Preberi, kako je Jessica Simpson zgradila poslovno cesarstvo

Obožujemo to punco! Ker ima pevka, igralka in zdaj tudi oblikovalka Jessica Simpson hudo postavo, vendar s tem ni obsedena – celo takrat, ko se mediji naslajajo nad njenimi oblinami. 

Preberi, kako je Jessica Simpson zgradila poslovno cesarstvo (foto: Shutterstock, profimedia) Shutterstock, profimedia
25. 5. 2015

Ker sta ji čustveno zdravje in družina pomembnejša od podobe. Ker je samozavestna, kul, zabavna, luštna, prijazna in polna nalezljivega navdušenja. Spoznaj novo Cosmopolitanovo ljubljenko.

Vsi, ki mislite, da je bila Jessica Simpson pretekli dve leti le mama s polnim delovnim časom, bi morali pogledati poslovne strani v časopisih.

S pomočjo mame Tine in sestre Ashlee je zgradila poslovno cesarstvo, ki izdeluje vse od torbic in nakita do čevljev, kavbojk in oblačil za nosečnice.

Z več kot 30 različnimi kategorijami izdelkov, ki jih prodaja v več kot 2500 trgovinah po vsej Ameriki, je 33-letnica brez velikega hrupa postala ena največjih in najbolj uveljavljenih oseb v modni industriji.

Pozabi na uspehe v filmih ali pop glasbi – kot oblikovalka je Jessica dosegla vrhunec. Leta 2005 je Vince Camuto, soustanovitelj znamke čevljev Nine West, kupil licenco znamke za skoraj devet milijonov funtov. Letni prihodki znamke z njenim imenom so zdaj ocenjeni na več kot pol milijarde funtov. Kljub osupljivemu izkupičku, ne da bi sploh omenili prodajo albumov in gledanost, ki jo je dosegla na televiziji in v glasbeni karieri, je edina številka, s katero so ljudje obsedeni, ko gre za Jessico, njena teža.

"Zredila se je za deset kilogramov! Shujšala je pet kilogramov!" kričijo naslovnice malodane vsak teden.

Jessica pravi, da tudi takrat, ko je bila najbolj suha, ni mogla zadovoljiti medijev, in se obenem smeji nad nesmiselnostjo in absurdnostjo spremljanja njene teže skoraj s povečevalnim steklom. Medijska histerija je dosegla svoj višek januarja 2009, ko je na Floridi nastopila v kavbojkah z visokim pasom.

"Najbolj neverjetno je, da sem bila takrat vsaj sedem kilogramov bolj suha, kot sem zdaj," pravi Jessica. "Še bolj neverjetno pa je to, da so mediji sposobni narediti nekaj [tako norega] iz navadnih kavbojk. Katera ženska si želi, da bi jo zatirali zaradi tega?"

Ironično je ta 'škandal' Jessici pomagal, da se nehala boriti za naklonjenost in sprejemanje javnosti. "Veliko ljudi bi v takem primeru preprosto nehalo jesti," se smeji ona.

Jessica

"Toda moj odziv je bil: še naprej bom delala, kar delam. Vse skupaj je preveč nesmiselno in ljudje bodo ne glede na vse še vedno obrekovali. Zaradi tega se ne mislim obremenjevati."

In se tudi ni. Ne med nosečnostjo s hčerko Maxwell, staro tri, in sinom Aceom, ki je zdaj star eno leto, ko je, sama prizna, jedla, karkoli se ji je zljubilo. Take preproste, srečne izpovedi so razlog, zaradi česar bi jo najraje objeli.

Razkrila je tudi, zakaj je tako uspešna pri izdelovanju oblačil za resnične ženske: tudi ona se je večkrat skušala stlačiti v tista (pre)majhna oblačila.

"Nosila sem vse številke oblek, od številke 34 do številke 46," pravi zvezdnica, ki je slavna po tem, da je zapolnila kratke kavbojke Daisy Duke v filmu Dukes of Hazard. "Zavedam se, kaj je pri vsaki od teh številk udobno in kaj ni, in to se odraža tudi v moji kolekciji."

Beri naprej, da boš izvedela, kaj nam je Jessica zaupala o družinskem življenju, ki ga je ustvarila. Življenju, ki ga končno lahko ponosno nadzoruje.

Dve leti ste bili odmaknjeni od pogledov javnosti. Ali je bilo to olajšanje za vas in ali ste veseli, da ste spet nazaj?

Skoraj dve leti sem že noseča brez premora! [Smeh.] S tem je prišla tudi potreba po uskladitvi vse stvari v mojem življenju. To je bila priložnost zame, da sprejmem, kje sem trenutno v življenju. Teh dveh let ne bi zamenjala za nič na svetu!

Jessica

S čim ste se ukvarjali?

