Pogum velja!

5 namigov za več poguma in zaupanja vase.

23. 12. 2009

1 Skupaj gre lažje

Včasih lahko maj­hni izzivi izzovejo precejšnje težave. Človek si kar zamisli, kaj vse bi lahko šlo narobe – in si na koncu reče: Raje odneham! Toda s tem le nahrani svoj strah pred neuspehom.

Bolje je, da se o svojih načrtih in idejah pogovoriš še z drugimi. Čudovito je, če delaš v skupini, in tudi drugače pogovor precej pomaga. Ni nuj­no, da govoriš le o svojih skrbeh. Dovolj je, da spregovoriš o ocenah, zamislih in strategijah.

2 Realistični cilji

Če si zastaviš velike ambiciozne cilje, nahrani le svoj strah pred neuspehom. Zakaj? Zato ker domnevaš, da je verjetnost, da jih dosežeš, relativno majhna. Če želiš uspeti, imaš lahko velike sanje, a pot do tja mora biti razdeljena v jasno formulirane konkretne vmesne cilje.

3 Spremeni prepričanja

Tudi če se tega ne zavedaš, si sama v sebi misliš, da je vsak neuspeh prava hiba. To ne drži!!

Jasno bi si morala dopovedati: Popolnoma normalno je, da vsak ne zna vsega! In četudi naredim kakšno napako, sem še vedno vredna ljubezni. Od časa do časa si dovoli še izdatno prijateljsko spodbudo v obliki: "No daj, poskusi. Uspelo ti bo." In: "To hočem uresničiti," namesto: "To moram narediti."

4 Deli breme

Zelo nevarno je, če si ne pustiš pomagati. Tudi drugi niso tako samozavestni, kot si misliš. Kdor najde pogum, da prizna, da ga je včasih strah in da se počuti preobremenjenega, se zelo razbremeni – in pomaga drugim, da se odprejo.

5 V miru leži moč

Vedno je kaj za postorit, in če bi želela vse narediti stoodstotno, ne bi nikoli končala. Toda trajna obremenitev te izčrpa in zaradi nje lahko tudi zboliš. Seveda preveč počitka tudi ni dobro, ker se poleniš. Skrivnost se skriva v tem, da znaš prisluhniti sama sebi in da si sposobna spoznati, kdaj je čas za lenarjenje na kavču.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri