Podjetnica Petra Škarja svetuje: "Bodi pogumna!"

Petra Škarja, 25-letnica z drznostjo prave podjetnice in z uspešnicama Česar nas niso naučili v šoli ter Ameriški milijonarji so povedali, nam je razkrila skrivnosti, kako uspeti v poslu. V svojem poslu, kjer ti nihče ne diha za ovratnik in si krojačka svoje usode čisto sama ... Tako kot ona, ki si je želela predavati (prav zdaj, ko pišem ta članek, predava v Šanghaju 3000 ljudem!).

Podjetnica Petra Škarja svetuje: "Bodi pogumna!" (foto: osebni arhiv, getty images) osebni arhiv, getty images
26. 9. 2014

Kaj svetuješ mladim ženskam, ki bi rade imele svoje podjetje, pa ne vedo točno, s čim bi se zares ukvarjale?

Sama sem to preživela že dvakrat – prvič pri devetnajstih, ko sem odprla s. p. v želji, da bi bila svobodna. Drugič pa pred tremi meseci, ko sem se razšla s partnerjem, s katerim sva imela skupno podjetje, in sem ostala brez vsega ter bila prisiljena ponovno iti na popolnoma samostojno pot.

Pomagalo mi je, da sem vzela papir in svinčnik ter si na dolgo in široko odgovorila na naslednja vprašanja:

 • Kateri so moji talenti (spomni se na otroštvo – kaj si spontano delala in bila ob tem res odlična)?
 • Kaj znam?
 • Kaj sem v preteklosti naredila, da sem vložila malo truda in ob tem imela odlične rezultate (to je tisto, na čemer gradiš dalje)?
 • Kaj bi delala, če denar ne bi obstajal?
 • Kaj bi želela spremeniti v svetu?
 • S kom bi to rada naredila?
 • Če bi režirala sama svoj film, kakšno vlogo bi si dala in kako natančno bi bil film videti (kakšna bi bila sporočila, kakšen konec, kakšna moja vloga ...)?

Nikar pa se ne omeji s tem, da nič ne delaš, ker čakaš na pravo stvar. Raje delaj, karkoli že je na obzorju, in sproti prilagajaj in išči tisto pravo pot, ki te polni, osrečuje in razsvet­ljuje tudi druge.

Kaj so Petro naučili ameriški milijonarji?

 • Osredotočaj se na rezultate, ne na vloženo število ur.
 • Nauči se poskrbeti sama zase in šele nato pomagaj drugim.
 • Bodi to, kar res si.
 • Razmišljaj globalno brez omejitev.
 • KISS (Keep It Simple, Stupid) – ne kompliciraj, išči preproste rešitve in razlage.

Zapomni si!

Tudi v poslu je dobro, da ti kdaj kaj ne uspe. Ko se boš po padcu pobrala, ga boš cenila, če se boš le odločila pobrati.

Če ne bi imeli padcev, se vzponov niti zavedali ne bi, kaj šele, da bi jih cenili. Padci te naučijo veliko! In so odlični, ker te prisilijo, da začneš razmišljati, da se začneš spreminjati. Prisilijo te v akcijo, ustvarjalnost in živost. Padec sam je lahko tvoj prijatelj. Pomembno je le to, da takrat ne obstaneš na tleh, ker ti potem ni pomoči.

Petra ŠkarjaPetrino sporočilo bralkam Cosmopolitana

Moraš vedeti, kdo si, kaj so tvoji talenti in kaj si želiš doseči in biti v življenju.

Če tega ne veš, ti bodo to povedali drugi. Vendar z življenjem po presoji drugih ne boš srečna, vedno boš zgolj sledilka brez svobode.

Ogromno POGUMA potrebuješ, da si res to, kar si želiš biti. Le redki so danes tega sposobni – to so tisti, ki spreminjajo svet. Prisluhni besedilu pesmi My Way Franka Sinatre in stopi na svojo pot.

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri