Razkrivamo temne plati 'poklica' elitne spremljevalke

Glamurozno življenje elitne spremljevalke vključuje luksuzna potovanja in hiter zaslužek. Toda za kakšno osebno ceno?

Razkrivamo temne plati 'poklica' elitne spremljevalke (foto: Getty Images) Getty Images
1. 10. 2016

Prijateljice zavidajo Thando (ime je izmišljeno), ko v nakupovalnem središču v novih sandalih Manolo Blahnik ponosno kaže selfije iz zadnjega avanturističnega potovanja z njenim A-rabom, ki ni prikazan na nobeni izmed fotografij.

“Nobenih njegovih slik ne smem imeti. Takšna so pravila agencije,” pojasni prijateljicam. 

Po koncu malice se nagne čez prodajalni pult v butiku, kjer je redno zaposlena.

“Še nekaj potovanj in končno bom lahko dala odpoved,” pravi. “Morda bom odprla svoj butik ali se vpisala na študij modnega oblikovanja. Delo spremljevalke ti omogoča veliko priložnosti.”

Najbolj očitno stvar zamolči: zapeljiva 24-letna Južnoafričanka namreč prikriva, da so glavni vir njenega zaslužka spolne usluge.

“Moje početje se ne razlikuje bistveno od tega, kar počnejo moje prijateljice na prvem zmenku z nekom, ki jim plača večerjo. Veliko potujem, spim v čudovitih hotelih, jem v najboljših restavracijah in uživam v razkošju.”

Njen 'A-rab' je star toliko kot njen oče in ima podobno velik trebuh kot on. “Toda zelo je negovan in vljuden. Če hoče analni seks, mu ne ugovarjam. Vidim ga namreč samo dvakrat na leto,” pravi Thando.

Spoznala sta se pred dvema letoma prek agencije, ki jo je obiskal na službenem potovanju v Južni Afriki. Postala je njegova spremljevalka čez vikend. Spremljala ga je na dobrodelni prireditvi in mu delala družbo v hotelski sobi.

Na naslednjih srečanjih sta odpotovala v različna mesta. Letos ga je prvič spremljala na potovanju v tujino.

“Se splača?” se nasmehne Thando, ko odpira svojo torbico znamke Louis Vuitton. “To presodite sami.”

Vedno več mladih punc po svetu se odloča za delo spremljevalke. Mediji poročajo o naraščajočem številu spremljevalk v Veliki Britaniji, Avstraliji in na Nizozemskem. Nizozemski Cosmo poroča:

“Elitna spremljevalka je vse bolj priljubljeno delo, saj se je število prijav za dvakrat povečalo v zadnjih šestih mesecih.” 

Vanessa, ki vodi The Girlfriend Experience, to potrjuje. Pred desetimi leti je bila prva, ki je v Johannesburgu odprla agencijo za elitno spremstvo. Najprej je k sodelovanju povabila prijateljice, ki so izpolnjevale njene zahteve. Danes ima zaposlenih 45 žensk, starih od 21 do 40 let, in nekaj moških.

“Še nikoli prej nismo imeli toliko dela,” pravi. Njena agencija zaračuna strankam 314 evrov mesečne članarine in od 940 do 1250 za kosilo ali večerjo s spremljevalko. Poleg tega morajo plačati nastanitev, obroke in letalske karte za spremljevalko.

“Ne glede na gospodarsko krizo je na našem trgu veliko denarja,” pojasnjuje.

“Danes morajo moški na vodilnih položajih veliko delati za zaslužek in nimajo časa za resna razmerja. Naša agencija jim omogoča, da so njihove potrebe zadovoljene brez posebnih obveznosti.”

Večina strank je poročenih.

“Želijo si nekaj drugačnega, kar ne dobijo doma. Večinoma se želijo počutiti, da so posebni. Med potovanji so namreč pogosto osamljeni. Na službeni poti imajo nekaj prostega časa, ki ga želijo izkoristiti, vendar ne sami. Moja dekleta potujejo na Mavricij ali Sejšele in z njimi ravnajo kot s kraljicami.”

