Postani močna in trdna pred pomembnim sestankom

Imaš občutek, da te včasih sodelavci ne jemljejo resno? Barbara Tomšič, strokovnjakinja za krizno komuniciranje ter coach s področja komunikacije (www.eter.si), nam je povedala, kako bodo sodelavci prepoznali, da mislimo resno in da smo o svojih zamislih prepričane.

Postani močna in trdna pred pomembnim sestankom (foto: prosimedia, osebni arhiv) prosimedia, osebni arhiv
18. 11. 2014

Bodi korektna, konkretna in dostopna

Pogoj za uspeh sta korektnost in konkretnost. Torej bodi dostopna, vendar postavi meje in jih istočasno tudi spoštuj pri drugih. Loči poslovni del od zasebnega. Tudi če se s sodelavci družiš po koncu delovnega časa, si ne dovoli vsiljevati se drugim. Po zabavi je nov delovni dan, kjer se prijetno utrujena posveti samo delu. Tako te bodo sodelavci sprejeli kot zabavno in hkrati profesionalno.

Analiziraj, kaj in kako boš povedala

Najprej moraš sporočilo oziroma zadevo, o kateri razpravljaš, dobro poznati in razumeti sama. Sporočila moraš predati, oblikovati in posredovati jasno ter razumljivo. Vedno se tudi prepričaj, prek katerega telesnega 'kanala' tvoji sodelavci ali poslovne stranke najlažje in najpogosteje komunicirajo.

Če so bolj vizualni, jim napiši korektno e-pismo brez 'smetenja' s 'smeški' in različnimi drugimi znaki tvojih razpoloženj, če so bolj avditivni, jim to povej jasno in naravnost, če delujejo prek čustev, pa jih prijazno povabi na kavo in brez nepotrebnih pisarjenj razloži, za kaj gre. Jasna in predvsem spoštljiva komunikacija vedno odpira vrata in umirja žogice v še tako kočljivih situacijah.

Si kompetentna?

Predvsem morajo imeti občutek, da jih spoštuješ in si kompetentna. Če ne boš imela ustreznega znanja, tega ne moreš pričakovati. Zato je pomembno, da si tudi in predvsem samokritična ter se ves čas izobražuješ. V pogovoru bodi jasna in izpolnjuj dane obljube. Pomembno je tudi, da si pripravljena pomagati, ko je to treba. Če boš k temu dodala še malce očarljivosti, sta uspeh in priljubljenost zagotovljena.

Bodi pristna

V komunikaciji ne igraj različnih vlog, bodi ti sama, ne glede na spol, starost ali funkcijo svojih kolegov. Bodi korektna in samo s tem boš prepričljiva. Poleg tega pa sta glavni karti do prepričljivosti in ugleda predvsem znanje in kredibilnost, brez katerega si slednjega ne boš zagotovila.

Včasih je dobro tudi to, da popustiš

Popusti predvsem takrat, ko ugotoviš, da kolegi danim nalogam niso kos. To je najbolj primeren čas za pomoč in dodatno motivacijo. Takrat prevzemi pobudo in pomagaj izpeljati stvari do konca.

Barbara TomičKviz za Barbaro Tomšič

Kaj naredite, da prepričate?

Nikoli nikogar o ničemer ne prepričujem, temveč poskrbim za dovolj podatkov, da se lahko sami odločijo.

Kaj pa, ko je sogovornik negativno nastrojen?

Poskušam ga razumeti: je utrujen, ima slab dan? Potrudim se spremeniti njegovo razpoloženje, če pa je v preveč slabi koži, se prijazno umaknem in dogovorim za nov termin sestanka.

Kaj naredite, ko ste izčrpani, pred vami pa je pomemben sestanek?

Preverim make up in nanesem najljubši parfum ter roke umijem s toplo vodo. Na poti do sestanka poslušam glasbo na ves glas ali pokličem moža, ki me vedno motivira. Če še to ne gre, si obljubim nagrado v obliki nakupa, kar je čista formula za uspeh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri