Postani kraljica svojih financ

Imaš nešteto idej, kaj vse bi počela, če bi bila tvoja najdenarnica s pikami ves čas polna, pa sta tako denarnica kot kartica večinoma ... prazni?

21. 2. 2013

Ker denar nima idej, ideje pa imamo mladi, nas je razveselila novica, da se po Sloveniji množijo delavnice, ki nas učijo tudi tega, kako z denarjem, da bomo uresničili čim več svojih želja in imeli vedno polno denarnico. Misija nemogoče? Tina Puncer, partnerica programa in avtorica delavnic za študente Denar nima idej ter lastnica portala Mojadenarnica.si pravi, da se pametnega ravnanja z denarjem lahko naučiš zelo hitro.

3 preprosti koraki, da bo tvoja denarnica vedno polna:

Če boš upoštevala spodnje nasvete Tine Puncer, boš postala kraljica svojih financ.

Ob vsakem prihodku, ki ga dobiš, naj bo to žepnina, štipendija, finančno darilo ali plačilo prek študentskega servisa, najprej odvedi deset odstotkov na poseben varčevalni račun, kjer bo denar delal zate: če daš vsakič v denarnico deset evrov in jih vzameš ven samo devet, bo tvoja denarnica sčasoma polna. Logično, kajne? Vemo, da denar privlači denar, prazne denarnice pa se denar izogiba. Torej: ta desetina je tvoj magnet za denar. Bistvo 'bogate' miselnosti je, da tega magneta nikoli ne uničiš, torej te desetine nikoli ne potrošiš. Trošiš pa lahko njene obresti, od katerih spet odvedeš najprej desetino, da ponovno napolniš svojo denarnico. Ustvari si torej lastni magnet za denar!

Nadzor nad denarjem ti prinese več denarja. In kako si pridobiš nadzor? Tako, da si zapisuješ vse prihodke in stroške v stroškovnik – do centa natančno! Tudi podjetja morajo zapisovati vse prilive in odlive, da lahko nadzorujejo svoje stanje, da vidijo, kje so in kam želijo priti. Osnovni stroškovnik v Excelovi tabeli lahko prejmeš po e-pošti z vpisom svoje e-pošte na spletni strani www.mojadenarnica.si.

Bogati ljudje niso pametnejši od revnih, imajo le boljše navade ravnanja z denarjem. Ena od njih je že omenjeni stroškovnik, druga pa je redno varčevanje z jasnim namenom. Zelo pomembno je, da si sestaviš seznam želja, na primer: želim si nov plašč, kozmetični tretma, potovanje, avto in da vsak mesec nameniš nekaj evrov v vsakega od teh fondov. Ni pomemben znesek, pomembna je navada! Ko zavestno vlagaš denar in energijo v cilj, ga boš hitreje dosegla! Te fonde si lahko organiziraš kot kuverte doma, lahko pa imaš na banki skupni varčevalni račun (ki je ločen od desetine) in si v Excelovi tabeli ali zvezku vodiš posamezni fond.

3 stvari, ki jih počnejo samo (še) finančno nepismeni:

Dovolijo, da jim denar polzi skozi prste in zapravljajo vse, kar imajo na voljo.

Pritožujejo se, da so za njihovo slabo finančno stanje krivi drugi.

Vrtijo se v začaranem krogu pomanjkanja in si mislijo, kako jim je hudo, namesto da bi si pridobili nova znanja, kako spremeniti svoje razmišljanje in ravnanje z denarjem.

Preveri svoj življenjski slog

Že sama si ugotovila, da imaš določene stroške, ki se ti redno mesečno ponavljajo. Vendar to niso zgolj stroški, temveč so pravzaprav investicija v tvoj življenjski slog. To so na primer najemnina, karta za javni prevoz, stanovanjski stroški (elektrika, voda, plin ...), prenosni telefon, hrana in podobno.

Nekateri so fiksni, drugi variabilni. Naredi si seznam vseh mesečnih fiksnih stroškov oziroma investicij vase, ki so vsak mesec približno enaki in jih moraš obvezno plačati, da boš vedela, kolikšna je mesečna fiksna investicija vase. Želiš, da ti zaupam, kako na drugi strani ukrotiti variabilne stroške? Vnaprej določi in zapiši znesek, ki si ga pripravljena zapraviti za določeno postavko v določenem mesecu.

Na primer: za hrano bom dala ta mesec toliko, za kavice bom dala toliko, za zabavo bom dala toliko, za oblačila pa toliko. Denar je namreč zelo inteligenten, in ko mu daš smer in ga vzameš pod nadzor, sam vodi račun. Poskusi – presenečena boš!

Kaj naj počaka na čase, ko boš postala kraljica svojih financ

Kraljica svojih financ lahko postaneš od tega trenutka dalje in ena od skrivnosti kraljevanja svojim financam je kraljevanje svojim željam in potrebam. Če si boš znala nenujne želje vsaj za malenkost zamakniti v bližnjo prihodnost, ti bo tvoja denarnica zelo hvaležna.

Kdaj vem, da resnično obvladam svoje finance?

Ko razumeš, da se nakupi med seboj izključujejo. To pomeni, če si zdaj kupiš nekaj, si ne moreš hkrati kupiti tudi tistega drugega. Zaradi zapravljanja danes si težje uresničiš večje želje jutri.

Ko nakupuješ zavestno. To pomeni, da se vedno vprašaš, ali nekaj resnično potrebuješ ali je to še eden od tistih nakupov, ki jih boš že kmalu po plačilu obžalovala.

Ko te ne tare občutek pomanjkanja, temveč živiš v občutku 'imam'. Naredi si seznam vsaj desetih stvari ali oseb, za katere si hvaležna, da so v tvojem življen­ju. Naj ti srce zaigra. Bodi hvaležna, koliko imaš že zdaj.

Ko lahko iz svojega stroškovnika v vsakem trenutku razbereš svoje trenutno finančno stanje.

 

Besedilo: Petra Arula