Razmišljaš o kreditu ali depozitu? Primerjaj ponudbo! Izplača se!

S pomočjo primerjalnika gotovinskih kreditov in depozitov na www.zps.si lahko hitro in enostavno med seboj primerjaš banke in tako ugotoviš, kje boš najmanj preplačala gotovinski kredit oz. največ prihranila z varčevanjem v depozitu.

Razmišljaš o kreditu ali depozitu? Primerjaj ponudbo! Izplača se! (foto: shutterstock) shutterstock
28. 8. 2012

Na ZPS redno osvežujejo finančne primerjalnike, ki potrošnikom nudijo aktualen pregled bančne ponudbe.

Potrošniki lahko brezplačno uporabljajo primerjalnike za ponudbo:

Tvoja zvestoba pri najemu kredita se splača le banki!

Kadar potrebujemo večji znesek gotovine je zagotovo najugodnejše varčevanje.

A včasih denar potrebujemo takoj in smo prisiljeni najeti kredit.

Na ZPS so preverili ponudbo kreditov v višini 3.000 EUR, ki jih potrošnik vrne v roku enega leta.

»Banke potrošnika pri ceni kredita poskušajo zmesti z velikim številom različnih stroškov. Za realno primerjavo cene je zato najprimernejša efektivna obrestna mera (EOM), ki vključuje večino stroškov kredita,« poudarja Boštjan Krisper, vodja oddelka financ na ZPS.

Na ZPS še poudarjajo, naj bodo potrošniki pozorni na morebitne dodatne storitve, s katero banka pogojuje najem kredita, saj ga te lahko močno podražijo. Pri trenutno najugodnejši spletni ponudbi Gorenjske banke bi za enoletni kredit v višini 3.000 evrov skupaj z obrestmi plačali za 174 EUR stroškov, medtem ko je najmanj ugodna banka dobrih 60 EUR dražja. Z direktnim povpraševanjem pa se je dalo iztržiti še več, tam so stroški kredita pri najugodnejši, BKS banki, znašali le 146 EUR.

Banke so trenutno zelo previdne pri presoji kreditne sposobnosti potrošnikov. Na ZPS potrošnikom, ki jim je več bank zavrnilo prošnjo za kredit, svetujejo naj se izogibajo 'ugodnim' kreditom , ki jih ne ponujajo banke.

»Ti krediti se običajno izkažejo za zelo drage, pogoste pa so tudi oderuške prakse, ki še dodatno zaostrijo finančno stisko potrošnika« izpostavlja Boštjan Krisper, vodja oddelka financ na ZPS.

Nasveti ZPS ob najemu kredita:

  • 1. Izračunaj, kako visok mesečni obrok si lahko privoščiš. Pusti si nekaj rezerve.
  • 2. Primerjaj efektivne obrestne mere kreditov.
  • 3. Zberi 5 najugodnejših ponudb na spletu ter se pozanimaj še direktno pri bankah.
  • 4. Če najugodnejšega kredita ne ponuja banka, kjer imaš odprt račun, razmisli o zamenjavi.

Kdor primerja, pri depozitih prihrani več!

Na ZPS so ob osvežitvi podatkov o ponudbi bančnih depozitov na spletnem primerjalniku na spletni strani ZPS ugotovili, da banke, posebej za dolgoročnejše depozite, nudijo zelo atraktivne obrestne mere. Razlike med njimi pa so velike, zato se primerjava splača.

Po podatkih ZPS bo potrošnik, ki bo znesek 1.500 EUR na banki vezal za 13 mesecev, pri najugodnejši prihranil za 69,10 EUR obresti, pri najmanj ugodni pa za skoraj polovico manj. Bančne obrestne mere za omenjeni depozit se trenutno gibljejo med 2,35 in 4,25 % - najugodnejše trenutno ponujajo Probanka, Nova KBM in Abanka, najmanj pa bodo potrošniki za svoje prihranke dobili pri Banki Koper. Tudi pri trimesečni vezavi so razlike v ponudbi občutne, saj najugodnejša banka za vezavo 1.500 EUR nudi 2,6 odstotne obresti, najmanj ugodna pa le 0,45 odstotka.

»Pri ZPS ugotavljamo, da so obrestne mere enoletnih depozitov v preteklih šestih mesecih v povprečju ostale podobne, opazili pa smo velika nihanja pri posameznih bankah. Med februarjem in avgustom 2012 je kar osem bank dvignilo obrestne mere 13-mesečnega depozita, prav toliko jih je obrestno mero tudi znižalo,« poudarja Boštjan Krisper. Tako je na primer Abanka obrestno mero dvignila za 0,9 odstotne točke, Raiffeisen banka pa jo je za 0,8 odstotne točke znižala.

Nasvet ZPS potrošnikom ob sklenitvi depozita:

  • 1. Depozit sklepaj pri ugodnih bankah, da boš prihranila več.
  • 2. Pri izbiri najugodnejše banke si pomagaj s primerjalnikom ZPS. Podatki so osveženi vsak drugi mesec.
  • 3. Izberi obdobje vezave, ki ti bo omogočilo atraktivno obrestno mero. Ne veži se za predolga obdobja. Depozite lahko vežeš za različna obdobja in pri različnih bankah ter tako razpršiš tveganje.
  • 4. Skleni depozit s fiksno obrestno mero, tako da boš točno vedela, koliko boš privarčevala.

Vse na www.zps.si!