Potrošniški krediti: Razlike med bankami in hranilnicami so velike!

Pri ZPS so preverili ponudbo potrošniških kreditov na spletnih straneh petnajstih bank in hranilnic ter ugotovili, da so razlike v cenah kreditov občutne.

6. 10. 2011

Pri najemu kredita v višini 7.000 evrov za dobo štirih let je namreč moč prihraniti tudi do 350 evrov. Pri najemu kredita se torej zamenjava banke lahko še kako izplača.

Preveri ponudbo na trgu

Še pred sklenitvijo pogodbe je banka potrošniku dolžna zagotoviti predhodne informacije o kreditu, na podlagi katerih lahko primerjajo različne ponudbe in presodijo o ustreznosti kredita glede na potrebe in finančni položaj, na njihov željo pa jim mora izročiti tudi izvod kreditne pogodbe.

Skladno z novim Pravilnikom o vsebini in obrazcih za predhodne informacije o potrošniških kreditih so potrošniki namreč končno dobili pravico do celovite obveščenosti o vseh elementih najema kredita in o kreditni pogodbi pred samim podpisom le te.

Pred tem je bil potrošnik z vsemi, za informirano odločitev, potrebnimi informacijami seznanjen šele, ko je v banki dobil v podpis pogodbo, po principu 'vzemi ali pusti'.

Pri tem pa pri ZPS potrošnike pozivajo, naj od banke te informacije zahtevajo, če je to potrebno. Pregled bančnega svetovanja letos spomladi je namreč pokazal, da banke pogosto pozabijo na svoje zakonske dolžnosti.

Potrošniki, pazljivo preberite pogodbo!

Pred sklenitvijo kreditne pogodbe potrošnikom pri ZPS svetujejo, naj se prepričajo, ali so seznanjeni z vsemi stroški in pogoji odplačevanja ter ali je določena ponudba za njih res najbolj ugodna.

"Pri izbiri kredita naj bodo potrošniki pozorni na vse elemente pogodbe, ki jo nameravajo skleniti. Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik, saj na končno ceno kredita vplivajo tudi drugi stroški. Stroške kredita si lahko najbolje ponazorijo s skupnim zneskom kredita, o katerem jih mora informirati banka. Kredite v istem znesku in z isto ročnostjo pa najbolje primerjajo med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere EOM, ki vključuje vse bistvene stroške kredita. Pri izbiri med fiksno in spremenljivo obrestno mero torej ne sme zavesti slednja, ki je mogoče nižja in zato na prvi pogled bolj privlačna. Potrošniki naj se zavedajo, da v primeru rasti referenčne obrestne mere Euribor, ki je trenutno zelo nizka, naraste tudi mesečni obrok kredita. Predvsem tistim, ki se nameravajo zadolžiti za več let, priporočamo, naj razmislijo o najemu kredita s fiksno obrestno mero", opozarja Boštjan Krisper, strokovnjak za področje financ pri ZPS.

Več informacij lahko potrošniki najdejo na spletni strani ZPS, kjer so pripravili primerjalne tabele za najem potrošniškega kredita v višini 3000 evrov z enoletno dobo odplačevanja ali potrošniškega kredita v višini 7000 evrov za dobo štirih let.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri