Razlogi, zakaj so tvoji sovražniki dobri zate

Kaj ko bi nehala čečkati po njenih fotografijah? Prav ona je lahko tvoja velika (čeprav najbolj zoprna) učiteljica.

3. 4. 2013

Večina nas ima v službi, na fakulteti ali v krogu svojih znancev žensko, za katero ne vemo, ali gre ona bolj na živce nam ali me njej. In ja, tudi če jih skušaš ignorirati, lahko 'sovražniki' naredijo tvoje življenje peklensko.

Hej, ni razloga, da bi zamenjala službo ali študijsko smer, odloči se le, da od nje vzameš najboljše. Kako pa?! Beri naprej.

"V življenju nimamo nadzora nad tem, kako se bodo drugi vedli in kaj nam bodo rekli, imamo pa moč, da se odločimo, kako se bomo na to odzvali. Edina oseba, ki ima nadzor nad tvojimi čustvi, si ti. Od tebe je odvisno, ali dopustiš, da ti drugi ukrade veselje in te pelje stran od tega, kar si. Drugi ljudje nimajo nadzora nad tvojimi čustvi, razen če jim daš to moč. Imajo pravico povedati svoje mnenje, ni pa treba, da jim dopustiš, da vsiljujejo svoje mnenje. Če dopustiš, da nekdo postane tvoj sovražnik, si mu dala veliko moč, ker se boš nenehno ukvarjala z njim in ne boš mogla biti to, kar si," ti svetuje mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka iz Družinskega centra mir.

Zaradi sovražne sodelavke se bolj trudiš pri delu

Malo zdrave konkurence ni še nikomur škodovalo, predvsem ko govorimo o pok­licnem razvoju. Če imaš tekmico, to pomeni, da boš bolj trdno delala za napredovanje in si zastavila višje cilje. Čeprav svoje kariere ne bi smela doživljati kot dirke, lahko naredi določena stopnja tekmovalnosti čudeže za tvojo storilnost. Paranoja ni zdrava, a oziranje čez ramo v službi, šoli ali na faksu ti lahko prinese koristi, saj se boš zaradi konkurence bolj potrudila in morda prišla do idej pri projektih, seminarjih, predstavitvah, do kakršnih brez konkurence ne bi.

Če pa se ujameš, da se primerjaš z drugimi na vsakem področju (tudi v številu prijateljev na Facebooku, svojih ljubezens­kih zvezah, videzu ...), zmanjšaj tekmovalnost za kakšno stopnjo in se raje osredotoči na to, da si ti le ti – sledi sebi, svojemu telesu, svojim sanjam in uživaj v tem, kako si si uredila svoje življenje ter da že zdavnaj več ne oponašaš vzornic, ker si ugotovila, da se najbolje znajdeš v svoji vlogi (in ne vlogi drugega, ki ima za seboj drugačno zgodovino kot ti).

Pomagajo ti, da imaš pod nadzorom svoj ego

Te je zajedljiva pripomba tekmice popolnoma potolkla? Naši sovražniki nam gredo po navadi močno na živce, vendar imajo lahko njihove ostre besede nepričakovano korist v tem, da nas spravijo z oblakov.

Težko je biti aroganten, ko si v bližini sovražnikov, vendar nam prav oni pomagajo razmišljati o tem, kaj počnemo in govorimo – kar je še posebej koristno, če nam iz ust hitro zbeži nepremišljen stavek. Namesto da bleknemo, kar nam pade na pamet, smo zaradi njih bolj pozorni, kaj govorimo. A to še zdavnaj ne pomeni, da bodi ob svoji 'sovražnici' tiho: "Zaupaj vase in povej to, kar misliš. Ni se ti treba izogibati in se umikati," ti svetuje mag. Kornelija Ferčak.

Dajejo ti kritične povratne informacije

Prijateljico ali fanta vprašaj, ali je tvoja rit v novih kavbojkah videti prevelika – najverjetneje ti bosta odgovorila tako, da te bosta zaščitila pred morebitno brutalno resnico. Če si obkrožena z ljudmi, ki te imajo radi, se lahko zaneseš na to, da te ne bodo želeli prizadeti.

Sovražnik nima takih zadržkov – njegove povratne informacije so lahko korist­ne za tvojo osebno rast. Večina tega, kar rečejo tvoji sovražniki, je lahko pristranska, a čeprav so njihovi komentarji strupeni kot kačji piki, lahko odkriješ določene stvari, ki ti jih ljudje, ki te imajo radi, ne bi nikoli odkrili.

Trik je v tem, da ugotoviš, kako lahko razločiš bedno zmerjanje od resničnih dejstev. To je sicer težko in strupeni komentarji vedno bolijo, zato ob njih čim bolj izklopi čustva in skušaj biti objektivna.

"Zaupaj vase in razmisli o pripombi – ali je zate lahko koristna ali ti le škoduje. Včasih nam pripombe lahko pomagajo, da postanemo boljši, tudi če jih dobimo od ljudi, s katerimi se ne razumemo najbolje. Če je pripomba poniževalna ali žaljiva, se ne vznemirjaj in jo pozabi," svetuje mag. Kornelija Ferčak.

Pomagaš si lahko tudi takole: če od nesramne osebe slišiš grd komentar o sebi, premisli o tem, ali bi komentar upoštevala, če bi ti ga v nežnejši obliki rekla oseba, ki jo spoštuješ. Če je v tem, kar je rekla (čeprav brutalno), le kanček resnice, njen komentar uporabi kot spodbudo, da se boš izboljšala.

Pomagali ti bodo videti druge plati

Vedno je dobro, da zgrabiš vsako prilož­nost, da bi videla svet skozi oči drugih, predvsem če gre za nekoga, s komer se ne razumeš najbolje – najverjetneje ima drugačne izkušnje in vrednote kot ti. Bolj ko si sposobna videti različne plati, bolj boš lahko sočustvovala, s tem pa boš gojila toleranco in sprejemanje – ter pos­tajala zmagovalka svojega življenja in src drugih ljudi.

Sovražnica ti lahko pomaga razumeti celo razlike med vama, zato pozorno poslušaj, namesto da bi zavrnila njene razloge in ji nasprotovala. S tem ko pris­luhneš mnenjem drugih, si vedno lahko širiš svoj pogled na svet.

Morda pa ti bo pomagala razkriti svojo željo, ki si je še sama ne priznaš, ali celo kaj takega, česar pri sebi ne moreš sprejeti? Premisli, zakaj ti gre tako na živce, in odkrij novi delček sebe:

"Mogoče se sliši neverjetno, ampak z ljudmi, s katerimi se ne razumemo, imamo po navadi nekaj skupnega. Če ne maram sošolke, sodelavke, ki je uspešna in zgovorna, si mogoče nekje globoko v sebi želim, da bi ji bila podobna. Ali pa imava kakšno skupno lastnost, ki je pri sebi ne maram in mi tudi pri njej ni všeč. Od drugih se lahko vedno učimo, tudi če nam niso blizu in se z njimi ne razumemo najbolje. Predvsem lahko bolj spoznavamo sebe in se učimo, kako ustvariti boljši odnos, komunikacijo ..." ti o raziskovanju tega, zakaj ti gre nekdo močno na živce, svetuje Ferčakova.

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri