Sarah Ammerman: "V Sloveniji je težko najti fanta"

Kapetanka odbojkarskega kluba Nova KBM Branik Maribor Sarah Ammerman prihaja iz Kolorada, ameriške zvezne države, znane po krasnih gorah. Zdaj je že nekaj časa njen dom štajerska prestolnica, saj je prevzela prosto mesto kapetanke v odbojkarskem klubu Maribor.

Sarah Ammerman: "V Sloveniji je težko najti fanta" (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
21. 7. 2016

Sarah je Slovenijo prvič obiskala v sklopu odbojkarske turneje, ko so obiskali tudi Italijo, Češko in Avstrijo. Slovenija ji je ostala v lepem spominu, in ko so iz njenega managementa poklicali in ji sporočili, da je prosto mesto kapetanke v odbojkarskem klubu v Mariboru, ni dolgo oklevala.

V Sloveniji ste že štiri leta. Prepotovali ste ves svet, kaj je tukaj drugače in zakaj bi lahko rekli, da je Maribor vaš dom?

Maribor je moj dom od doma. Tukaj se počutim odlično, spoznala sem prijatelje, ki jim pravim družina. Živela sem v Nemčiji in po vsej Evropi, Aziji in tukaj sta mi všeč domačnost in odprtost ljudi. Način življenja je počasnejši in ljudje znajo uživati trenutke. Enostavno je lažje vzpostaviti stik z ljudmi.

Ste kapetanka OK Nova KBM, kako je videti vaš delovni teden?

Navadno imamo dve tekmi na teden, v sredo in soboto. Dvakrat na dan tudi treniramo, razen ob nedeljah, te so proste. Zjutraj je na vrsti fitnes s tehničnimi vajami za moč in stabilizacijo, popoldanski trening, ki traja 2-3 ure, pa je namenjen ekipnemu treningu.

Veliko časa preživimo tudi zunaj treninga in tekem, obvezno so kavice s puncami (smeh) in kosila, kjer se nam pridružita tudi trener in ostala tehnična ekipa, kjer pa se ne pogovarjamo zgolj o odbojki, saj smo soigralke tudi dobre prijateljice, ki imamo poleg odbojke druge skupne interese. (smeh)

In potem zagotovo komaj čakate poletne mesece?

Sarah

Sem vodička za agencijo, ki v Evropo vozi ameriške odbojkarice (s to agencijo sem tudi prišla v Evropo). Zanje organiziramo izlete in prijateljske tekme.

To je odličen način za mlade športnice, da vidijo, kako poteka delo v Evropi, in si s tem olajšajo odločitev, če želijo kariero nadaljevati tukaj. Za dva tedna bom tudi odpotovala v ZDA, obiskala bom družino in prijatelje. Moja pot bo vodila v Kolorado, Teksas in Kalifornijo.

To je moj čas, ko odklopim odbojko in uživam z ljudmi, ki jih vse leto ne vidim. Takrat tudi ne treniram, razen nekaj fitnesa, da ostanem v kondiciji. Po vrnitvi gremo s soigralkami na tradicionalni izlet na Ugljan.

Ste tipično ameriško dekle, kako pa so kaj slovenski fantje?

Sem samska in tukaj je kar težko najti fanta. (smeh) Večina mojih prijateljic je našla fante zunaj Slovenije.

Mislim, da so premalo samoiniciativni, verjetno zaradi pomanjkanja samozavesti ali pa se zgolj ob meni počutijo tako. (smeh) Ampak pomembno je, da še nisem obupala in da imam še upanje, da najdem pravega!

Ali to pomeni, da se tudi po končani karieri vidite v Sloveniji?

Nisem se še odločila, kje želim živeti po končani karieri. Dejstvo je, da me tukaj po karieri nič ne veže, se pa odlično počutim in si lahko predstavljam, da bi tukaj živela za vedno.

Glede na mladost imate za sabo že precej pestro športno kariero. Kaj bi šteli za največji dosežek?

Res je. Že šesto leto zapored kot Američanka profesionalno igram odbojko v Evropi. Od tega smo osvojili tri slovenske pokale in dve državni prvenstvi. Na Filipinih sem igrala v filipinski ligi, kjer smo osvojile tretje mesto na državnem prvenstvu. V Nemčiji sem v njihovi ligi igrala dve leti.

Z Novo KBM igramo v treh različnih ligah, poleg slovenske lige še v MEVZA (Middle European Volleyball Zonal Association), kjer igrajo državne prvakinje Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovenije. To ligo smo osvojile dvakrat zaporedoma.

Igramo tudi CEV (Confederation European Volleyball), to je liga, kjer igrajo najboljši klubi iz vse Evrope. Letos so bile naše tekmice iz Estonije in Poljske. Izgubile smo proti Poljakinjam, ki pa spadajo v sam vrh svetovne odbojke. (smeh)

Denar ni vse, pa vendar se ponuja primerjava z drugimi državami. Na kakšnem nivoju je slovenska odbojka?

Odbojka po svetu je na različnih nivojih. Slovenija v tem pogledu raste, je pa v primerjavi z drugimi državami v Evropi precej zapostavljena. V očeh javnosti smo še vedno neprepoznavni. Vendar pa gredo vse pohvale našim sponzorjem, predvsem Novi KBM, ki se v tem pogledu precej trudi, zato naš klub v slovenskem merilu zelo izstopa. Tako na družbenih omrežjih kot tudi na tekmah imamo veliko podporo.

V ženski odbojki imamo velik potencial, saj smo odbojkarice lepe punce, predvsem pa uspešne športnice, ki bi lahko bile velik potencial za sponzorje in pritegnile veliko občinstva. V tujini športniki oglašujejo izdelke, ki nimajo neposredne povezave z njihovim športom, zato ne vidim razloga, da tega ne bi počeli tudi pri nas.

Naša ekipa je poleg tega, da je ena izmed boljših v državi, tudi ena izmed lepših, naše delo je, da smo v top formi, kar se odraža na naših telesih, in ne vem, zakaj tega ne bi uporabili. Smo mlada dekleta, uspešne športnice, ki smo s pridnim treningom, trdim delom in veliko odrekanja dosegle veliko, tako da smo vzor in zgled veliko mladim, ki še odraščajo.

Kakšen bi bil vaš nasvet za mlade, ki želijo uspeti?

Obožujem Slovenijo in Slovence, nekaj pa zelo pogrešam: željo po uspehu in trdo garanje zanj. Moj nasvet je, da je treba postaviti visoke cilje in zanje trdo garati, nikoli obupati, ne biti prestrašen in kdaj misliti tudi izven okvirjev. Veliko je potenciala in priložnosti za uspeh, zanj je treba zgolj veliko delati.

Napisala: MIMA (za Story)
Foto: Tibor Golob (športna fotografija Miha Vidrih)
MUA: Doroteja Premužič
Pričeska: Kristijan Skamljič
Obleka: GGW
Čevlji: Princes shop