Vanessa še nikdar ni imela toliko prijavljenih deklet, med katerimi lahko izbira. “Med 15 dekleti izberem samo eno.” Ima namreč zelo visoka merila.

“Dekleta morajo biti inteligentna, drzna, pustolovska, iznajdljiva, vljudna, urejena in imeti morajo lepo postavo. Ni nujno, da so vitka, saj imajo nekateri raje ženske z oblinami. Izobrazba ni pogoj, vendar večina mojih deklet študira.”

Najpomembnejši pogoj je lepo vedenje in dober odnos s strankami.

“Biti morajo nežne, ljubeče in prijazne. So nasmejane in hvaležne za svoje delo, saj si vzamem čas, da jim najdem primerne stranke. Moškim morajo dati občutek, da so posebni.

V tem se razlikujejo od ruskih spremljevalk, ki imajo precej težek značaj. Moje stranke so zelo zadovoljne z mojimi dekleti in tudi jaz sem. Zame so kot hčerke, in ker imam hčerke, vem, kaj to pomeni.”

Kakšne koristi imajo od dela? Večina deklet odgovori: denar.

Potovanja, drage večerje, luksuzni hoteli in darila so češnja na torti. Thando pravi, da s spremstvom dvakrat na mesec zasluži več kot znaša mesečna plača v butiku, vendar ne želi govoriti o zneskih.

Njena agencija ne želi razkriti podatkov o zaslužku deklet. Vanessa nima težav z razkrivanjem cene storitev:

“Na noč zaračunamo od 627 do 1255 evrov. Cena je odvisna od dekleta in njenih storitev. Stranke jim dajo tudi napitnino,” pravi.

“Denar je nakazan direktno na račun dekleta, ko mi sporoči, da se je vrnila in opravila svoje delo, in ko mi stranka sporoči, da je bila zadovoljna z njenim delom.”

Neko dekle je pri njej zaslužilo 18.835 evrov v dveh mesecih.

"Potuje po vsem svetu z gospodom iz Švice, ki ji pravi moja Charlize Theron. Z zasluženim denarjem si je kupila avto in odplačala kredit za stanovanje. Uporablja ime Victoria, stara je 28 let in je vitka svetlolaska z modrimi očmi. Victoria je obiskovala katoliško šolo, študirala notranje oblikovanje in imela redno delo v modni industriji.

“Ni mi treba opravljati dela spremljevalke, vendar to počnem zaradi hitrega zaslužka, in ker me to veseli,” prizna.

Najbolj je navdušena nad potovanji in vznemirjenjem. V agencijo se je prijavila junija lani zaradi radovednosti.

“Vanessa je zelo dobra v povezovanju deklet s strankami in nikoli mi ni treba opravljati stvari proti moji volji. Pred srečanjem dobim fotografije stranke, in če ni kemije med nama, dogovor odpade.

Odločiti se je treba 30 minut po srečanju in delo lahko zavrneš, če ti stranka ni všeč (vendar ne dobiš plačila). Če pristaneš, slediš zahtevam stranke in dobiš plačilo, ko vse opraviš. Doslej se mi še ni zgodilo, da ne bi bilo kemije.

Večina strank je starejših, vendar me tudi sicer bolj privlačijo starejši moški. Vsekakor to ni delo za vsako punco. Biti moraš odprta in brez predsodkov.” 

Spolne usluge so vedno prisotne. “Zelo malo strank si tega ne želi. Nekateri si želijo, da jim uprizorim striptiz ali se skupaj z njimi kopam, večinoma pa imajo večja pričakovanja in zahteve.”

Pravljične zgodbe

Victoria večinoma dela v Johanessburgu, ker je tam nihče ne pozna. “Samo najbližjim prijateljem sem povedala, kaj počnem.”

