivi, črni ali temno modri barvi. Opozorite ga na nogavice: biti morajo dovolj visoke, tako da ne bo kazal kože, tudi ko bo sedel s prekrižanimi nogami. Barva nogavic naj se ujema z barvo obleke oziroma z barvo čevljev.

Če sta povabljena na slovesno prireditev, je v vabilu lahko zahteva, da mora moški obleči smoking. V tem primeru ve izberite večerno toaleto ali daljšo obleko. Če vabilo zahteva frak, je za ženske obvezna večerna toaleta z belimi rokavicami. Pa še to: spremljevalca opozorite, naj ne rahlja kravate, ker to ni lepo,in da mora imeti suknjič na sebi do konca srečanja, čeprav mu je vroče.

Dokler se pogovarja stoje, mora biti suknjič zapet, odpne ga lahko šele, ko sede. Pa še to: sodobni poslovni bonton dovoljuje, da lahko ženska moškemu pomaga pri oblačenju plašča. Prav tako ne bo nič narobe, če ženska voznica moškemu sopotniku pridrži vrata avtomobila. In še nasvet kadilcem: ženska lahko prižge cigareto prijatelju ali poslovnemu partnerju.

Zamuda ni vljudna

Zabava je ob osmih zvečer, toda pet pred osmo imate v laseh še navijalke. Razlog za paniko? Ni nujno! Dobra novica: na zabavo lahko tudi zamudite. Slaba novica: zamudite lahko le, če bo na zabavi res veliko ljudi, saj bo vaša zamuda manj opazna. Se odpravljate na večerjo k znancem? Potem nikar ne zamudite, večerja bo hladna.

Vendar pa ne zvonite na vratih že deset minut pred napovedano uro, gostiteljica si mora odvezati še predpasnik in si nadeti obleko, v kateri bo očarala goste. Točnost je zaželena tudi, kadar ste povabljene na zabavo, ki se začne s kulturnim programom. Preverite, koliko časa potrebujete za prihod (in iskanje parkirnega mesta!), in v zakup vzemite še čas, ki ga boste potrebovale, da oddate obleko v garderobo in poiščete sedež.

Če pa rade zamujate, potem z veseljem sprejmite vabilo na večje prireditve, saj lahko zamudite od deset do dvajset minut. Če bo zamuda večja, ne vihajte nosu, ker vas na vratih ne bo sprejel gostitelj. Goste je dolžan sprejemati le dvajset minut po napovedani uri, potem to dolžnost preda namestniku.

Dobro je tudi vedeti, da pri hoji po stopnicah navzgor ženska hodi pred moškim, po stopnicah navzdol pa moški pred žensko.

Akrobatika s hrano

Odhajate na zabavo ali sprejem, kjer velja “stoječi sistem”? V eni roki krožnik, v drugi kozarec, približuje pa se vam pomemben človek, s katerim se boste morale v naslednjih trenutkih rokovati … Katastrofa? Ne!

Z malce spretnosti naredite naslednji manever: krožnik položite med prstanec in sredinec ter ga naslonite na dlan, s palcem in kazalcem pa primite pecelj kozarca. Desna roka bo tako prosta za rokovanje. In še to, zabava je družaben dogodek, zato naj bo vaš krožnik bolj prazen kot poln. Če pa se vabljivi hrani le ne morete upreti, potem “goljufajte”. Vsake hrane vzemite le malo in vedno uporabite nov krožnik. Če hrano jemljete s pladnja, ki ga nosi natakar, si pomagajte z zobotrebcem.

Pazite, da zobotrebca ne boste več uporabili, odložite ga na prazen pladenj. Poslovna kosila in večerje zahtevajo nekoliko več znanja. Ko sedete za mizo, si servieto takoj položite v naročje. Tudi če želodec glasno zahteva obrok hrane, morate počakati, dokler niso postreženi vsi gostje. Velja pravilo, da gostitelj obrok začne in konča. Pa še nekaj drobnih pravil glede hrane.

Z roko lahko jeste le rake, školjke in artičoke. Za piščanca potrebujete vilico in nož, za palačinke žlico (z njo režete in jeste) in vilico (ta je le v pomoč). Če vam med zobmi ostane košček mesa, nikar ne uporabite zobotrebca, zlasti ne za mizo. Kot prava dama boste svojo zadrego rešile v toaleti. So vas polili z juho ali vinom, vam je v naročju pristala oliva? Ne razburjajte se!

Stisnite zobe in mirno počakajte, da vas očistijo, ali pa se napotite v toaleto in se očistite same. “Na prvi službeni poti v tujino sem morala ministra spremljati tudi na poslovnem kosilu s tujimi diplomati,” pravi 27-letna Katarina, prevajalka na enem od ministrstev.

