Prijave za štipendije žensk v znanosti le še do 3. novembra

Raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, se lahko na razpis »Za ženske v znanosti« 2015 prijavijo le še do vključno 3. novembra 2014.

Prijave za štipendije žensk v znanosti le še do 3. novembra (foto: profimedia) profimedia
29. 10. 2014

Med kandidatkami nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, katerega partnerji so L'OREAL Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija, bodo po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov tri mlade znanstvenice prejele štipendijo v višini 5.000 evrov. Program je tudi dobra odskočna deska za mednarodne štipendije »For Women in Science«.

V okviru nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« L'Oreal Slovenija, Nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija že vrsto let podeljujejo štipendije ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih raziskovalnih institucij. Vsako leto štipendijo prejmejo tri štipendistke, ki jo lahko porabijo v poljuben namen, ki ni nujno povezan z njihovim raziskovalnim delom. Kandidatke, ki se prijavljajo za štipendijo, morajo biti mlajše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji, raziskovalni projekt, ki ga prijavljajo, pa ne sme vključevati testiranj na živalih.

Predsednik Nacionalnega odbora »Za ženske v znanosti« in direktor Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal je ob objavi razpisa poudaril: »V sklopu programa smo do sedaj več kot uspešno dokazali, da imamo tudi v Sloveniji vrhunske znanstvenice. Ne glede na to položaj znanstvenic še ni na ravni, ki jo želimo doseči. Za soočanje z izzivi, ki nam jih prinaša prihodnost, pa je nujno, da se vzpostavi enakomerna raven zastopanosti obeh spolov tudi v znanosti, saj le z doprinosom enega in drugega lahko pridemo do najboljših rešitev.«

Partnerstvo L'Oreal – UNESCO »For Women in Science« je bilo ustanovljeno leta 1998, v Sloveniji pa program »Za ženske v znanosti« opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na neenakopravni položaj žensk v znanosti že od leta 2006. Hkrati je program namenjen spodbujanju vidnosti znanstvenic in s tem, ko znanosti daje ženski obraz, skuša navdihniti mlade ženske, da se odločijo za raziskovalno pot.

V preteklih letih so se na tem področju tako na svetovni ravni kot tudi v Sloveniji zgodili premiki. Partnerstvo je v tem času namreč podprlo že več kot 2000 žensk iz več kot 100 držav. Kljub temu pa je pot do enakopravnega položaja žensk v znanosti še dolga, saj so po podatkih Statističnega inštituta UNESCO raziskovalke po vsem svetu še vedno v manjšini. Na svetovni ravni delež znanstvenic znaša le 30 %, nekoliko višji delež je v Evropi, kjer znaša 40 %. V Sloveniji je ta delež celo pod evropskim povprečjem in znaša zgolj 36 %. Moški prevladujejo na položajih v javnem in akademskem, predvsem pa v zasebnem sektorju. V javnem sektorju se položaj še najbolj približuje enakopravnemu, saj tam delež znanstvenic znaša že 48 %. Zaskrbljujoča pa je zastopanost žensk v naravoslovnih vodah, kjer delež znanstvenic znaša le 37 %. Po podatkih She Figures, zadnjem objavljenem poročilu Evropske komisije o položaju žensk iz marca 2013, je podoben položaj znanstvenic po vsem svetu. Njihovih karier pa ne ovira le t.i. stekleni strop, temveč tudi t.i. materinski zid, še ugotavlja Evropska komisija.

Prijava na razpis »Za ženske v znanosti« 2015

Za štipendijo »Za ženske v znanosti« 2015 se lahko kandidatke prijavijo le še do vključno ponedeljka, 3. novembra 2014. Prijavni obrazec je objavljen na spletnih straneh www.mizs.gov.si, www.unesco.si in www.szf.si. Vloge za štipendijo z ustrezno dokumentacijo bosta vrednotila ocenjevalna skupina ter nacionalni odbor, prejemnice štipendij pa bodo razglašene v marcu 2015. Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je tudi dobra odskočna deska za mednarodne štipendije »For Women in Science«. Letos se je spremenil način prijave in za mednarodne štipendije se bo lahko potegovala le po ena štipendistka iz nacionalnega izbora.

Program živi tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti ter You Tube kanalu Za ženske v znanosti. Poleg tega pa je L'Orealova fundacija letos zagnala portal DiscovHer, ki v ospredje postavlja ženske s celega sveta, ki delujejo na področju znanstvenega napredka.