Vanessa poskrbi za varnost deklet in prevoz do hotela in iz njega. Victoria je običajno nastanjena v predsedniškem apartmaju čez vikend in se v ponedeljek za 628 evrov bogatejša vrača domov z letalom.

“Najboljše je bilo septembra, ko me je stranka peljala na službeno potovanje v Singapur za štiri dni na grand prix. Nastanjena sva bila v najboljšem hotelu. Moja naloga je bila, da ga spremljam pri kockanju in da sem lepa.”

“Delo je privlačno zaradi vznemirjenja in skrivnostnega življenja,” prizna Victoria.

“Je kot fantazija, ki se začne s preoblačenjem.” Večina agencij ima stroga pravila glede oblačenja: krila do kolen, nevpadljiv nakit, čevlji z visokimi petami.

“Toda ne škornji, ker so videti preveč ceneno,” pravi Vanessa, ki ji morajo dekleta prek WhatsAppa posredovati izbrano garderobo pred vsakim srečanjem s stranko.

“Včeraj mi niso bili všeč čevlji, ki jih je izbralo eno od deklet, zato sem ji poslala par čevljev iz garderobe za takšne namene. Garderobo nenehno obnavljam, saj so kakovostni čevlji in torbice ključnega pomena za spremljevalko, podobno kot urejeni nohti in lasje.”

Potem so tukaj še pravila obnašanja. Vanessa pojasnjuje:

“Dekleta ne smejo uporabljati pravega imena in svojih osebnih telefonskih številk. Med druženjem ne smejo pošiljati sporočil, ampak morajo nameniti vso svojo pozornost stranki.

Na koncu je pomembno, da se stranka počuti kot kralj in dekle kot princesa. Stranka mora dekle razvajati in ravnati z njo bolje kot fant, ki ga spozna v baru ali fant, s katerim hodi. Njen fant ji namreč ne more ponuditi takšnega razkošja.”

“Fant je edina ovira pri tem delu,” pravi Victoria.

“Nedavno sem se začela dobivati z nekom in stvari so postale resne, vendar ne ve, da to počnem. Pozna Vanesso in ve, kaj počne, vendar ne ve, da delam za njo. Nekaj časa bom skušala usklajevati oboje, in če se bo najina zveza razvijala v pravo smer, mu bom povedala. Če se ne bo strinjal s tem … No, o tem bom razmišljala, ko bo treba.”

Vse zgodbe nimajo srečnega konca. Veliko je namreč odvisno od agencije.

Ena od slovenskih agencij za elitno spremstvo ima na spletni strani zapisano: “Vsem dekletom, ki se bodo vpisale kot spremljevalke, nudimo popolno varnost in diskretnost. V elitni agenciji poskrbimo za visoko kakovost spremljevalk ter za njihovo dostopnost. Spremljevalke so visoko cenjene.”

Obljubljajo redno plačilo brez zamudnin, kakovostne stranke (poslovneži, diplomati, menedžerji), popolno varnost in pošten odnos. 

Vendar veliko agencij ne izpolni svoje obljube!

“Preden sem začela delati pri zdajšnji agenciji, sem bila pri ženski, ki je delala z bogatimi mafijci,” pravi Thando.

“Plača je bila dobra in veliko sem potovala, vendar sem prejemala denar od preprodajalcev droge. Vedela sem, da moram prekiniti sodelovanje, ko so me skušali prepričati, naj začnem uporabljati substance. Eden od moških je bil celo nasilen, zato sem vedela, da moram čim prej stran.”

Zaradi takšnih zgodb si veliko aktivistk prizadeva za ukinitev prostitucije. Generacija mladih žensk misli, da lahko na takšen način pridejo do hitrega zaslužka in da imajo moč nad moškimi zaradi svoje seksualnosti, vendar gre za lažen občutek moči.