“To je bilo moje prvo kosilo v izbrani družbi in imela sem veliko tremo. Predjed in glavna jed sta minili brez spodrsljajev, zataknilo pa se je pri sladici. Ko sem hotela z vilicami nabosti vročo flambirano breskev, je ta pristala v mojem naročju. K sreči so mojo nerodnost opazili le redki. Breskev sem zavila v prtiček in jo odložila na mizo. Večjo nevšečnost pa mi je povzročal velik madež na obleki, ki sem ga skušala zakriti s torbico. Od takrat imam v torbici vedno rezerven kos oblačila.”

No, mi priporočamo, da imate vedno s seboj tudi rezervne nogavice. Ne marate alkohola? Zavrnite ga brez bojazni. Na kozarec rahlo prislonite roko, se zahvalite in hkrati zaprosite za vodo ali sok. Ob zdravici lahko le nakažete pitje vina, lahko pa nazdravite tudi s sokom. Če je pri kosilu ali večerji predvidena zdravica, jo izrecite stoje pred serviranjem sladice. Kozarec s pijačo dvignite tik pred koncem zdravice, namesto trkanja lahko kozarec le dvignete v smeri gosta.

Bodite družabne

Nedavno so vas zaposlili in zabava je prava priložnost, da vas direktor končno spozna. Prav imate, vendar se nadrejenemu nikar ne predstavite same, počakajte, da vas predstavi nekdo z ustreznim položajem.

Pri rokovanju si zapomnite preprosto pravilo, da roko ponudi tisti, ki je višje na družbeni lestvici. Torej ženska vselej ponudi roko moškemu, starejši ponudi roko mlajšemu, po položaju višji ponudi roko nižjemu. Pazite, da vaša roka pri rokovanju ne bo mrzla ali potna. Stisk sobesednikove roke naj ne bo preveč močan ali mlahav, prav tako ni vljudno dolgo tresenje roke.

Po sodobnem bontonu se ženska v družbi lahko predstavi tudi sama. Enako je v poslovnem svetu popolnoma običajno, da lahko ženska moškega poslovneža povabi na kosilo in tudi sama poravna račun. Na sogovornike na zabavi ne poskušajte na vsak način narediti vtisa, bolje je, da se vljudno poslovite in počakate na ugodnejši trenutek.

Tudi pri tem velja pravilo: višji položaj ko imate, dlje lahko govorite z nadrejenim. Pomembno je tudi, kako se vedete naslednji dan. Če opazite, da tikanje ne bo šlo, čeprav sta se prejšnji dan tako dogovorila, sodelavcu prijazno predlagajte, da tikanje opustita. S tem boste rešile zadrego in si pridobile “dodatno piko”. Bodite pametne, nova poznanstva naj ne gredo dlje od pogovora.

Kljub morebitni privlačnosti ali opazni naklonjenosti vključite razum in raje premislite dvakrat, kakor da bi naredile korak preveč.

Poslovna darila

Najprimernejša so uporabna darila: kristal, odlično vino, slike, zgoščenke, knjige, rokovniki in podobno. Osebna darila, na primer kozmetika, niso primerna, zato jih ne podarjamo. Pri izbiri in dekoraciji darila morate paziti, da vrednost embalaže ne presega vrednosti darila. Če podarjate knjigo, lahko posvetilo v knjigo napišete le, če ste avtorica knjige, sicer posvetilo napišite na poseben list.

Poslovnih in zasebnih prireditev, srečanj in zabav je veliko, ve pa se sprašujete: “Ali moram imeti darilo za vsako zabavo?” Oddahnite si, darilo potrebujete le za slavnostno večerjo ali kosilo in za zasebno večerjo. Na večje prireditve ali sprejeme ni treba nositi ne daril ne cvetja. Če pa darilo že prinesete, pazite, da bo ustrezno zavito in opremljeno z vizitko, pripišete lahko tudi nekaj prijaznih besed.

Cvetje vedno odvijte iz navadnega ovojnega papirja, celofan ali drug dekorativni papir pa pustite. Znancu oziroma prijateljici lahko darilo pošljete že vnaprej. Če darilo izročate na poslovnem kosilu ali večerji, je najprimernejši čas za izročitev po glavni jedi. Za darilo se morate zahvaliti, in čeprav živimo v dobi elektronike, zahvalo napišite ročno na lep papir, nikakor je ne pošljite po elektronski pošti.

Učimo se na lastnih napakah

Bojana Košnik, direktorica za protokol, gostinstvo in turizem v Servisu za protokolarne storitve Brdo, opozarja na najpogostejše napake:

  • Preglobok dekolte, prekratko krilo in čezmerna uporaba dišav: raje naredite vtis z izbranim nastopom!
  • Bele nogavice, neočiščeni čevlji: kar velja tako kot za dinozavre – izumrlo!
  • Zamujanje – res vas bodo opazili, toda zapomnili si bodo, da ste nevljudni.
  • Rokovanje prek mize, moški ponudi roko ženski – tudi pri predstavljanju imajo dame prednost.
  • Uporaba zobotrebcev za mizo, žvečilni gumi – nikar!
  • Pretirano potrkavanje, nazdravljanje s kozarci penine. Vinarji vas bodo poučili, da se penina s trkanjem kvari!

Andreja Drev

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri