Poslovno kosilo

Pravzaprav ni nič strašnega – dobiš se v restavraciji, nazdraviš srečanju, ješ, klepetaš o poslu in na koncu nazdraviš skupnemu poslovnemu dogovoru, ki mu sledi sklenitev posla.

20. 5. 2009

Sliši se enostavno, a kaj, ko gre lahko vedno kaj narobe … Zato nekaj nasvetov o tem, kaj se v poslovnem bontonu ne spodobi.

Neprimerno: Zamujanje

Čeprav se na poslovno kosilo odpraviš med delovnikom, si ne smeš privoščiti zamujanja, pa čeprav gre za poslovno srečanje neformalne narave. S tem pokažeš nespoštljiv odnos in nezanesljivost, kar pa ti ne bo pomagalo pri sklepanju posla, ampak bo kvečjemu otežilo nadaljnje dogovore.

Oprava: Urejeno

V kolikor veš že dan prej, da te čaka poslovno srečanje ob kosilu, se temu primerno tudi bolj svečano obleci. Posebna toaleta seveda ni potrebna, saj gre navsezadnje za druženje podnevi, v kolikor pa gre za poslovno večerjo in imaš dovolj časa, da odideš domov, je najbolj primerno, da prideš v večerni toaleti, a brez globokega dekolteja!

Za mizo: Po bontonu

Pri mizi se moraš obnašati uglajeno in paziti na to, kako ravnaš s hrano in pijačo – predvsem si ne smeš dovoliti, da bi izpadla kot navadna packa. Nekaj nasvetov, da boš ostala 'čista':

  • Prtiček pogrni na stegna in med jedjo sedi vzravnano.
  • Hrano nareži na manjše koščke in jo v usta nesi v manjših količinah – če boš morala povedati svoje mnenje, boš hrano hitreje in lažje pogoltnila.
  • Hrano vedno pojej do konca in šele nato v usta nesi naslednji grižljaj.
  • Nikoli ne skušaj govoriti s polnimi usti!

Primerno: Prava mera

Vsako srečanje se začne z uradnimi pogovori, sproščeno vzdušje pa se razvije šele čez čas. V vsakem primeru tudi, ko se kosilo zavleče v večerjo, nikoli ne pozabi na lepe besede in obnašanje po bontonu – tudi po nekaj zdravicah z vrhunskim vinom, ki ti lahko stopi v glavo. Računaj na to, da bi rada te ljudi srečevala na številnih sestankih in z njimi sklepala pogodbe tudi v prihodnosti.