Plagiatorstvo ‘ubija’ kreativnost

Nedavna raziskava dr. Shelley Carson razkriva uničujoč vpliv plagiatorstva, ki ga ta ima na vseobči razvoj kreativnosti.

20. 10. 2010

Omejevanje plagiatorstva je po mnenju Shelley Carson izjemnega pomena za vse tiste, ki vidijo v kreativnem delu in ustvarjalnosti v obče bit razvoja in zdravja naše kulture.

Nekaj razlogov, zakaj plagiatorstva ne gre enostavno sprejeti kot dejstvo današnjice:

  • prvič: kraja intelektualne lastnine znižuje motivacijo, da bi ljudje sploh še želeli ustvarili kaj originalnega. Zakaj že?
  • drugič: vsakič ko pozabimo citirati vir ideje ali misli, ta izgubi na svoji kredibilnosti in sledljivosti odgovornosti. Splet je danes poln neresnic in polresnic, ki jih 'avtorji' nekritično širijo dalje.
  • tretjič: pripravljenost na to, da zase poberemo lovorike tujega dela, je v sami osnovi prevarantstvo, ki na dolgi rok najbolj škodi ravno plagiatorju samemu. Sploh ponotranjili delček 'copy pasta' za katerega pobiramo instant 'lovorike'?

Več o tej zanimivi temi si preberi tukaj in tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri