Se danes sploh še splača študirati umetnost?

V današnjem času se večinoma spodbuja in izpostavlja naravoslovne študije, a nedvomno ne drži, da so edini perspektivni. Prihodnost leži tudi v študiju umetnosti.

27. 9. 2011

Tako so vsaj prepričani na Akademiji za vizualne umetnosti – AVA, ki prav te dni vpisuje nove študente.

Vizualne umetnosti v praksi

Študij vizualnih umetnosti je pomemben za različna področja in panoge, od medijev do gledaliških in komercialnih dogodkov ter likovnih razstav.

Za kvalitetno in kreativno vizualno umetniško delo pa ni potreben samo talent, ampak tudi poznavanje in razumevanje številnih umetniških smeri in tehnik. Tako morajo sodobni ustvarjalci poznati številne umetniške prakse, kot so fotografija, grafično oblikovanje, inštalacija, 3D oblikovanje in animacija, filmska, gledališka in TV scenografija ter tudi slikarstvo in kiparstvo. Ker ima vsaka izmed njih svoje značilnosti, je poznavanje njenih zakonitosti in produkcijskih tehnik ključno za maksimalni družbeno-transformativni ali promocijski učinek.

Potrebna teoretična znanja in praktične veščine nudi študij na Akademiji za vizualne umetnosti – AVA. Dodatno pa pedagogi in drugi zaposleni na AVI aktivno umetniško spodbujajo svoje študente in jih skušajo čim prej vključiti v delovno okolje.

Pepi Sekulich, dekan Akademije za vizualne umetnosti, pravi, da je 'Akademija za vizualne umetnosti odskočna deska za ustvarjalce na širšem kreativnem področju. Svoje študente, ki izražajo resnost in motiviranost za profesionalno vizualno ustvarjanje, pri tem spodbujamo in vključujemo v različne projekte. Tako naši študentje sodelujejo z različnimi organizacijami in podjetji na področju vizualnih umetnosti. Svojo kreativnost in kompetentnost so dokazali na številnih festivalih kratkega filma, ena izmed naših študentk pa je prejela tudi nagrado za fotografijo leta. Z inštalacijami in video produkcijo so naši študenti sodelovali pri odmevnem projektu Inštituta Jožef Stefan - Noč raziskovalcev, ki je bila 23. septembra v Ljubljani. Sodelovali so pri produkciji celovečernega filma Stanje šoka, v režiji Andreja Košaka, ki bo premierno predvajan 1. oktobra na 14. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Ob koncu leta se širši javnosti predstavijo na Pregledni razstavi zaključnih del, tekom leta pa sodelujejo pri drugih umetniško produkcijskih projektih. Torej, če nekako povzamem, na AVI študente pipravimo na različna kreativna polja, od scenografije, gledališke in filmske režije, do slikarstva in  drugih likovnih praks, hkrati pa jih že v času študija vključujemo v profesionalne projekte.'

Še nekaj dni vpisov!

Ne spreglej štipendiranja za nadarjene!

Če se strinjaš, da je študij vizualnih umetnosti perspektiven in bi te lahko veselil, te prav te dni vabijo k vpisu na Akademijo za vizualne umetnosti.

Do 5. oktobra 2011 vpisujejo v dva specializirana interdisciplinarna študijska programa, ki sta Likovna umetnost in Konceptualizacija prostora. Za posebej nadarjene in motivirane študente so s partnerji AVE razpisali dve štipendiji za specializirana študijska programa. Prejela ju bosta študenta, ki bosta pri oceni portfolia dosegla najmanj 100 od 120 točk.

Do 20. oktobra 2011 pa se lahko vpišeš v pripravljalni Temeljni študij umetnosti in oblikovanja. V enoletnem pripravljalnem študiju boš spoznala osnove umetnosti in oblikovanja ter temeljne umetniške teorije in smeri. Tako se pripraviš na nadaljevanje študija v specializiranih programih Likovna umetnost in Konceptualizacija prostora. 10 študentom, ki bodo na podlagi portfolia izkazali posebno nadarjenost, bodo skupaj s partnerji omogočili 30 % popust na šolnino za Temeljni študij umetnosti in oblikovanja.

Več o programih, predavateljih in vpisu lahko najdete na spletni strani www.ava.si.