Prihaja Rails Girls za punce - skorajšnje programerke in spletne navdušenke!

Med miklavževanjem in božičem je krasen čas za nekaj zabavnega in koristnega izobraževanja. Prav takrat v Ljubljano prihaja Rails Girls, novo ime na našem prizorišču.

15. 11. 2012

Rails Girls je ime izobraževalnega koncepta in skupnosti, s katerim se po vsem svetu organizirajo brezplačne dvodnevne delavnice namenjene spodbujanju žensk h programiranju in soustvarjanju interneta.

Prva slovenska Rails Girls delavnica se bo odvijala 14. in 15. decembra v prostorih podjetniškega pospeševalnika TSstartup v Ljubljani.

Prva Rails Girls je bila na Finskem

Izvirna Rails Girls delavnica je bila organizirana novembra 2010 na Finskem. Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev - prostovoljcev hitro razširil na vse konce sveta.

Najbližje nam je prišel v Zagrebu, kjer se je prejšnji mesec na delavnico Rails Girls prijavilo več kot 400 kandidatk željnih spoznavanja spletnih tehnologij.

V decembru pa bodo delavnico Rails Girls imeli tudi v naši prestolnici!

Rails Girl zdaj tudi v Ljubljani

Dvodnevno izobraževanje Rails Girls Ljubljana organizira skupina petih Rails Girls navdušenk in enega navdušenca, vsi prostovoljci, ljubitelji programiranja, tehnologije in spleta.

Sponzor dogodka je Telekom Slovenije, strokovno pomoč pa so z mentorji in predavatelji ponudili Infinum, Zemanta ter druga lokalno uveljavljena programerska podjetja, startupi in posamezniki.

Delavnica Rails Girls Ljubljana se bo začela v petek, 14. decembra, s prvim srečanjem udeleženk in mentorjev (med katerimi bodo tudi fantje), ko je na vrsti t.i. 'Installation Party'.

Za ogrevanje se bo namreč najprej poskrbelo za namestitev vse potrebe programske opreme na prenosnike udeleženk, kar je svojevrstno začetno medsebojno spoznavanje.

Dan kasneje, v soboto 15. decembra, pa bodo udeleženke v majhnih skupinah pod vodstvom mentorjev povsem zares ustvarile svoje prve spletne aplikacije.

Ne le učenje, tudi zabava!

Rails Girls je izobraževanje v sproščenem, neformalnem vzdušju.

Za popestritev bodo poskrbela tudi kratka, praktično usmerjena predavanja o programiranju, oblikovanju in delovanju interneta na sploh, manjkale pa ne bodo niti zgodbe uspešnih programerk pri nas.

Na dvodnevni delavnici bodo udeleženke spoznale delovanje interneta in spletnih aplikacij, seznanile se bodo z osnovami programiranja, sklepale nova poznanstva in na zabaven način vstopile v programersko ter startup skupnost pri nas.

Rails Girls je primeren za vse ženske, punce, matere in žene, ki si želijo v roke prijeti osnovna orodja za izgradnjo svojih idej na spletu.

Jasno je, da tehnologija vse bolj kroji naš vsakdan, zato postaja razumevanje programiranja ključna spretnost, s katero lahko aktivno soustvarjamo podobo sveta in spreminjamo življenja na bolje. Nova znanja o programiranju nam tako pomagajo pri vsakodnevnem delu, ne glede na to s katerim področjem se ukvarjamo.

Rails Girls kot odskočna deska

Bo morda naslednji Facebook nastal pod prsti katere izmed članic Rails Girls skupnosti? Se bodo iz ženskega udejstvovanja na spletu razvile prebojne ideje?

Delavnice so lahko odlična odskočna deska za samostojno podjetniško pot. Kajti še vedno je vse preveč pogosto dejstvo, da imajo dekleta mnogo dobrih idej, ki pa jih zaradi strahu pred programiranjem ne udejanijo. Rails Girls je tukaj prav zato - za vzpodbudo, za navdih, za podporo puncam.

Udeležba na delavnici Rails Girls Ljubljana je brezplačna za vsa motivirana dekleta, predznanje programiranja ni potrebno, starostnih omejitev ni.

Podrobnosti o dogodku so na strani Rails Girls Ljubljana, kjer do 7. decembra potekajo prijave na delavnico.

Organizatorji prve delavnice Rails Girls Ljubljana: Alja, Živa, Anja, Ajda, Tadeja in Rok.

P.S.:

Rails Girls je po svetu že razširjena skupnost in koncept izobraževanja za spodbujanje žensk h programiranju.

V Ljubljani na sporedu 14. in 15. decembra 2012, v prostorih pospeševalnika TSstartup na Vojkovi 45. Delavnica je brezplačna, dvo-dnevna, na njej se spoznavajo osnove programiranja in spleta.