Skrivnosti o zaposlitvah, ki ti jih nihče ne zaupa

Kako do razgovora in zaposlitve? Ni tako težko ...

30. 9. 2013

Daj jim razlog, da bodo pogledali tvoj življenjepis

"Zelo pomembno pri življenjepisu je, da izpostaviš tiste točke, ki so bile navedene v oglasu. Prošnja naj bo posredovana v prav takšni obliki in s prilogami, kot narekuje razpis. Pomembno je tudi, da mora biti napisana v jezikih, ki jih razpis določa," te na to, da svoj življenjepis in spremno pismo prilagodiš vsakemu delodajalcu posebej, opozarja poklicna svetovalka Renata Zadravec.

Pred odhodom na razgovor se pripravi

"Dobro prouči delodajalca, preglej spletno stran podjetja in še enkrat preberi oglas za razpisano mesto. Doma lahko že sama poskusiš odgovoriti na najpogostejša vprašanja pri razgovoru, npr. 'Predstavite se z nekaj besedami'. Pri tem ima delodajalec v mislih tvojo izobrazbo, pretekle delovne izkušnje, lahko pa tudi konjičke in druge dejavnosti ter osebnostne lastnosti," pravi Vesna Miloševič, magistra menedžmenta in strokovna sodelavka projekta Moje izkušnje.

Nikoli se ne usedi, medtem ko čakaš na pogovor

Imaš pomemben pogovor? Ko prideš do pisarne, se ne usedi, medtem ko čakaš na vrsto. Namesto tega raje stoj, ker boš tako ostala zbrana. Prvi vtis, ki se ustvari v le dveh do treh sekundah, je namreč najpomembnejši. Ker so v čakalnicah sedeži večinoma nizki, si na sedežu zgrbančena in tvegaš, da bi bila videti štorasta, ko bi med vstajanjem pobirala svoje stvari in si ravnala oblačila.

Morda ne boš pomislila, da je pomembno, vendar bo tvoje telo vreščalo možganom: 'Nisem samozavestna,' tudi če v resnici si. To bo potencialni delodajalec opazil, ko te bo povabil na pogovor. "Če imaš tremo, medtem ko čakaš, skušaj misli preusmeriti na nekaj prijetnega, še posebej če se je zgodilo pred kratkim," pravi Renata, in zato priporoča najbolj preprost trik za zbijanje treme in privabljanje (nalezljivega) nasmeha na obraz.

Odražaj njihovo držo

Osebe na razgovoru s tabo si zabeležijo le 7 odstotkov dejanskih besed, ki jih uporabljaš, 38 odstotkov je zapiskov o tem, kako govoriš, 55 odstotkov pa jih je povezanih s tvojo govorico telesa.

Zavedaj se tega, kako sediš in kako se premikaš, ko si na pogovoru za službo. Glej, da se boš postavila v dobro držo, preden začneš govoriti, ker bo to tvojim možganom poslalo sporočilo o tem, koliko si samozavestna. Izogibaj se križanju rok in skušaj imeti držo, podobno osebam, s katerimi se pogovarjaš. Ne ponavljaj za njimi kot opica, a če na primer oni gestikulirajo z rokami, skušaj uporabiti roke tudi ti – ljudem so všeč tisti, ki so jim podobni. Verjemi nam, da deluje.

Pusti dober vtis na FB-ju

98 odstotkov ljudi, ki iščejo kandidate za službo, uporablja družbene medije, zato premišljuj o svoji FB- strani kot o življenjepisu v živo. "Tvoja spletna podoba je lahko drugačna od tiste, ki jo želiš predstaviti kot kandidatka za delo," opozarja mag. Miloševičeva, zato se poišči na Googlu in takoj izbriši smešno ali seksi sliko, ki si jo na FB-ju objavila že pred leti. Če si na spletu našla kaj neprimernega, reci osebi, ki je postavila vsebino, naj tisto vsebino izbriše. Prilagajaj svoje profile, tako da ustrezajo službi, za katero se poteguješ.

Račun LinkedIn posodabljaj in prosi svoje stike za pozitivna priporočila, da jih objaviš. Poudari le pozitivne podrobnosti o svojem poslovnem življenju ali mreženju na Facebooku ali Twitterju ter prosi naročnike ali delodajalce, da ti tam pustijo pozitivne odzive – naj gre za všečkanje ali Twitter objave glede tvojega dela. Temu se reče vzorec priporočanja – če drugi ljudje pravijo, da si strokovnjakinja, bo to imelo večjo težo, kot če boš to rekla sama o sebi.

"Družbena omrežja, kot so Linkedln, Twitter in FB, so lahko odlična in dostopna orodja za iskanje službe ter mreženje. Linkedln je bil ustvarjen prav z razlogom iskanja povezav med podjetji in kandiati, Twitter pa omogoča hitro širjenje informacij o prostih delih in iskanje po ključnih besedah ali temah," te k 'zastonjskemu oglaševanju' spodbuja mag. Miloševičeva.

Popoln portfolio

O svojem portfoliu premišljuj kot o prodajnem oglasu: Tukaj imate moje najboljše delo, prepričajte se sami. Ustvari mapo, ki lahko vsebuje karkoli – od kopije tvojega zadnjega priporočila do pisma zahvale naročnikov, ki si jim pomagala. To je znak, da si proaktivna. Mape ne vsiljuj, a jo imej pri sebi, da jim jo boš lahko pokazala, ali jim predlagaj, da jim jo pustiš, če si jo želijo pogledati pozneje.

Moje izkušnje

"Delodajalci od tebe kot kandidatke želijo, da jim predstaviš, kaj si že delala do zdaj in česa si se pred tem naučila," pravi mag. Miloševičeva. Vse izkušnje, ki si jih nabrala v času študija, zberi v Nefiksu – modri knjižici za beleženje neformalnega učenja za mlade – na enem mestu boš imela zbrano vse, kar si poleg rednega sistema izobraževanja še počela  –  tako bo imel tvoj bodoči delodajalec vpogled v vsa tvoja neformalno pridobljena znanja in spretnosti.

Odtipkaj še www.moje-izkusnje.si, kjer se samodejno beležijo vsa tvoja pretekla študentska dela s številom ur, imenom podjetja ter kompetencami in izkušnjami, ki si jih dobila pri delu. Le natisneš jih ali izvoziš v pdf ter pri iskanju novega dela v hipu verodostojno izkažeš vsa svoja pretekla dela in izkušnje ter tako postaneš bolj zaposljiva.

Sporočila zahvale

Po opravljenem pogovoru napiši čim bolj osebno zahvalno pismo, kjer se zahvali za njihov čas, ter jim sporoči, da se veseliš njihovega odgovora. Zahvalno pismo je tudi priložnost, da razložiš in prikažeš vse, česar nisi imela priložnost povedati med dejanskim pogovorom. Le glej, da ne bo predolgo, in ne prilizuj se!

Izogibaj se klišejem

Ali bi kdaj uporabila obrabljeno frazo, da bi spoznala moškega? (Seveda ne!) Prav tako ni dobro uporabljati klišejev na pogovoru za službo. Morda gre res za tvojo 'sanjsko službo' – toda tega jim ne povej. Tudi če je res, se bo slišalo neiskreno. Če ni res, bo postalo očitno, ko bo delodajalec začel iskati več informacij.

Namesto tega ponudi dobre dokaze, zakaj je ta neverjetna vloga odlična zate. Uporabi primere iz prejšnjih delovnih izkušenj, da boš pokazala, kako dobra bi bila za njih. V prevodu: ti si super kandidat, ki ga nikakor ne smejo izpustiti iz rok. "A glede svojih izkušenj nikar ne pretiravaj – dober delodajalec pozna svoj posel in bo takoj ugotovil, če v preveliki vnemi za novo službo pretiravaš ob opisovanju svojih izkušenj.

Hkrati pa ne bodi preskromna. Pri tem si lahko pomagaš z uporabo Mojih izkušenj oz. Nefiksa, ki objektivno prikaže tvoja pretekla dela in omogoča verodostojen pregled tvojih znanj in kompetenc," te k temu, da boš na razgovoru delovala profesionalno, spodbuja mag. Miloševičeva.

Polomije, ki se jim lahko izogneš

Bila si na razgovoru, nato pa si vse sčivkala na Twitterju

Intervju je potekal tako dobro, da se nisi mogla ustaviti, da ne bi objavila dobre novice. Ja, morda si se pravkar odtvitala iz službe. Če deliš podrobnosti o svojem iskanju službe – dobre ali slabe – s celim svetom, to delodajalcu pove, da nimaš nobene predstave o diskretnosti.

Bila si preveč prijateljska

Težko je določiti, kako se odzivati, ko je tvoj potencialni delodajalec zelo sproščen, a neformalno obnašanje na pogovoru za službo ne bi smelo biti obojestransko. Še naprej jim kaži isto spoštovanje, kakršnega bi jim kazala, če bi bili tvoji šefi (ker upajmo, da bodo res).

Pozabila si, da je treba dihati

Če med pogovorom ves čas govoriš, lahko delodajalec pomisli, da ne znaš poslušati. Namesto tega sprašuj nazaj in imej dobro odprta ušesa, da boš slišala, kaj iščejo pri kandidatu. Potem pa uporabi te iste fraze, da se boš (na kratko) čim bolj učinkovito opisala.

Pripravila: Petra Arula