Postani poliglotka

Jezikovni tečaji so dragi, a na srečo obstaja splet, na katerem lahko najdeš veliko brezplačnih poti do novega znanja, ki ti bo pomagalo pri navezovanju poslovnih stikov s partnerji iz tujine.

14. 11. 2007

Danes je v službah poznavanje vsaj enega tujega jezika, že tako rekoč obvezno. Več jezikov boš obvladala (aktivno ali pa vsaj pasivno), več možnosti boš imela za nemoteno komunikacijo in morda tudi hitrejše napredovanje.

Hitri tečaj z izgovorjavo

Če potrebuješ nekaj osnovnih fraz, preden se odpraviš na poslovno pot v tujino, pred odhodom obišči spletno stran osnovnih izrazov kar 36 jezikov, ki jih boš nujno potrebovala ob stiku s prebivalci države, kamor se odpravljaš. Ključne besede za osnovno sporazumevanje si lahko tudi poslušaš in doma na glas vadiš izgovorjavo ali pa si izraze natisneš in jih ponavljaš na letalu ali vlaku.

Za kaj več

Če bi se rada bolj podrobno seznanila z jeziki, lahko osnove angleškega, francoskega, nemškega, italijanskega, španskega in japonskega jezika najdeš na spletni strani About.com. Na strani boš našla tudi zanimive vaje za izboljšanje razumevanja novega jezika.

Biznis ingliš

Zelo prav ti bodo na delovnem mestu prišle osnove poslovne angleščine – pomoč za osvajanje novih poslovnih fraz najdeš tukaj.

Spletna knjiga besed

Če imaš v službi veliko dela s prevajanjem in ne poznaš določenih besed, ti bo pomagal iskalnik Google. Z njegovo pomočjo se lahko tudi marsikaj naučiš. Še nekaj dodatnih spletnih slovarjev pa najdeš tukaj.

Za lenobe: Če se raje izogneš obveznostim, bo računalniški program delo opravil namesto tebe – na tej strani boš dobila prevod celih stavkov. A pozor: računalnik bo prevedel le tiste besede, ki jih pozna. Zato verjemi, da ni ravno najbolj zanesljiv prevajalec.

Tako, od zdaj naprej tvoji šefi ne bodo več slišali: 'Ne govorim … jezika!', ampak bodo presenečeni, ko boš spregovorila v tujem jeziku, kot da bi bil tvoj materni.