Poležavala sem na soncu in gugala svoj ogromni trebuh ter dodatnih 30 kilogramov. Prisežem, da sem verjela, da sem najbolj seksi bitje na svetu! Jedla sem, karkoli sem želela – kar se je lahko prepričal vsak, ki me je zagledal. [smeh] Nisem bila nosečka, ki bi rekla: 'Oh, zdaj se mi lušta kakšne zelenjavice.' To nisem bila jaz. Nisem hrepenela po ohrovtu.

Kakšen je bil občutek, ko so vas mediji napadli zaradi vaše teže?

Nikoli nisem gledala ničesar, kar za katerokoli žensko mediji pišejo med nosečnostjo. Smešno je in ni pravično. Vsaka nosečnica ustvarja novo življenje in ima bolj ali manj pravico jesti, karkoli želi, pomembno je le, da je zdrava. Medijem nisem nameravala dovoliti, da mi ukradejo enega najbolj srečnih obdobij mojega življenja.

Ali si rečete, ko gledate svoje slike, preden ste imeli otroke: Ti dnevi so minili?

Nekaj časa sem si to govorila. Toda nekega dne sem se gola gledala pred ogledalom – nekaj, česar drugače ne počnem več – in si mislila: Zgodilo se bo! Uspelo mi bo! Ko se zrediš za 30 kilogramov, je težko verjeti, da bo kadarkoli drugače. Ne rečem, da zadeve niso malo bolj povešene, toda to je v redu. Komaj sem čakala, da so se mi prsi spet zmanjšale, čeprav nikoli niso bile majhne. Ko so se bohotile in bohotile, sploh nisem mogla verjeti, da obstajajo tako velike številke modrcev. Tako veliko črk abecede za modrčke obstaja!

Zanosili ste le nekaj mesecev po tistem, ko ste rodili Maxwell. Ali ste mislili: Ja, lahko opravim še z drugim?

[smeh] Ne, ne, šlo je za zmoto. Rekli so mi – in jaz sem verjela – da ne moreš zanositi, medtem ko dojiš. Vendar če mi dovolite, da razjasnim to zmoto: vsekakor lahko zanosiš!

Kje v vašem življenju zdaj najdete čas za telovadbo?

Zdaj je zame to čas, v katerem lahko sprostim divje hormone in veliko energije, s katero mi ni treba obremenjevati družine. To je čas zame. S trenerjem vadim štirikrat na teden, obenem pa se vsak dan vsaj uro in pol sprehajam, še preden se zbudita otroka. Tako sem bolj prisotna, ko sem z otrokoma. Včasih se iz hiše odpravim že ob petih zjutraj.

Si bila kronična uporabnica diet?

Ogromno diet sem preizkusila. Ljudje so me opominjali glede teže, odkar sem imela sedem let. Ker sem pridigarjeva hči in sem živela kot v akvariju, so ljudje komentirali moj videz, moj glas in moja oblačila, odkar pomnim.

Zdaj ste odrasli in mama dveh otrok – menite, da imate zdaj vse pod nadzorom?

Imam nadzor nad tem, kdo sem. Vedno sem bila vztrajna in odločna punca. Prepričana sem, da je to zaradi vse odgovornosti, ki sem jo prevzela, ko sem bila zelo mlada. Skoraj sem preživljala svojo družino, ko sem imela 14 let. Zdaj imam svojo družino, kar je prav tako velika odgovornost. Zaradi njih si želim uspeti.

Ali ste kdaj začutili željo po tem, da bi za spremembo nekdo skrbel za vas?

Moja mama je še vedno precej prisotna v mojem življenju in mi pomaga voditi modno znamko. Tudi moj oče je še v mojem življenju, toda jaz močno držim vajeti. Nekaj časa je trajalo, da sem prispela sem, kjer sem zdaj. Bila sem punca, ki si je želela, da jo nekdo nadzoruje.

In kaj je spremenilo to dejstvo?

Eric [zaročenec in nekdanji igralec ameriškega nogometa Eric Johnson, 34]. Odkar sem ga spoznala, mi niti enkrat ni rekel, kaj naj bi morala delati, kakšen bi moral biti moj videz. Zelo ceni to, kar sem – in ne tega, kar bi si on želel, da sem.

To je bilo gotovo veliko olajšanje.

O, ja! V vseh preteklih zvezah je nekdo skušal nekam prispeti ali je bil pod pritiski, kot sem zaradi svojega poklica tudi jaz. Zato je bila prijetna sprememba spoznati nekoga, ki ima povsem drugačen pogled na to. On mi pusti, da sem to, kar sem. Ko ljudje rečejo: Živeti pomeni imeti 25 let, biti mlad, svoboden ... Jaz pomislim: Ne, živeti pomeni postati to, kar si, ustvariti družino in se zavedati, kaj je pomembno. Najpogosteje se to ne zgodi pred 30. ali 40. letom. Zdaj sem na ravni udobja, ki ga v svojih dvajsetih nisem imela nikoli.

Sliši se, kot da ni bilo povsem lahko.

Velik del mojega sveta se je podrl in morala sem se postaviti na lastne noge.

Ali je to kaj povezano z dejstvom, da sta se vaša starša ločila?

Nikoli se zares nisem pogovarjala o tem. Ločila sta se prav takrat, ko sem bila noseča z Maxwell. Težko mi je bilo, ker sta bila tako velik del mojega življenja. Vendar mi je zaradi tega postalo veliko stvari bolj jasnih. V veliko pogledih mi je njuna ločitev pomagala, da sem zrasla.

Ali je bilo težko zaradi tega, kako blizu ste si bili?

Vsekakor. Še vedno je težko. Vedno me bo to na določen način zaznamovalo.

Ker ste tudi sami šli skozi ločitev in ste gledali sestro in starše, kako se ločujejo, kaj ste se naučili, da boste lahko svoj in Ericov zakon ohranili zdrav na dolge proge?

Naučila sem se, da ljubezen včasih ni dovolj. Lahko si s svojo sorodno dušo in noro zaljubljena v to osebo, toda to ni nujno dovolj. Imeti morata osebnosti, ki se dobro ujemata. Preprosto moraš biti jin njegovemu jangu. Prav tako moraš biti odprta do tega, da skupaj raziskujeta stvari in komunicirata – celo takrat, ko je to zadnja stvar, ki si jo želiš.

Neromantične stvari štejejo veliko bolj, kot bi si radi priznali.

Ja, racionalne stvari včasih spregledamo. Toda priznam, da ni ravno slabo, da je Eric eden od najbolj seksi moških, kar sem jih kdaj videla. Neverjetno je videti, ko je gol! Prihaja iz družine, v kateri je njegova mama partnerica v eni največjih odvetniških pisarn v Bostonu. In zato Eric ve, kako ravnati z žensko, ki ima moč in si želi dosegati stvari. To ga prav nič ne prestraši. Za to se lahko zahvalim njej.

Zakaj ste se sploh odločili ustvariti kolekcijo Jessica Simpson?

Pred leti so moji oboževalci nosili veliko enakih oblačil, kot sem jih tudi jaz na svoji TV-oddaji. Takrat je šlo za barvito torbico Louis Vuitton in tiste šale. Veliko punc mi je govorilo, da so jim všeč oblačila, ki jih nosim. Zato sem pomislila: Zakaj ne bi okoli tega zgradila znamke?

Ali vidite sebe kot ustvarjalko modnih trendov?

Vem, kako obleči sebe in svoja težavnostna območja, zato vem, katere pomanjkljivosti si ženske želijo prikriti in katere dele telesa bi rade izpostavile. Zdi se mi, da to znam dobro početi za vse velikosti in oblike telesa. Moja sestra Ashlee je super suha in lahko nosi mojo celotno kolekcijo ter prav tako moja babica, ki obožuje moje obleke in čevlje.

Zakaj menite, da ima vaša kolekcija tako dober odziv pri toliko ženskah?

Ker sem odraščala z njimi. Vem, kaj lahko nosi mamica in kaj lahko nosi najstnica, ki komaj čaka, da bo postala odrasla ženska. Ko sem odraščala, nismo imeli veliko denarja, zato je zame najboljši občutek imeti znamko, ki si jo lahko privošči in uporablja tako veliko ljudi.

Vaša kolekcija je ogromna: v kolekciji imate na tisoče različnih modelov. Kako lahko sledite vsemu temu?

Z mamo dobro poznava vsak kos. Gre za veliko dela, sestankov in zaupanja.

O čem premišljujete, ko ustvarjate nova oblačila?

Premišljujem o vseh težavah, ki sem jih imela z oblačili. Premišljujem o tem, kam vse se lahko da še kakšna zadrga, ki bo zagotovila malo več prostora. Premišljujem o tem, kam se lahko da kakšen gumb za ženske z oprsjem, da ne bo lukenj v srajcah, ki se zapenjajo spredaj.

Nisva spregovorili še nič o petju. Kje v vašem življenju je prostor za glasbo?

Dobro vprašanje. Moram se le spraviti v studio in narediti, kar je na vrsti. Ko bom to naredila, vem, da bo to nekaj, kar bo prepletlo moje celotno življenje. Verjamem v to, ker sem tam začela.

Ali je petje v središču tega, kar ste?

Petje je v mojem srcu. Ko držim svoja otroka in jima pojem uspavanke – čeprav se po navadi besedilo izmišljujem sproti, ker ne poznam vseh pesmi – me pogledata in v njunih očkih odseva: O, kako lepo. Čutiti je naravno in prav.

Po predlogi Lori Berger priredila Petra Arula
Fotografije: Shutterstock, profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri