Predstavniki mladih enotno predstavili svoja pričakovanja

Pred dnevi se je odvila konstitutivna seja Sveta Vlade RS za mladino, na kateri so predstavniki mladih jasno izrazili svoja pričakovanja, da se bo v partnerstvu z državo naredilo konkretne premike k zvišanju stopnje zaposlenosti mladih ter omogočanju boljših izhodišč za hitrejše osamosvajanje.

17. 10. 2013

Na seji prisotni predstavniki mladih so svoje vtise strnili v naslednje vrstice:

"Na prvi sestanek smo predstavniki mladih prišli pozitivno naravnani, optimistični ter enotni v prepričanju in zavedanju, da lahko samo skupaj prehodimo pot, ki bo mladim vrnila zaupanje v našo državo in družbo. Iskreno namreč verjamemo, da smo mladi največji potencial Slovenije, ki je obenem najmanj izkoriščen in največkrat prezrt. Kako bi si drugače razlagali, da so zgodbe o odhodunaših vrstnikov v tujino postale del vsakdana, da je brezposelnost med mladimi nadpovprečna, da je število mladih, ki so diplomirali in imajo službo, pa si kljub temu ne morejo privoščiti samostojnega življenja tako visoko?

Poudariti je potrebno, da je današnji položaj mladih posledica dolgoletne brezidejnosti in napačnih pristopovdržave na področju mladih. Naš prvi cilj v okviru delovanja v Svetu Vlade RS za mladino bo vzpostaviti horizontalen oz. medresorski pristop pri oblikovanju politik in ukrepov za mlade. Drugi cilj, ki mu bomo sledili pa je, da se besede in obljube o tem, da smo mladi prioriteta te države prelijejo v konkretne politike in smiselne ukrepe, ki so tudi ustrezno finančno podprti.

Za doseganje omenjenih ciljev sta bili na današnji seji Sveta,na naš predlog, ustanovljeni dve delovni skupini, ki bosta bdeli nad pripravo izvedbenega načrta Nacionalnega programa za mlade in nad pripravo Operativnega programa 2014 – 2020, ki bo osnova za črpanje evropskih kohezijskih sredstev v prihodnji finančni perspektivi. Obenem smo ministrstvom predlagali, da v svojih strukturah imenujejo koordinatorje za področje mladih, kar bo po našem mnenju dvignilo nivo medresorske usklajenosti pri predlogih politik za mlade na ravni države. Zahtevali pa smo tudi pregled vseh obstoječih ukrepov in politik, ki jih posamezni resorji izvajajo za mlade. Obdobje naslednjih nekaj mesecev bo namreč ključno, da povežemo niti in sestavimo zgodbo, ki bo celostno reševala probleme mladih na kratek rok in postavila temelje za zdravo prihodnost. Ne slepimo se, da bomo sistem čez noč obrnili na glavo, imamo pa jasno vizijo kje začeti."

... predstavnik drugih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju mladine, Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pa je ob koncu seje še dodal:

"Verjetno gre za zgodovinski trenutek, ko so mladi poenoteni, kot še nikoli. Vesel sem, da je vsem sklepom pritrdila tudi Vlada, kar pomeni odlično popotnico za nadaljnje delo. Predsednica Vlade je s tem, ko se je udeležila Sveta pokazala simbolno dejanje, Vlada pa je v Bruslju za mlade dobila 9 miljonov evrov in s tem pokazala, da pri mladih ne gre samo za besede, ampak tudi za dejanja. Ob dejstvu, da je situacija glede mladih izjemno resna, ni čas za veselje temveč za trdo delo in tega se mladinska stran v Svetu zaveda."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri