Razgovor prek Skypa: Osvoji točno te sposobnosti, s katerimi boš očarala bodočega delodajalca

Skype ni koristen le za ohranjanje razmerja na daljavo, ampak lahko z njegovo pomočjo osvojiš sanjsko službo. Vse, kar potrebuješ, so digitalne sposobnosti, s katerimi boš očarala bodočega delodajalca.

Razgovor prek Skypa: Osvoji točno te sposobnosti, s katerimi boš očarala bodočega delodajalca (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2016

Zaposlitveni razgovor prek Skypa je povsem drugačen kot razgovor, ki poteka v sejni sobi, kjer nismo odvisni od dobre internetne povezave. Zanimivo je, da smo zelo sproščeni glede objavljanja stvari na spletu in obvladamo družabna omrežja, vendar smo pri razgovorih za službo navajeni na osebni stik. Spremenimo takšen način razmišljanja!

Pred razgovorom ...

1. Profesionalen profil

“Uporabi preprosto uporabniško ime, če želiš narediti dober vtis,” svetuje Nerissa Chaux, svetovalka in soustanoviteljica Brown&Chase Talent Acquisition. Priporočljivo je, da uporabiš celotno ime in priimek.

Podobno velja za sliko profila. Naj bo čim bolj jasna, profesionalna in naj prikazuje tebe, kar pomeni, da skupinske fotografije ne pridejo v poštev.

Ne pozabi na nasmeh. Delodajalci običajno zaposlijo ljudi, ki so prijazni, zato ni
priporočljivo, da si na sliki prikazana kot ledena kraljica, saj boš imela manj možnosti za zaposlitev. Med razgovorom bodi prijazna in pokaži, da si čudovita oseba.

2. Vaja dela mojstra

“Pred razgovorom preveri, ali lahko brez težav sprejemaš klice prek Skypa in ali kamera deluje,” priporoča Judy Sahay, direktorica Crowd Media Group. “Pokliči prijateljico prek Skypa, da preizkusita zvok in posnameta pogovor. Lahko jo prosiš, da fotografira zaslon in ti pošlje sliko, saj si boš lažje predstavljala, kakšna si videti, ko se pogovarjaš prek Skypa. Odkrila boš, kaj je treba izboljšati. Deset minut pred razgovorom preveri povezavo in se prepričaj, da ne bo nobenih težav z omrežjem.”

3. Pripravi okolje

Sostanovalce prosi, naj zapustijo stanovanje ali naj bodo tiho med tvojim razgovorom. Zadnja stvar, ki jo potrebuješ, je, da tvoji bodoči sodelavci med razgovorom slišijo igranje kitare tvojega cimra.

Isto velja za hišne ljubljenčke. Čeprav ne igrajo kitare (predvidevamo, da tvoja mačka ni čudežna žival), ni idealno, če med razlago poslovne strategije v tvojem naročju sedi maček, ki prede.

Med razgovorom ...

4. Pazi, da ne bo računalnik ostal brez energije

Kadar misliš na tisoč drugih stvari, je mogoče zelo hitro pozabiti na to, da moraš priklopiti računalnik na elektriko. Če imaš prenosnik, izberi prostor v stanovanju, kjer lahko napolniš baterijo. Čeprav imaš polno baterijo, priključi računalnik na elektriko, ker se nam v stresnih situacijah pogosto zgodijo nezaželene stvari.

Razgovor prek skypa

5. Najdi pravo mesto za delovanje omrežja

Razgovor naj poteka v tistem delu stanovanja, kjer imaš odličen signal. Kavč je zelo udoben, vendar če imaš le eno črtico pri brezžični povezavi, kadar na YouTubu gledaš svoj priljubljeni resničnostni šov, izberi drug prostor za razgovor.

6. Zapri vse aplikacije

Poskrbi, da zapreš vse aplikacije, ker se običajno odprejo, ko jih najmanj pričakuješ. Če se odprejo med Skype razgovorom, je to enako, kot če bi med običajnim razgovorom odgovarjala na SMS. Ko smo že pri tem: med razgovorom ne uporabljaj telefona.

Potek razgovora ...

7. Kaj, če zamujajo?

“Če te niso poklicali 10 minut po dogovorjenem terminu, je smiselno, da jim pošlješ sporočilo,” priporoča Chauxova. “Počakaj, da odgovorijo na sporočilo, ker lahko s klicem zmotiš njihovo delo. Možno je, da se še niso uspeli prijaviti na Skype. Če ne odgovorijo na sporočilo, jih po 25 do 30 minutah pokliči.”

8. Kako naj jih pozdravim?

Chauxova pravi, da je mahanje v pozdrav digitalno rokovanje. Morda se ti bo zdelo nekoliko čudno, vendar glej naravnost v kamero. Ne glede na to, ali si zagledana vase ali ne, si boš najbrž občasno želela umakniti pogled in se zazreti v svojo najljubšo skodelico. Pazi, da gledaš sogovornika naravnost v oči.

Samo v enem primeru lahko umakneš pogled: če imaš zapiske. “Med razgovorom je dovoljeno, da imaš zapiske,” pravi Chauxova. “Pojasni sogovornikom, da imaš zapiske, sicer ne bodo vedeli, zakaj gledaš navzdol.”

Priporočljivo je, da med razgovorom uporabiš slušalke, saj se s tem izogneš motečim zvokom iz okolice. Vgrajen mikrofon (zagotovo ga imaš na prenosniku) ti bo omogočil, da bo tvoj glas bolj razločen.

Na koncu razgovora ...

9. Uspešen zaključek

Imej jasno predstavo o tem, kako bi rada končala razgovor. Izogni se nepotrebnim in neprofesionalnim frazam, kot so: “Ne, vi prvi prekinite pogovor.” “Ne, vi končajte pogovor.” “Počakaj, da oni končajo pogovor, ker boš tako pokazala, da si vljudna.

Če opaziš, da se pogovarjajo med sabo in te ne poslušajo več, lahko na prijazen način končaš pogovor z zahvalo: Hvala, ker ste si vzeli čas zame. Veselim se vašega odgovora,” priporoča Sahayeva.

10. Uporabi izkušnje drugih

Silvia ima za sabo 44 razgovorov prek Skypa in dobro ve, kaj se lahko zgodi: “Med razgovorom ni prijetno, če nastane tišina. Pri Skypu je dodatna težava v tem, da je viden samo tvoj obraz in ne moreš uporabiti drugih trikov,” pravi Silvia.

“Pazi, da si s sogovornikom ne skačeta v besedo. Globoko vdihni in mu omogoči, da prvi začne govoriti.”

Preberi še: Dileme, ki lahko rešijo tvojo kariero in te postavijo stopničko višje in Spoznaj Ello, čisto drugačno lajfstajl blogerko!

Priporočamo tudi članek: "Namesto da se pehamo za velikimi načrti, je bolje, da si poiščemo manjše."