Sanjska služba: je to le mit?

Točno veš, s čim se želiš ukvarjati, svojo sanjsko službo si rišeš s pisanimi barvami. Te bo zaposlitveni razgovor pripeljal tja, kjer se tvoje želje lahko uresničijo?

28. 9. 2006

Poklicali so te iz podjetja, kamor si poslala svojo prijavo in življenjepis, da bi dobila možnost za sodelovanje. Radi bi se srečali s teboj in pred tabo se razgrne popolnoma nov izziv: zaposlitveni razgovor. Že v trenutku, ko odložiš telefon, se občutkom sreče in zadovoljstva pridružita nemir in strah. Pojavi se nešteto vprašanj in nisi več prepričana, da si najbolj primerna za delo, ki si ga izbrala v svojih sanjah.

V mislih pregleduješ svojo garderobo, razmišljaš o tem, kakšen bi moral biti tvoj videz, da bi tvoj sogovornik že v prvem trenutku spoznal, da si ti tista. Pomisliš še na vse lastnosti, ki bi jih morala imeti, da bi zares ustrezala, hkrati pa po zemljevidu iščeš najkrajšo pot do kraja srečanja. Vse lepo in prav, ampak, hej, ustavi konje za trenutek. Nujno je, da divji tok misli ustaviš: pred teboj je enkratna priložnosti in o njej moraš razmisliti stvarno in mirno.

Priprave na zaposlitveni razgovor

Najprej ponovno preglej svojo prijavo in življenjepis. Ob tem razmisli, katera so tista znanja in izkušnje, ki jih želiš poudariti in za katere meniš, da so ključna za pridobitev želenega delovnega mesta. Seveda pa ne pozabi na svoje lastnosti, prednosti in pomanjkljivosti.

Pri tem se drži že znanega pravila: tudi pomanjkljivost lahko predstaviš na način, da se izkaže kot prednost. Če se na primer prijavljaš na mesto prevajalke in kot pomanjkljivost navedeš preveliko natančnost, je to pravzaprav prednost: le kdo bi si želel brati prevode, v katerih manjkajo besede ali celo stavki.

Dve kopiji prijave in življenjepisa vzemi s seboj na razgovor. Eno obdrži, drugo pa shrani za primer, da bodoči delodajalec svojega izvoda, ki si ga poslala, nima pripravljenega.

Če tega še nisi naredila, je zdaj zadnji trenutek, da pregledaš spletno stran svojega bodočega delodajalca in ga kar najbolje spoznaš. Pridobi podrobne informacije o področju poslovanja podjetja, o tem, kako posluje, in njegovih poslovnih ciljih.

Seveda pa je nujno tudi, da spoznaš njegovo vizijo in poslanstvo ter premisliš, ali se vizija podjetja sklada s tvojo vizijo. Ob tem najdi odgovor na vprašanje, zakaj bi želela delati v tem podjetju. Zato ker si izvedela, da imajo zaposleni v tem podjetju dobre plače ali zato ker se dejavnosti podjetja dejansko skladajo s tvojimi zanimanji.

Tvoji odgovori: Si lahko iskrena?

Zares dobro pa boš na razgovor pripravljena, če boš razmislila o morebitnih vprašanjih bodočega delodajalca in boš nanje našla odgovor. Če jih še ne poznaš, lahko tipična vprašanja (včasih pa tudi odgovore) najdeš na različnih zaposlitvenih portalih, spletnih straneh različnih fakultet, zavoda za zaposlovanje ...

Ni dovolj dobro, da se pripraviš in na postavljeno vprašanje podaš korekten odgovor, ki ga pričakujejo. Tudi če se tako odločiš in na vsa vprašanja podaš pričakovane odgovore, moraš v sebi poiskati svoje iskrene odgovore. Seveda ne priporočam popolne iskrenosti do bodočega delodajalca, če bi si tako zmanjšala možnost za to, da te izberejo kot najprimernejšo.

Zakaj je torej iskrenost do sebe pomembna, čeprav si ne privoščimo iskrenosti do drugih? Ker si tako močnejša. Iskrenost do sebe ti omogoči, da se spoznaš in natančno veš, kaj hočeš. Da veš, kaj so tvoji cilji. Poznavanje same sebe bo namreč tvoje najmočnejše orožje v različnih položajih in ob pasteh, ki ti jih bo delodajalec nastavil zato, da te preizkusi. Le redki delodajalci namreč verjamejo, kar preberejo v življenjepisu, in temu, kar jim z veselo navdušenim glasom zagotavljamo. Ne da ne bi hoteli verjeti, le vsega ne morejo sprejeti za sveto resnico, ker končno, hej, je tudi to le igra.

Igra? Da, igra. Igra dveh, ki se ne poznata, ki se želita v najkrajšem možnem času kar najbolje spoznati s ciljem, da ustvarita obojestransko korist. Delodajalec išče osebo, ki ji bo lahko zaupal del nalog zato, da bi podjetje doseglo zastavljene cilje. Ti pa iščeš svoj prostor pod soncem, da bi tako v delovnem okolju dosegla lastni in s tem skupni uspeh.

Česa tvoj sogovornik noče slišati

Čeprav si želiš v novo delovno okolje zato, ker se v starem ne počutiš več dobro, ker se dolgočasiš in nič ne kaže, da bo v kratkem zapihal nov veter, tega ne razlagaj sogovorniku. Tvojih bodočih delodajalcev namreč ne zanima, zaradi katerih razlogov se imaš ti pravico pritožiti, druge obtožiti za svoje slabo počutje in kakšne slabe lastnosti imajo tvoji sedanji sodelavci.

Ga pa močno zanima, kaj bo s tem, da izbere prav tebe, pridobil. Zato tudi na vprašanje o tem, zakaj želiš delati v izbranem podjetju, nikakor ne odgovarjaj v smislu boljših delovnih pogojev (beri: višje plače za manj dela, lepe pisarne in manjša oddaljenost lokacije podjetja od tvojega doma). Čeprav je vse to res in ljudje raje delamo za več kot za manj denarja, ne zapravljamo preveč časa za vožnjo v službo in nazaj ter imamo raje lepše kot grše delovne prostore, to gotovo ne more biti bistvo delovnega procesa.

Bodočemu delodajalcu raje povej, da zato, ker si ugotovila, da se vizija podjetja sklada s tvojo osebno vizijo in da si prepričana, da bi v tem okolju lahko svoja znanja, izkušnje in potenciale kar najbolje izkoristila. Kdo pa si ne bi želel zaposliti nekoga, ki z največjim navdušenjem ponuja samega sebe in vse svoje prednosti v zameno za to, da bi njegov lasten uspeh doprinesel k uspehu podjetja, v katerem dela?

Je pretvarjanje še v modi?

Vendar pozor: nikar ne ‘prodajaj’ skladnosti vizij, če vizije podjetja dejansko ne poznaš, ali pa če se tvoja in vizija podjetja dejansko ne ujemata. Tudi ne ‘prodajaj’ znanj in izkušenj, ki jih nimaš, ali potencialov, za katere meniš, da jih ni v tebi. Vse našteto namreč spada pod poglavje ‘poznavanje samega sebe’ in lahko te drago stane, no, vsaj te službe, ki si jo želiš, če trdiš nekaj, kar ne drži. Tudi če se opišeš s kar najlepšimi besedami, te bodo prej ali slej spregledali, če besed ne podpirajo argumenti.

Ženska intuicija nikoli ne laže

Prav gotovo te bo bodoči delodajalec povprašal tudi o tvojem osebnem življenju, o tebi, kaj meniš, kakšna oseba si. Pozor: nikar ne pozabi, da v tem primeru ne gre za prijateljski odnos, osebno razmerje, pač pa za poklicni, profesionalni odnos.

Seveda je tudi za poklicno razmerje pomembno, da v njem ne sodelujejo nasilneži, hinavski manipulatorji ali lažnivci, in je nujno, da človeka vsaj malo spoznaš, preden se z njim ‘spustiš’ v razmerje. Za prepoznavanje tovrstnih lastnosti tvojega sogovornika s kar največjim pridom uporabi svojo intuicijo. Ženska intuicija namreč nikoli ne laže, samo prisluhniti ji moramo s kar največjo pozornostjo. Hkrati pa naj ti pomaga, da poveš o sebi le toliko, kolikor je potrebno, vsekakor pa ne preveč.

Tvojega bodočega šefa ali sodelavca dejansko ne zanima, ali bo lahko ob sobotah s tabo smučal ali plaval. Podatek o tem, ali se ukvarjaš s športom, ker ti dobro dene, ali pa morda intenzivno treniraš, ker je tvoj življenjski cilj postati najboljša tekačica, pa mu lahko veliko pove o tebi. Tako lahko izve, ali ti največ pomeni tvoje delo ali pa ti pravzaprav največ pomenijo tvoja prostočasna zanimanja, službo pa iščeš, ker pač potrebuješ denar za življenje. Saj ne, da bi bilo s tem zadnjim kaj narobe. Le delodajalec to lahko včasih vidi kot sporno, predvsem če išče osebo, ki bi se bila pripravljena posvetiti predvsem delu.

Priložnost, ki jo moraš izkoristiti

Tako, na razgovor si pripravljena. Opremljena si z vedenjem o sebi, poznavanjem lastnih ciljev in ciljev bodočega delodajalca. Veš, kaj boš oblekla ter kdaj se boš odpravila od doma, da boš prišla točno. Dan pred razgovorom načrtuj tako, da se boš lahko sprostila in dobro naspala.

