Razmerje s sodelavcem?

Strastne romance na delovnem mestu niso nič nenavadnega, toda takšna zveza (tudi če je resna) lahko škoduje tvoji karieri. Zato si, preden se zapodita v sobo za čistila, preberi naše napotke!

24. 11. 2005

Zapri oči in si predstavljaj naslednjo zgodbo: noro si zatreskana v luštnega tipčka, ki je pameten, duhovit, romantičen in popoln. Vsakič ko ga zagledaš, bi mu najraje strgala obleke z njegovega izklesanega telesa – in tudi on si vsaj tako močno želi tebe ... V tej pravljici pa obstaja samo ena težavica. Je tvoj sodelavec.

Če te mika sodelovanje v vroči službeni romanci, vedi, da še zdaleč nisi edina. Pomisli na priljubljene TV-nadaljevanke in poročanje tvojih prijateljic o dogodkih v službi; videti je, kot da nihče več ne dela, ampak se vsi parijo. Realnost je pač taka, da postajajo zveze na delovnem mestu čedalje bolj vsakdanje. In tega ne počnejo le seksi TV-zvezde in pohotni pripravniki, ampak ogromno, ogromno ljudi.

V neki obsežni spletni raziskavi je več kot polovica anketirancev priznala, da ima razmerje s kolegom v službi. Strokovnjaki celo trdijo, da je parčkanje na delovnem mestu nova moda in da ta veje v vseh strokah. (Izkazalo se je tudi, da se kar 44 % pisarniških romanc konča s poroko. Spodbudno, ne?)

Vendar se je pomembno zavedati, kako tanka je pravzaprav meja, ki ločuje nedolžen službeni flirt od tistega, ki te bo morda stal zaposlitve! Preden se torej odločiš za nekaj vročih uric z zapeljivim ekonomistom iz pisarne in preden se službena zabava spremeni v nabiranje črtic, dobro premisli, ali je vredno tvegati. In če je – držimo pesti zate!

So pravila zato, da se kršijo?

Si zaljubljena v sodelavca? Ali veš, da lahko to močno vpliva na potek tvoje kariere?

1. Nekatera podjetja ne podpirajo iskanja ‘pravega’ na delovnem mestu; lahko so izjemno vztrajna pri izvrševanju takšne ‘antisocialne’ politike.

2. Eno od osmih podjetij ima celo jasno izoblikovano mnenje o druženju med sodelavci. Najpametneje je, da poizkušaš na čim bolj zvit način poizvedeti, kakšna so ta nenapisana pravila v tvoji službi. Sodelavki omeni, da si slišala, kako sta se dva iz iste pisarne poročila; zaupaj ji, da bi bila tudi ti rada tako srečna. Hitro boš videla, ali se ji to zdi pametna zamisel.

3. Razmerje med šefom in podrejenim sodelavci zelo redko ‘pozdravijo’ z odprtimi rokami. Tudi tisti, ki takšno zvezo na videz podpirajo, so prepričani, da prinaša neupravičene ugodnosti in več možnosti za napredovanje. In kar je najhujše – da ne gre za iskreno ljubezen.

4. V ZDA nekatere korporacije celo zahtevajo, da pari podpišejo ‘ljubezensko pogodbo’, ki jamči, da je interes obojestranski. (Kriv je strah pred tožbami zaradi spolnega nadlegovanja.)

5. Ne glede na to, kako diskretna sta, vedi, da vaju bodo sodelavci spregledali!

Zaščiti svoj službeni ugled

Četudi je tvoje podjetje izjemno moderno in liberalno, boš svoj ugled za vedno izgubila, če te bo kdo zalotil z mini krilom na gležnjih. Ključ do uspešnosti je zagotovo tudi to, da te ljudje, s katerimi delaš, spoštujejo in cenijo.

1. Zapleti se le s sodelavci, ki so na istem položaju (najbolje iz drugega oddelka). Toda bodi pripravljena: če bo eden od vaju napredoval in postal drugemu nadrejeni, bo to velika preizkušnja za vaju.

2. Ko sta enkrat par, poskrbita, da oba vesta, kakšna so pravila obnašanja na delu. Pogovorita se o tem, kako se bosta vedla v službi in kako bosta končala razmerje ter ohranila korektno sodelovanje, če se na koncu vendarle ne bo izšlo.

3. Če vaju zasači šef/-ica, povej resnico. Prosi za sestanek in mu/ji zagotovi, da razmerje nikakor ne bo vplivalo na tvoje delo. Seveda pa bodi/- ta lepo tiho, če vaju nihče ne razkrinka. Zakaj bi na veliko oznanjala veselo novico, če pa je to lahko vajina mala sladka skrivnost?

4. Bodi vzorna v vseh drugih pogledih. Če boš na delu produktivna, uspešna in zagnana, te prav nihče ne bo mogel obtožiti, da zaradi razmerja trpijo tvoje obveznosti ter da ne moreš zbrano opraviti dodeljenih nalog.

Zdaj vedo vsi. Groza!

Ja, po teh izpovedih dobi izraz ‘vsakodnevna tlaka’ povsem nov pomen.

“S sodelavcem sva se zapletla na seminarju in doma tajno nadaljevala razmerje. Dekle njegovega sostanovalca me že od začetka ni maralo, svojemu znancu, ki dela pri nas, je poslala elektronsko sporočilo in razkrila ‘skrivnost’. Kot edina ženska na oddelku sem si dolgo prizadevala zaslužiti spoštovanje fantov. No, tisto sporočilo mi pri tem ni prav nič pomagalo!” — Lara, 28

“Neskončno sem bila zagledana v sodelavca natakarja. Enkrat so se strasti razvnele in soba za prte se nama je zdela najbolj primeren kraj za vročo akcijo. Nenadoma je ena od natakaric odprla vrata in zašepetala: “Ups, oprostita!” nato pa je odhitela vsem povedat, kaj sva počela. Še nikoli me ni bilo tako sram!” — Mojca, 24

“Bila sem lektorica, on pa novinar. Spogledovala sva se na hodnikih in sčasoma začela razmerje. Nekega dne, ko sva se pogovarjala za njegovo pisalno mizo, me je potegnil k sebi v objem. Mimo je prišla šefica, obstala kot kip in kriknila: ‘Pa vaju imam!’ Zardela sem kot kuhan rak in takoj pomislila, kako bo to vplivalo na moje delo.” — Maja, 25

Postani detektivka

Vklopi svoje raziskovalne veščine in kmalu boš izvedela, ali je res tako sanjski, kot je videti!

Izvedi, ali gre kadar koli po službi s sodelavci na pivo. Ne? Obstaja verjetnost, da ga doma čaka punca ali žena.

 • Vprašaj kolega, kje je lepotec delal v preteklosti. Zagotovo tudi katera od tvojih prijateljic pozna koga, ki je delal na istem mestu. Morda imaš celo ti kakšne znance, ki vedo veliko o njem. Poizkusi dobiti odgovore na vse, kar te zanima, brez sramu jih zaslišuj. (Seveda se lahko zgodi, da bo izvedel za tvoje detektivsko poizvedovanje; ampak to je lahko zelo dobra stvar. V takšnem primeru obrni vse skupaj v svoj prid.)
 • Prisluškuj njegovemu glasu, medtem ko telefonira. Ali redno šepeta v slušalko? Verjetno je na drugi strani njegova izbranka. (Če pa tako govori s svojo mamo – hitro zbeži stran!)
 • Vprašaj kolegice, ki so že dolgo v podjetju, kdo so pisarniški ‘playboyi’, ki si na novoletnih zabavah vedno izberejo novo ‘žrtev’. Če bodo omenile njega, poizkusi čim prej pozabiti, kako lepe so njegove modre oči.
 • Ali prinese malico s seboj? Oddan je. (Če ima s seboj dva lična sendviča, zavita v mavrične prtičke, ga pozabi – najbrž je že dolgo poročen.)

Je priden, ni priden?!

Bodi pozorna na sledeče znake:

Če se ti zdi tvoj najdražji zadnje čase malo sumljiv, premisli o naslednjih možnostih in kmalu ti bo jasno, ali se je ogrel za kakšno sodelavko.

 • Na prednovoletni zabavi v njegovi službi njegova ‘simpatična’ sodelavka omeni nekaj, za kar si bila prepričana, da vesta samo vidva.
 • Ko ga v času kosila obiščeš v pisarni, se na vso moč trudi, da bi ignoriral neko določeno kolegico. Tega seveda še nikoli prej ni počel.
 • Lepotica iz njegove pisarne ga pogosto kliče tudi izven delovnega časa. Seveda se pogovarjata le o službi, zatrjuje on.
 • Na mobitelu ima nastavljeno le vibriranje (prej se je oglašal tako glasno, kot bi zvonila sirena).
 • Ko ga nekdo pokliče, se gre pogovarjat v drugo sobo in zapre vrata za seboj.
 • Ko vstopiš v njegov delovni kotiček, hitro izklopi internet in začne zaneseno delati.
 • Če se ti zdaj zdi, da se res plete nekaj neprijetnega, upoštevaj naše nasvete in morda boš razmerje celo preprečila.
 • Če veš, katera nesramnica ti ga hoče ukrasti in jo že od prej poznaš, jo povabi na skupno kosilo. Ko te bo bolje spoznala, se bo morda počutila preveč krivo, da bi še naprej mamila tvojega dragega. (Če pa je med njima že kaj bilo, bo mogoče želela prekiniti z njim.)
 • Večkrat ga obišči v pisarni z namenom, da ‘označiš teritorij’ – naj se ve, da je že oddan.
 • Ko ti bo naslednjič rekel, da mora ostati v službi pozno v noč, mu pripravi presenečenje – osebno mu dostavi večerjo. (Revež pa res ne sme biti lačen, če toliko dela!)
 • Če si v njegovem telefonu ‘slučajno’ našla kakšno sumljivo številko, pokliči na informacije in poizvedi, od koga je.

Lana Zalar