Odvisne so namreč od denarja nekoga drugega, ki ima moč nad njimi. Neoliberalizem spodbuja takšne spolne prakse z idejo, da je vse mogoče kupiti z denarjem.

Spolnost je postala del trga, kjer dekleta prodajajo svojo seksualnost najboljšim ponudnikom. Vrednote in odnos do telesa so postale blagovno sredstvo, pravi Amanda Gouws, profesorica na univerzi Stellenbosch.

Seksologinja Elna McIntosh, direktorica Disa, seksualne in reproduktivne klinike, se strinja:

“Velikokrat vidim dekleta, ki pridejo opravit splav – večinoma so to mestna dekleta z dragimi torbicami in čevlji Jimmy Choo. Morale bi uporabljati zaščito, vendar mislijo, da so v razmerju z bogatim moškim, zato niso zaščitene. Veselijo se nosečnosti, dokler jim moški ne pojasni, da ne bo imel z njimi otroka. Potem so povsem potrte.”

Veliko deklet in tudi fantov se za prostitucijo odloča iz ekonomskih razlogov. Pogosto postanejo odvisni od različnih substanc.

Znajdejo se v začaranem krogu odvisnosti in prodajajo spolne usluge v zameno za drogo. Victoria si tega ne dovoli.

“Najbrž imam srečo z Vanesso, vendar so moje izkušnje zelo pomembne, saj sem se začela ceniti. In nikdar ne bi dovolila, da bi moški v mojem zasebnem življenju zahteval od mene spolne usluge v zameno za večerjo.”

Vprašanje pa je, ali se Victoria resnično ceni. Ženska, ki se ima resnično rada in spoštuje svoje telo, namreč ne bi v zameno za večerjo, torbico ali čevlje ponujala spolnih uslug. Niti v poslovnem niti v zasebnem življenju. 

Življenje elitne spremljevalke ima svetlo in temno plat:

Svetla plat

Elitne spremljevalke obiščejo veliko različnih koncev sveta, na primer: grand prix v Singapurju ali Monaku, filmski festival v Cannesu, jahte v Sredozemskem morju, palače na Bližnjem vzhodu ...

Vanessina dekleta se udeležijo: Tedna mode v New Yorku, konjskih dirk v Dubaju, koncerta Adele v Londonu (in nakupovanja  v Harrodsu) ...

Temna plat

1 Denar boš kmalu zapravila in s staranjem ga je vedno teže zaslužiti, razen če ne znižaš svojih meril. Nekatere agencije skušajo dekleta zvabiti v odvisnost od drog in zamujajo s plačili. 

2 Pogosto boš morala lagati in skrivati svoje delo pred partnerjem, družino in prijatelji.

3 Znajdeš se lahko v neprijetnih situacijah (seks brez zaščite, grobi spolni odnosi).

4 Delo je ponižujoče, saj boš morala občasno opravljati stvari, ki niso prijetne.

5 Denar lahko postane zate najpomembnejša vrednota in zaradi tega se lahko oddaljiš od prijateljev in družine. 

6 Fanta si lahko izbereš, medtem ko stranke izberejo tebe. Če si preveč izbirčna, ne boš imela veliko strank. 

7 Težko je ločevati med delom in zasebnim življenjem. Skorajda nemogoče je imeti resno razmerje.

“Odnosi s strankami temeljijo na spolnosti in ne vključujejo pristne intimnosti. Dalj časa, ko si v takšnih odnosih, težje je imeti ljubeče in dolgotrajno razmerje z nekom, ki si ga resnično želiš,” pravi Amanda Gouws. 

8 Nikdar nisi popolnoma varna. Bogate, uspešne stranke lahko postanejo nasilne in zahtevajo od tebe ponižujoča, boleča dejanja, ki lahko povzročijo poškodbe, okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, neplodnost ali celo smrt. 

Po predlogi GlynisHorning priredila Danaja Lorenčič
Fotografiji: Getty Images