Šivanje - veščina, ki ji čas vrača zasluženo čast!

Naveličana konfekcije v trgovinah? Bi se rada oblekla po svoje, a je tvoja denarnica preplitka za unikatne dizajnerske kose? Le zakaj si ne bi kakšnega kosa po lastni viziji sešila kar sama?

Šivanje - veščina, ki ji čas vrača zasluženo čast! (foto: profimedia) profimedia
11. 5. 2014

Da veščina, ki so jo še pred desetletji bolj ali manj dobro obvladale generacije, ki se niso zanašale na širok izbor poceni konfekcije, v resnici ni tako težka, kot bi se ti morda lahko zdela, te bosta prepričali Suzana Duhovnik in Mimi Udovč, ki sta v nazoren priročnih Šivam si strnili prav vse, kar gre vedeti o popravilih ali dodelavi oblačil, pa tudi o vseh spretnostih šivanja na stroj ali na roko, s pomočjo katerih si boš lahko sešila krilo, hlače, bluzo in majico v konfekcijskih številkah od 36 do 50.

V kolikor bi te šivanje zamikalo, vedi, da pri negovanju svojega novega hobija nikakor ne boš sama.

Šivanje doma je spet v modi!

Marija Mimi Udovč, ki vodi šiviljske tečaje že več kot petdeset let, zadnja leta celo opaža, da se je zanimanje za šivanje spet povečalo:

  • "Krize pridejo in minejo, ženske pa vedno želimo biti urejene in malo drugačne. V krizi in blagostanju. Za to lahko največ naredimo same, samo lotiti se je treba šivanja. Marsikaj lahko popravimo na roke. Pa tudi šivalni stroj danes ni taka investicija, tako kot likalnik bi moral biti del gospodinjske opreme vsakega doma."

Suzano Duhovnik, ki jo je šivanja naučila mama in je nenazadnje tudi od doma odšla s svojim šivalnim strojem, se z Mimi strinja:

  • "Priznam, da ni bil ves čas v uporabi, bilo je nekaj let, ko so bila kupljena oblačila tako poceni, da sem le ožila in krajšala kupljeno. In še tega nisem naučila svojih hčera! No, prišla je kriza pa tudi oblačila, ki smo jih množično kupovali, sem se naveličala. In se spet lotila dela. Tudi pri svojih hčerah in prijateljicah opažam, da bi si rade kaj predelale, sešile oblačilo, ki ga vidijo v modnih revijah, predvsem pa si želijo imeti unikatne obleke."

Da bi svoje bogato znanje o šivanju predale mlajšim rodovom, ki jima bili pripravljeni prisluhniti, sta spisali odličen vodnik, v katerem so predstavljene vse potrebne veščine, od vdevanja niti v šivanko do šifanja oblačil. Da bi bile stvari dovolj nazorne, je dodala še svoje skice, fotograf Borut Slabe pa je poslikal vse pomembne faze dela.

Edinstvenost izpod tvojih rok

Knjiga Šivam si te bo podučila o osnovnem šivalnem orodju, šivalnem stroju in priboru, osnovnih vbodih, šivanju zapenjal, krpanju olačil, robljenja in krajšanja oblačil, jemanju telesnih mer, izdelavi všitkov, gub, ovratnikov, žepov in manšet, izdelavi kroja za krilo, prilagajanju krojev svojim meram in končno tudi šivanju hkrila, hlač, bluze in majice.

Naj koristnost vodnika po šivanju ponazorimo na primeru precej pogoste šiviljske zagate: t.j. popravilo zadrge. Ko se ta pokvari, pa naj bo na tvojih najlubših hlačah ali kakšnem drugem kosu oblačila, se od njih ne rabiš s solzami v očeh posloviti. Zakaj je vendar ne bi zamenjala?

Preden pa se lotiš svojega prvega velikega šiviljskega podviga, preveri, ali jo je mogoče popraviti. Če se je snelo vodilo, preveri, zakaj se je snelo. Če se je razprlo, ga pazljivo stisni s kleščami, da zagrabi zobce zadrge. Če pa zadrge ni mogoče popraviti, jo bo najbolje zamenjati:

  • Najprej boš morala zadrgo previdno odparati z nožkom za paranje. Če na zalogi nimaš zadrge podobne dolžine, jo bo treba seveda kupiti.
  • Novo zadrgo vstavi na mesto prejšnje in jo s prednjim vbodom naudari (oz. začasno prišij na roke, da ti med zaključnim šivanjem ne bo bežala). Pri tem pazi, da je spodnja stran blaga pomaknjena 1 cm pod sredino razporka, in zadrgo prišij z močnim stičnim vbodom.
  • S kredo označi potek šiva in zgornji del zadrge prišij z lica oblačila, zato da nadzoruješ potek šiva, vidijo naj se samo pikice šivov.

Bo šlo?

Veliko lažje bi bilo seveda s pomočjo nazornih fotoprikazov iz knjige, ti pa na tem mestu lahko v zasilno pomoč ponudimo ogled naslednjega youtube posnetka:

Praktični vodnik 'Šivam si' je namenjen hčeri, ki gre od doma, za prijateljico, ki ima rada ročne spretnosti, za mamo, ki želi poskusiti nekaj novega, zate ...

S to knjigo, ki ji je priložena tudi skicirka in kroji za hlače, bluzo ter majico, šivanje še nikoli ni bilo bolj preprosto!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri