Se je vredno ljubezensko zaplesti s sodelavcem? Če ja, nujno upoštevaj tole

Na vprašanje, ali se je vredno zaplesti s sodelavcem, ni enoznačnega (NE) odgovora, dokler seveda ni pod vprašajem tvoja kariera.

Se je vredno ljubezensko zaplesti s sodelavcem? Če ja, nujno upoštevaj tole (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2017

Če si bila že kdaj zagledana v sodelavca, potem ti je verjetno znana fantazija, ki se začne s spogledovanjem na sestanku, nadaljuje z druženjem pri njegovi delovni mizi in prvimi poljubi v majhnem kotičku za fotokopiranje ter vse do posebnega druženja na delovnem vikendu.

”Nekaj razburljivega je na tem, ko že poznaš osebo v enem kontekstu in potem z njo vzpostaviš čisto novo vez,” razlaga Andrea Syrtash, avtorica knjige He's just not your type (And that's a good thing).

Poleg tega se privlačnost osebe sorazmerno veča s tveganjem, ki ga ta oseba prinaša.

Mogoče bo vajino spogledovanje opazil kateri od kolegov ali pa vaju bo kdo celo zasačil, ko med delovnikom ne bosta več mogla držati rok stran drug od drugega.

Če si tudi ti že imela razmerje s sodelavcem, spadaš med 53 odstotkov in si deliš družbo s skoraj polovico tvojih kolegov.

Več kot polovica zaposlenih je že imela pisarniško romanco na neki točki v svoji karieri, glede na rezultate, ki jih je leta 2016 opravila spletna stran Vault.com.

In presenetljivo, kar 27 odstotkov zaposlenih meni, da je vsakršen intimnejši odnos, sodelavec s sodelavcem ali sodelavec z nadrejenim, popolnoma sprejemljiv.

Še pred desetletjem bi bil najverjetneje ta odstotek precej nižji in bi sprožil odzive kot: ”Ne bom se prodala, da dosežem vrh.” Zdaj pa so takšni in drugačni odnosi med zaposlenimi že stalnica.

Zglede zanje imamo tudi na malih zaslonih – pomisli na primer na Lizo in Charlesa iz serije Pomlajena. Spogledovanje s sodelavcem je navsezadnje veliko bolj razburljivo kot klikanje levo/desno na aplikaciji.

“Po utrujajočem uporabljanju spleta je lahko samo oblikovanje odnosa v živo predvsem zelo osvežujoče,” prav Syrtashova.

Poleg tega lahko nedolžno spogledovanje s kolegom s sosednjega oddelka vodi do resne zveze, tudi tiste 'za vedno'.

Če si se torej odločila, da je vredno poskusiti, poskrbi, da ne tvegaš preveč in s tem sama sebi sabotiraš uspešno karierno prihodnost.

Upoštevaj nasvete tvojih najljubših zaveznic, Cosmo svetovalk in bralk, in se nauči iz napak izkušenih. Izogni se neprijetnim prihodom v službo.

Kako torej pravilno prestopiti mejo s sodelavcem?

1. Upoštevaj in predvidi vse ovire

Premisli, kako bo razkritje vajinega druženja vplivalo na tvojo službo. Bi ti govorice o vaju povzročile le rdeče obarvana lička ali prve sive lase. Je med vama sploh možen resnejši odnos, in kako bi to vplivalo na nadaljnjo sodelovanje.

Ne glede na to, kam vodi vajin odnos, je prav, da najprej premisliš, kako pomembno ti je samo delovno mesto in ali se tudi v prihodnje vidiš na istem položaju v istem podjetju.

2. Za vsako ceno se izogni intimnejših stikov

Na delovnem mestu, seveda. Fotokopirnica, garderoba, čajnica in druge neobljudene manjše sobo v podjetju imajo vsaka zase svoj namen in to ni golo drgnjenje ob pohištvo.

Poleg tega se vama bo vse poželenje, ki se bo nabiralo med delovnim časom, še desetkratno povrnilo, ko bosta po koncu službe našla varno lokacijo, da si dasta duška.

3. Uskladita prihode in odhode

Sodelavci bodo mogoče postali sumičavi, če bosta vsak dan skupaj izstopala in vstopala v dvigalo. Uskladita se, da je med vajinimi prihodi vsaj pet minut razlike.

4. Potuhnita se na družabnih omrežjih

Če si skupaj vzameta dopust, vedi, da je to lahko nevarna poteza. Če te kdo vpraša, kam greš, jim odgovori, da greš na počitnice s prijatelji. Ko sta enkrat tam, se vzdržita objavljanja počitniških fotografij, zlasti če je vajino delovno okolje nagnjeno k opravljanju.

5. Bodita iskrena, ko je čas za to

Preden stopiš do nadrejenega, počakaj, da se vajina zveza lepo razvije (daj ji vsaj tri mesece časa). Potem si lahko iskrena tudi z drugimi sodelavci, ko te napadejo z vprašanji. A nikar ne odreagiraj agresivno pri zanikanju obtožb, če seveda ne želiš ustvarjati dodatne drame. 

Po predlogi KIERE CARTER priredila NINA VIDRIH

Preberi še: Sedem mitov o nezvestobi ali pa Kako cel dan stopnjuješ vzburjenje (najbolj vročih 24 ur)