Poskrbi za varnejše delo s spletno banko

Zloraba spletne banke je nočna mora vsakega potrošnika. Tudi če boš ukradeni denar morebiti od banke dobila nazaj, vas bo reševanje težave stalo kar nekaj časa in živcev.

13. 6. 2013

Za uporabo spletne banke je treba praviloma imeti digitalno potrdilo. Čeprav obstaja tveganje zlorabe, večina potrošnikov svoje digitalno potrdilo hrani kar na računalnikovem trdem disku.

S primerno zaščito digitalnega potrdila lahko občutno zmanjšaš tveganje, da bi ga kdo zlorabil. Najbolje bo, da ga shraniš na pametnem USB-ključku ali na pametni kartici s čitalnikom.

Nasveti ZPS za varnejše delo s spletno banko:

  • Takoj po končanem delu odstrani pametni ključek ali kartico iz računalnika!
  • Računalnik primerno zaščiti s protivirusnimi programi in varnostnimi gesli. Redno posodabljaj operacijski sistem v računalniku.
  • V spletno banko ne vstopaj iz tujih računalnikov!
  • Posebej pozorna bodi, ko uporabljaš javna omrežja.
  • Nikoli nikomur ne posreduj varnostnih gesel in podobnih podatkov, četudi ti zatrjuje, da je bančni uslužbenec!
  • Ob vstopu v spletno banko, še preden vpišeš geslo, preveri, ali je vstopna stran prava, torej pripada tvoji banki, ali pa so morda na njej kakšni novi (sumljivi) elementi.
  • Za uporabo spletne banke uporabljaj poseben brskalnik.
  • Upoštevaj priporočila in spremljaj opozorila svoje banke.

Redno spremljaj promet v svoji spletni banki in če opaziš, da je kar koli narobe oziroma sumljivo, takoj ukrepaj in o tem obvesti banko. Pri banki lahko naročiš, da te z SMS-sporočili obvešča o opravljenih transakcijah, dodatno pa se lahko zaščitiš tudi tako, da naročiš dnevni limit za obseg poslovanja oziroma limit za višino nakazil, ki so opravljena prek spletne banke.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri