Simbioza Mojstri prvič v akciji!

Prva generacija Simbioza Mojstrov danes prvič v akciji, kjer starejše na brezplačnih računalniških delavnicah učijo osnove uporabe računalnika.

Simbioza Mojstri prvič v akciji! (foto: profimedia) profimedia
18. 6. 2014

Simbioza mojstri so brezplačne delavnice pripravili od torka do srede- od 17. do 19. junija v dveh terminih dnevno od 9:00-11:30 in od 16:00 do 18:30.

17 mladih, ki so bili izbrani za prvo generacijo Simbioza Mojstrov počasi zaključuje svoje 280-urno izobraževanje, ki so ga pričeli konec aprila in je bilo razdeljeno na 4 module: socialne veščine, računalništvo in IKT, delo s starimi ljudmi in podjetništvo.

V tem tednu jih čaka nov izziv- za starejše so pripravili brezplačne računalniške delavnice, s tem pa se bodo tudi prvič predstavili širši javnosti. Namen projekta je v prvi vrsti izobraževanje in razvoj mladih z manj priložnostmi - prvih iskalcev zaposlitve in mladih, ki so predčasno zapustili izobraževanje. S pridobljenimi kompetencami jim bo tako omogočeno delovanje v okviru socialnega podjetništva, dela s starejšimi in na področju IKT, obenem pa olajšan vstop na trg delovne sile. Projekt bo doprinesel k povečanju e-pismenosti tako mladih Mojstrov, kot starejših, ki bodo lahko koristili njihove usluge.

Skupni cilj je usposobiti mlade, ki bodo starejšim nudili pomoč pri učenju računalniških veščin ter nakupu osnovne opreme - bodisi preko učenja na domu bodisi preko delavnic v manjših skupinah. Projekt Simbioza Mojstri izvaja Javni zavod Cene Štupar pod okriljem Mestne občine Ljubljana v sodelovanju s Simbiozo.  Izvajanje usposabljanja je financirano s strani Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije, ki je projekt podprla v okviru programov Aktivne politike zaposlovanja Zavoda RS za zaposlovanje.

"Sprva sem mislil, da sem tu, na tem usposabljanju, zgolj po nekem naključju. Zdaj pa ugotavljam, da sem na pravem mestu. Delanje v dobro drugih, vzpostavljanje novih stikov, osvajanje novih znanj. Prav je, da sem tukaj," je povedal Bojan, eden izmed Simbioza mojstrov.

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje: »Čas je takšen, da se mladi zavedamo, da je medgeneracijsko sodelovanje ključ prihodnosti. Verjamemo v prihodnost povezovanja generacij in v to, da lahko na eni strani pomagamo starejšim pri dvigu e-pismenosti in socialni vključenosti ter po drugi strani mladim iz ranljivih skupin pri zaposljivosti.«

»S programom Simbioza Mojstri želimo zmanjšati brezposelnost mladih in poskrbeti za razvoj mladih iz ranljivih skupin ter izboljšati njihovo zaposljivost. Želimo jih spodbuditi v kreiranje novih delovnih mest preko socialnega podjetništva in samozaposlovanja,« je nadaljeval Bojan Hajdinjak, direktor Javnega zavoda Cene Štupar.

Projekt podpirajo tudi uspešna slovenska podjetja - Microsoft, Zavarovalnica Triglav in Simobil.

Izkoristi to super priložnost, spoznaj Simbioza Mojstre ter se pridruži na eni izmed delavnic v tem tednu. Več informacij na voljo na telefonski številki 040 600 133 (Ana) ali preko elektronske pošte: mojstri@simbioza.eu.