Te misel na skorajšnji dogodek navdaja s strahom? Malo treme nič ne škodi, je celo dobro znamenje; če bi ti bilo popolnoma vseeno, bi se verjetno temu primerno, torej brez zanimanja in volje, obnašala tudi na razgovoru. Nikar pa ne pretiravaj s strahom: pomisli na to, kako dobro si pripravljena in seveda zaupaj sama sebi. V svoje sposobnosti in znanja. Spomni se cilja tega razgovora: da ti in delodajalec ugotovita, ali sta za skupaj. Kajti delodajalec potrebuje tebe, tako kot ti potrebuješ njega. Zakaj bi te sicer sploh vabil na razgovor?

Ne posveti se le svojemu zunanjemu videzu, ki mora ustrezati kulturi podjetja. Razmisli o tem, kakšno naj bo tvoje obnašanje, da se boš predstavila v najboljši luči. Pri tem ne pozabi, kaj in kdo si. Nikar ne igraj nekoga drugega samo zato, ker si presodila, da boš tako bolj ustrezala. Si že kdaj pomislila na to, kako zelo te igranje nekoga drugega lahko onesreči? Poleg tega pa, kaj če bodoči delodajalec ne išče nekoga drugega, ampak prav tebe?

Na razgovoru poskušaj biti sproščena. S tabo v prostoru je namreč človek, katerega namen v večini primerov ni iskati tvojih napake in neznanja, pač pa nekdo, ki te skuša v pogovoru čim bolje spoznati. Zato je pomembno, da odgovarjaš jasno, vsekakor pa tudi ti postavljaš vprašanja, če meniš, da česa nisi najbolje razumela, ali pa če te kakšna stvar posebej zanima.

Znamenja, da nisi na pravem mestu

Prav gotovo pa na razgovoru ne bodi preveč sproščena – če je to sploh mogoče – gre vendar za formalni pogovor, pri čemer je dobro upoštevati pravila lepega vedenja. Gotovo veš, da žvečenje ali igranje s ključi ni najbolj primerno, prav tako pa ni lepo sogovorniku skakati v besedo, govoriti kot dež ali se očitno dolgočasiti. Seveda pa, če boš ugotovila, da te zadeva dolgočasi, boš vsaj vedela, da ni zate – toda nikar tega ne pokaži svojemu sogovorniku. Prav tako naj te nikar ne premami, da bi se z njim spustila v prepir – pametni odnehajo; če obstaja tovrstna možnost, je to zate le znak, da nisi na pravem mestu.

In če ne izberejo tebe?

Razgovor je za tabo. Ne glede na to, kakšne občutke imaš ob tem, takoj po razgovoru ni primeren trenutek za to, da bi proslavljala ali žalovala. V miru premisli o poteku razgovora, o vseh informacijah, ki si jih pridobila, o svojih občutkih.

Ugotovi, ali še vedno meniš, da gre za sanjsko službo, ali pa imaš o njej sedaj drugačno mnenje. Poišči še odgovor na vprašanje, zakaj tako meniš, in čakanje na klic bo veliko lažje. Če se podjetje odloči zate in še meniš, da je to tvoja sanjska služba, odpri peneče vino in proslavljaj ... Če pa se ne odločijo zate, veljata pogum in vztrajnost. Nikar ne misli, da je to tvoj poraz, to je tvoja nova priložnost. Priložnost, da ob prvi naslednji priložnosti, bogatejša za še eno življenjsko izkušnjo, najdeš svojo sanjsko službo.

Kadrovske agencije na svetovnem spletu:

 • www.adecco.si
 • www.advise.si/sl/
 • www.atama.si
 • www.hill-int.si
 • www.kadis.si
 • www.manpower.si
 • www.mojakariera.si
 • www.profil.si
 • www.trenkwalder.com/si/

Zaposlitveni portali pri iskanju zaposlitve:

 • Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, www.ef.uni-lj.si/enote/cers/studenti/ povezaveviri.asp
 • Eures, www.eures-jobs.com
 • Mojedelo.com, www.mojedelo.com/delo/
 • Monster, www.monster.com
 • Zaposlitev.net, http://zaposlitev.net
 • Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, http://www.ess.gov.si/

Vroče:

 • Biti to, kar si.
 • Poznavanje sebe ter svojih želja in ciljev.
 • Sproščen nastop, poln zaupanja vase.
 • Resnično zanimanje za vsebino dela.
 • Iskrenost do sebe.
 • Upoštevanje lastne intuicije.
 • Miren razmislek o razgovoru in službi, ki se ti ponuja.
 • Tudi zavrnitev sprejeti kot enkratno življenjsko priložnost.
 • Ledeno:

 • Biti nekdo drug.
 • Predstavljati se v luči, kot meniš, da se od tebe pričakuje.
 • Domače in zapeljivo obnašanje.
 • Navduševanje nad podjetjem samo zaradi odličnih delovnih pogojev.
 • Pretvarjanje.
 • Odločanje glede na zunanja merila.
 • Biti prepričana o sanjskosti službe, ne glede na vtise in spoznanja.
 • Sprejeti zavrnitev kot največji neuspeh.
 • Veronika Strgar Debeljak

  Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

  Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
  Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

  zapri