VIDEO: Slovenka razkrila, kako v resnici izgleda poletno delo v ZDA

Za poletno delo v ZDA se odloči vsako leto več slovenskih študentov. Si mogoče tudi že sama razmišljala o tem, pa se nikakor ne moreš odločiti? Mogoče te bo prepričal ta intervju in video, ki ga najdeš na dnu prispevka.

VIDEO: Slovenka razkrila, kako v resnici izgleda poletno delo v ZDA (foto: screen shot) screen shot
10. 12. 2016

O osebni izkušnji s poletnim delom v ZDA smo se pogovarjali z blogerko Adrijano Brečko, ki je bila leta 2014 tudi Cosmopolitanovo dekle z naslovnice.

Zakaj si se odločila za prijavo?

V Ameriko me je vleklo že od nekdaj – verjetno zaradi vpliva ameriških serij, glasbe, literature in vsega ostalega, čemur smo izpostavljeni na internetu ter socialnih omrežjih.

Ko sem tam bila prvič na počitnicah in s tem dobila 'okus' Amerike, mi to ni bilo dovolj, zaradi tega sem si samo toliko bolj močno želela vrniti v ZDA za daljše časovno obdobje v drugačni vlogi kot zgolj vlogi turistke –

Ameriko sem želela doživeti iz stališča nekoga, ki tam dela in živi.

Kaj vse si potrebovala, da si lahko odšla v Ameriko?

Prijaviš se preko potovalne agencije, kjer izbereš program, nato potrebuješ potrjeno ponudbo za delo, nastanitev, pridobljeno vizo, potrdilo o nekaznovanosti, zdravstveno potrdilo ter seveda letalsko karto. Skupaj je to zneslo cca. 1500€.

Kje si delala in kakšne izkušnje si pridobila?

Delala sem v družinski slaščičarni, kjer sami delajo sladoled, vaflje in oranžado.

Pri delu v ZDA največ osvojiš na področju gostoljubja – naučiš se vsakega gosta sprejeti na način, pri katerem imajo resnično občutek, da so pomembni in cenjeni, kar se ti vsekakor obrestuje pri napitnini.

Moram reči, da ko sem prišla iz Amerike in podoben pristop uporabila pri delu v Sloveniji, je bila razlika očitna, ampak je dejstvo, da Slovenci niso tako dovzetni za tak "service" – eni ga znajo ceniti in tudi nagraditi, enim ne naredi razlike.

Izpopolnila sem tudi jezik, postala popolnoma samostojna in še za odtenek bolj pogumna.

Si naletela na kakšne težave v postopku prijave ali po prihodu v ZDA?

Ne, saj te pri vsakem koraku postopka prijave usmerja agencija, tako da res nimaš neke možnosti karkoli narediti narobe, tudi po prihodu je vse potekalo gladko.

Kako bi opisala svoje potovanje v celoti in kakšni so tvoji vtisi o Ameriki?

Moje potovanje se je začelo že s prvim obiskom Ameriške ambasade v Ljubljani.

Zavedanje, da delaš nekaj novega, da se ti končno obeta poletje, ki ne bo isto že dvajsetim prejšnjim in da ne veš čisto točno kaj pričakovati, je neopisno.

Dejstvo, da si ves čas obdan z ljudmi, ki so na isti poti kot ti in v isti situaciji, ti je v veliko oporo in pomoč. Skupaj tako urejate vse potrebne zadeve, ki so potrebne po vstopu v ZDA.

Amerika je meni bila všeč že od nekdaj. Všeč mi je neskončnost možnosti, odprtost in komunikativnost ljudi, prav tako pozitivna naravnanost, jezik, način dela, ki je 10x lažji kot pri nas, vse, ampak res čisto vse, je poenostavljeno, da je ljudem vsako opravilo čimbolj "usput", že sam obisk banke, pošte, je pozitivna izkušnja v primerjavi z "jajčkanjem" v Sloveniji.

Da ne omenjam ponudbe trgovin, ponudbe V trgovinah, neskončne možnosti spletnega naročanja, napitnina, pripravljenost ljudi, da ti pomagajo itd.

Zakaj bi poletno delo v ZDA priporočila ostalim?

Res je, da ni nobenega zagotovila, da bo tako, kot si predstavljate ali želite, ampak v vsakem primeru boste doživeli nepozabno poletje, ki vas bo spremenilo na več načinov in domov nikoli več ne boste prišli enaki.

Pridobili boste ogromno širine, kulture, jezika, novih pogledov na svet, tuje države, način dela in življenja, seveda pa tudi nove prijatelje in spomine.

Sama zase lahko rečem, da je bila to najboljša izkušnja v mojem življenju do zdaj in resnično dvomim, da bom še v prihodnosti doživela kaj podobno vznemirljivega, kot je bilo to.

Ali bi želela dati še kakšen nasvet tistim, ki razmišljajo o tem?

Dve stvari:

Če vas skrbi, da angleščine ne govorite dovolj dobro, vam lahko z zagotovostjo povem, da nima veze.

Iz lastnih izkušenj -  živela in delala sem z študenti iz celega sveta, ki niso znali osnov angleščine, ampak se znajdeš.

In NAUČIŠ ogromno! To so ravno okoliščine v katerih izboljšaš ter izpiliš jezik. Tako, da je 'preslabo znanje jezika' le slab izgovor za tiste, ki še zbirajo pogum.

In druga - če bi radi šli, pa vas nazaj drži dejstvo, da ne najdete nekoga, s katerim bi šli skupaj, pojdite sami! Sama sem bila v isti dilemi, ampak sem ugotovila, da če čakaš na ostale, minejo leta in ti še vedno nisi šel, pride do tega

– ali grem, pa mogoče ne bo tako kot sem pričakovala, ampak bom vedela, da sem šla in da je za mano izkušnja, ki je neprimerljiva s čimerkoli drugim,

ali pa bom čez deset let, ko ne bom imela več nobenih pogojev, da svobodno krenem preko Atlantika za celo poletje, ker bom imela obveznosti, družino ter druge odgovornosti, žalostno ugotovila, da pa nikoli nisem uresničila tiste svoje želje, in vse to kar me je z nekim razlogom vleklo v to izkušnjo, bi ostalo nepotešeno.

In iskreno povedano, sama si ne znam predstavljati hujšega občutka kot obžalovanja.

Svoje vtise pa je strnila tudi v video posnetek, ki si ga moraš nujno ogledati!

Oglej si video:

Si želiš tudi ti takšne nepozabne izkušnje? Prijave za poletno delo v ZDA 2017 že potekajo - prijaviš se lahko tukaj, kjer boš našla tudi vse ostale informacije!

O Adrijanini izkušnji pa si lahko več prebereš tudi na njenem blogu.

Napisala: Nika Švajncer

Preberi še: 15 znakov, da je čas za spremembo življenjskih navad ali pa odkrij pravi razlog, zakaj lahko imaš ves čas mrzle roke in noge.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri