S klikom do službe

Če se boste odločile za iskanje službe po internetu, se vam ne bo treba ozirati na uradne ure in loviti pristojnih ljudi. Podatki vam bodo namreč na voljo kar 24 ur na dan.

30. 10. 2003

Iskanje službe v medmrežju ni le priročno, ampak tudi učinkovito. S preprostim klikom lahko namreč dobite službo, o kateri ste že dolgo sanjale, in opozorite nase v podjetju, v katerem ste si vedno želele delati. Recept je preprost: računalnik, dostop do spleta, nekaj ur brskanja za oglasom, ki ponuja prosto delovno mesto, ki vas zanima, ter pošiljanje elektronske prošnje z življenjepisom. Z nekaj sreče vam prej ali slej mora uspeti. In ko vas povabijo na osebni razgovor, ste prehodile že vsaj pol trnove poti do nove zaposlitve.

Pri nas manjša ponudba kot v tujini

Pri nas ponudba služb v medmrežju ni majhna, a se nikakor ne more primerjati s ponudbo v nekaterih drugih državah. V ZDA, ki so zaradi velikosti idealne za razvoj e-kadrovanja, imajo več tisoč zaposlitvenih portalov, tako splošnih kot ozko specializiranih, na primer za farmacijo ali zdravstvo, take, ki so namenjeni samo starejšim iskalcem zaposlitve ali pa le ženskam.

V Sloveniji sta taka dva profesionalen www.svetlakariera.com in brezplačen www.honorarci.com. Sicer pa se zanimivi oglasi najdejo tudi na spletnih straneh kadrovskih agencij in na internetnih naslovih posameznih podjetij, ki prosta delovna mesta včasih oglašujejo kar sama. Vsekakor pa morate redno obiskovati tudi rubriko Iskanje dela na www.ess.gov.si, ki jo Zavod RS za zaposlovanje tedensko osvežuje z novimi podatki.

Preprosta prijava in pestra ponudba del www.svetlakariera.com deluje kot distribucijski center. Med seboj povezuje kadrovske agencije in podjetja, ki iskalcem zaposlitve omogočajo vpis v interne baze, ter kandidate, ki iščejo delo, in tiste, ki z zdajšnjo službo niso zadovoljni in zato želijo biti obveščeni o zanimivih ponudbah na trgu dela.

Podjetja, zdaj jih je v sistemu 699, imajo svoj korporativni portal, njihovi oglasi pa so vidni na več spletnih straneh. V prvih osmih mesecih aktivnega delovanja se je v sistem vključilo 6000 iskalcev zaposlitve, ki so se 11.000-krat prijavili na razpisane oglase. Med uporabniki je 54 odstotkov žensk, prav toliko pa je starih od 26 do 35 let.

“Mladi pogosteje segajo po internetu kot orodju za iskanje različnih informacij. Je namreč preprost, hiter, poceni in informativen. Uporabnikom se prilagajamo z dizajnom, s preprostostjo prijave in pestro ponudbo del,” je razložil Aleš Zaletel, direktor projekta eKariera, katere del je www.svetlakariera.com.

Hitra selekcija prijav in komunikacija

Kaj morate torej storiti, če se želite prijaviti na prosto delovno mesto, razpisano v okviru www.svetlakariera.com? Najprej se morate vpisati v sistem in napisati svoj življenjepis. Nato se lahko prijavite na oglas, ki vas zanima, z enim samim klikom. Ob oddaji prijave morate izpolniti tudi spremno pismo življenjepisu.

Podjetje, ki bo pregledalo prijave na objavljen oglas, vas bo o izbiri obvestilo po elektronski pošti. Povabili vas bodo na osebni razgovor, saj se kadrovnik tako lahko bolje seznani s kandidati in lažje izbere tistega, ki ustreza zahtevam in potrebam podjetja. “Prednost interneta je, da je selekcija prijav in komunikacija z iskalci hitra, intervju pa omogoča neposredno primerjavo iskalca in ponudnika.”

Predvsem honorarna zaposlitev

Tudi uporabniki portala www.honorarci.com so večinoma mladi, saj jih je kar 40 odstotkov starih od 15 do 29 let. Tako mlada kot starejša generacija pa ima enak razlog za obisk te strani: prva išče prvo ali dodatno službo, starejša pa večinoma redno zaposlitev. Na mesec si jo ogleda 38.000 iskalcev, od tega 63 odstotkov žensk. Največ jih povprašuje po delih iz računalništva ter tehnologije in prav teh je tudi največ na voljo. Sicer pa boste na tem portalu našle zelo različne službe, od storitvenih del do vodilnih mest v podjetjih. Prevladujejo pa honorarne zaposlitve.

Vnesite čim več informacij

Če si boste zaželele brskati po portalu www.honorarci.com, boste morale ob prvi prijavi izpolniti obrazec. Vanj boste vpisale osnovne podatke – stopnjo izobrazbe, delovne izkušnje ter druge malenkosti. Izdate lahko tisto, kar želite, a Matic Kos, glavni urednik, priporoča, da vnesete čim več informacij o sebi, saj to delodajalcu olajša izbiro.

Seznam prostih delovnih mest objavlja na internetu tudi večina kadrovskih agencij, a nekatere priznavajo, da je to zanje predvsem dodatna ponudba iskanja kadrov direktno na trgu. Moja kariera, d. o. o. poišče na tak način kar 80 odstotkov delavcev, po katerih povprašujejo njeni naročniki.

Kot poudarja njen direktor Matjaž Jerovšek, so poklici, ki jih zdaj slovenska podjetja največ potrebujejo, deficitarni, in le redko se strokovnjaki, kot so informatiki, prodajalci, strojniki, elektroinženirji, vodje kakovosti in člani uprave prijavljajo prek interneta. Delodajalec jih mora tako ali drugače v svoje vrste privabiti. Oglasi na spletu tako služijo bolj obveščanju, da nekje potrebujejo določene profile.

Na spletnih straneh podjetij tudi praktični napotki

Zato pa se velikokrat obrestuje pogled na internetne naslove posameznih podjetjih. Ta imajo tudi pri nas vse boljše spletne strani, na katere pogosto vključijo zaposlitvene vsebine. Poleg prostih delovnih mest boste tam našle tudi napotke, kako se nanje prijaviti, imena kontaktnih oseb in postopek zaposlovanja. Podjetja se obiskovalcem strani tudi predstavijo – obveščajo jih, kakšne prednosti nudijo svojim zaposlenim in kakšen je njihov odnos do kadrov. Ponekod pa se boste lahko tudi dodatno poučile, saj so na voljo celo praktični nasveti in spodbude za vse, ki iščejo ali menjajo službo.

Seveda se podjetja, ki iščejo kandidate za prosto delovno mesto, ponavadi obrnejo tudi na Zavod RS za zaposlovanje. Ta služba oglašuje tudi na www.ess.gov.si in prav ta rubrika je daleč najbolj obiskana.

Do konca preteklega leta se je v tako imenovano e-posredovalnico zaposlitev, ki iskalcem omogoča vpis podatkov oziroma njihovo predstavitev potencialnim delodajalcem, tem pa vpogled oziroma iskanje med vpisanimi iskalci službe, prijavilo skupaj 12.364 ljudi. Kar 2119 delodajalcev se je v rubriko registriralo, da bi poizvedovali po bazi iskalcev zaposlitve. Skupaj so na tak način lani iskali nove sodelavce za 3551 različnih delovnih mest.

Spodbudno, torej. Tudi zato, ker se vam pri iskanju službe medmrežju ni treba ozirati na uradne ure in loviti pristojnih ljudi. Podatki so vam namreč na voljo neomejeno, kar 24 ur na dan.

Prek spleta v svet

Z odpiranjem Slovenije v EU in svet bo vse bolj aktualno iskanje službe tudi preko naših meja. Pobrskajte po:

Če vas zanimajo zaposlitvene možnosti pri Združenih narodih:

Stran za vse, ki želite delati za neprofitne organizacije ali kot prostovoljci:

Linda Volk

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri