Plačilna kartica? Zakaj pa ne?

Če želite nakupovati preprosto, brez gotovine, doma in preko meja …

18. 12. 2003

Maja (28) in Nina (29) se že nekaj tednov nista uspeli dogovoriti niti za klepet ob jutranji kavi, decembrska norišnica je namreč terjala svoj davek. Ko sta končno našli čas, sta se odpravili na potep po trgovinah. Zimske razprodaje oblačil so kot nalašč za popestritev turobnega januarskega vzdušja, ko na obzorju ni nobenega praznika, nobenega razloga za zabavo, pa še ‘žepi’ so precej izpraznjeni. Čeprav je Nina precej bolj strastna nakupovalka, pa Maje tokrat ni bilo treba dolgo prepričevati. Na policah z oblačili sta kmalu našli stvari, ki jih ni bilo treba nujno kupiti.

Gotovina ali kartica?

Po zabavnem pregledovanju oblačil in mučnem poskušanju sta se dekleti končno postavili v vrsto pred blagajno. Njuno pozornost je nase preusmerila mlajša ženska, ki je na vprašanje trgovke “Gotovina ali kartica?” potegnila iz denarnice zlato kartico.

Ko sta ob pijači premlevali opravljeni nakup, sta ugotovili, da je bila trgovka do imetnice zlate kartice precej prijaznejša in ustrežljivejša kot do njiju, ki sta plačali kar z gotovino.

Začeli sta se spraševati, zakaj nista nikoli pomislili na to, da bi si omislili zlato kartico, saj zanjo niso več pogoj milijoni tolarjev na računu in pet avdijev v garaži.

Ker sta obe redno zaposleni (mimogrede, za nedoločen čas) in navdušeni popotnici, sta se odločili, da se bosta pozanimali, kako in pod kakšnimi pogoji je mogoče postati imetnik zlate kartice.

Kot naročeno sta med nakupovanjem naleteli na Andraža (27), ki je pravkar oddal magistrsko nalogo na ekonomiji. S svetlobno hitrostjo sta mu zaupali svojo težavo. Obljubil jima je, da se bo malce pozanimal. Andražu sta zaupali, kajti Maje že ne bi prinesel okoli, saj bi bilo potem njene naklonjenosti do njega kmalu konec, to pa je zadnje, kar si želi … Morda pa je to priložnost za kaj več, si je mislil Andraž.

Petek ob 14. uri

Kosilo s ‘finančnim svetovalcem’ Andražem: “Tako, dekleti, poglejmo, kaj posamezna kartica nudi, potem pa se odločita, s katero bosta veselo zapravljali, mene pa obdolžili, da sem kriv za vse vajine težave, ko bo prišel račun.”

MasterCard

Prvo zlato kartico, ki je upoštevala dodatne zahteve in želje uporabnikov, je že leta 1968 ponudila družba MasterCard Europe (nekdaj se je njihova kartica imenovala Eurocard, danes pa se imenuje MasterCard ali EC/MC).

Zlata MasterCard kartica omogoča varno plačevanje, dvig gotovine doma in v tujini ter visoke zneske mesečne porabe, saj je najnižji limit 5.000 evrov ali približno 1.150.000 tolarjev. Imetniki so dodatno zavarovani, vključeni so v mrežo MasterCard Global Service TM, ki deluje 24 ur na dan. Imetnikom zlate EC/MC omogoča, da v primeru npr. kraje dokumentov dobijo denar, v primeru kraje kartice pa takojšnjo zamenjavo.

Še prestižnejši sta platinasta MasterCard (imentnikom bodo pomagali pri rezervaciji hotelov, načrtovanju potovanj itd.) in MasterCard World Signia (namenjena je izjemno bogatim posameznikom), ki ju pri nas še ni mogoče dobiti.

Visa

Visa je še vedno številka ena med karticami. Uporabljate jo lahko na 29 milijonih prodajnih mest, medtem ko EC/MC na 28 milijonih, z obema pa lahko poslujete na več kot 600.000 bankomatih.

Za MasterCard in Visa kartice velja, da jih ne izdajata matični podjetji, temveč banke – pri nas npr. SKB banka, Nova ljubljanska banka, Bank Austria Creditanstalt, Abanka Vipa. Od bank je tudi odvisno, katere dodatne ugodnosti njihova kartica nudi (za ugodnosti se banke dogovorijo s številnimi podjetji, npr. letalske družbe nudijo točke za lete), kakšen bo vaš osebni limit mesečne porabe itd.

Za zlato kartico mora vaš redni mesečni priliv znašati vsaj 250.000 sit, za navadno pa vsaj 100.000 sit (seveda pa so povsod možne izjeme, saj vsako prošnjo banka ali izdajatelj kartice individualno obravnava).

Študetnje lahko kartice, ki omogočajo plačevanje in dvig gotovine v tujini, pridobijo na podlagi študentskega tekočega računa in jamstva staršev.

Bank Austria Creditanstalt

Letna članarina:

 • zlata EC/MC: 6.000 sit / klasična EC/MC: 3.000 sit
 • zlata plačilno-kreditna Visa (mesečno plačate vso porabo s kartico ali le del porabe): 12.000 sit / klasična plačilno-kreditna Visa: 5.000 sit; zavarovana je pred zlorabo za prvi dan prijave odtujitve do preteka 24 ur, in sicer v višini 100.000 sit

Nova ljubljanska banka

Letna članarina:

 • zlata EC/MC: s trajnikom ali s položnico 16.000 sit
 • klasična EC/MC: s trajnikom 4.000 sit, s položnico 8.000 sit
 • posojilna EC/MC: s trajnikom ni članarine, s položnico 3.000 sit
 • klasična Visa: pri plačevanju s trajnikom 4.000 sit, s položnico 7.000 sit

Imetniki kartic EC/MC in Vise plačajo za dvig gotovine v Sloveniji in v tujini 2,5 % od dvignjenega zneska (najmanj 2.000 sit in največ 30.000 sit). Imetnikom zlate EC/MC bo zavarovalnica krila škodo v primeru zlorabe, in sicer največ do zneska 700.000 sit, povrnitev škode pa lahko uveljavljajo že 24 ur pred prijavo izgube ali kraje kartice. Na potovanju so zavarovani tudi člani vaše družine, vključeni so še zavarovanje odgovornosti, zdravstvenega prevoza in zdravljenja v tujini ter stroški ob prekinitvi potovanja.

SKB

Letna članarina:

 • zlata EC/MC: s trajnikom 8.000 sit, s položnico 15.000 sit
 • klasična EC/MC: s trajnikom 2.500 sit, dodatna 1.500, s položnico 5.000 sit, dodatna 2.000 sit
 • zlata plačilno-kreditna Visa: 19.000 sit (obvezen trajnik)
 • klasična plačilno-kreditna Visa: s trajnikom 1.900 sit, dodatna 1.900 sit

Za plačilo 1.400 sit letno si imetniki kartic zagotovijo, da jim do višine 300.000 sit za klasično, do 690.000 sit pa za zlato kartico povrnejo stroške, ki bi nastali z izgubo ali zlorabo kartice v prvih 24 urah po prijavi izgube ali zlorabe.

ABANKA Vipa

Letna članarina:

 • klasične EC/MC: 2.000 sit
 • zlata Visa: 10.000 sit / klasična Visa: 2.300 sit, družinska 1.500 sit
 • debetna Visa Electron: od vaših finančnih zmožnosti je odvisno, koliko boste položili na račun kartice Visa Electron in to nato potrošili, kartica ni vezana na redni mesečni dohodek, ne plačuje se niti letna članarina;
 • kreditna Visa Electron: 1.900 sit, dodatna 1.100 sit. Za kartico vam odobrijo letni kredit (od 100 tisoč do 1,5 milijonov sit), obveznosti poravnavate enkrat mesečno (najmanj 20 odstotkov od porabljenega kredita), dvigujete lahko gotovino (največ 100.000 sit mesečno).

American Express

To je prva plačilna kartica, ki je bila na voljo uporabnikom v Sloveniji (že leta 1972). Pri nas jih izdaja ljubljansko podjetje Amex.

Vsi imetniki AE-kartic lahko vse dni v letu uporabljajo storitev Global Asist: nudi informacije pri organizaciji potovanja, zdravstveno pomoč, pravno pomoč v primeru prometne nesreče, izgube ali kraje kartice, potovalnih čekov ali osebnih dokumentov itd.

Storitev ‘Gold Assist’ pa je dostopna le uporabnikom zlate AE. Če boste npr. v primeru nesreče potrebovali zdravnika, doma pa pozabili zdravilo ali pa le želeli poslati nujno sporočilo svojemu sodelavcu ali družinskemu članu, je dovolj, da jih pokličete!

Z družinskimi člani, starejšimi od 18 let, lahko delite ugodnosti, ki jih nudi zlata American Express katrica.

Letna članarina:

 • zlata: 10.000 sit, za dodatnega uporabnika 5.000 sit; v 30 dneh lahko dvignete 1.200 evrov
 • standardna: 4.000 sit, za dodatnega uporabnika 2.000 sit; v 30 dneh lahko dvignete 600 evrov

Nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu znaša 4,5 odstotka ali najmanj 750 sit (če npr. dvignete 100 evrov, znaša nadomestilo 1.012 sit, medtem ko znaša nadomestilo za dvig do 75 evrov 750 sit).

Diners

Klasična Diners kartica vam odpira vrata in druge brezplačne usluge v letaliških salonih po vsem svetu, omogoča cenejše telefoniranje v tujino in tuja mobilna omrežja, z vsakim nakupom pa zbirate točke (1 sit = 1 točka), ki vam po rednem poravnavanju računov prinašajo nagrade. Izdaja jo podjetje Diners Club Slovenija.

Letna članarina:

 • standardna: 4.000 sit, dodatna družinska kartica 2.000 sit
 • črna (prestižna, od februarja 2004): Imentnikom bo na voljo osebni asistent, ki bo urejal potovanja in vize ter nakupoval v luksuznih trgovinah itd. Višina letne članarine pa zaenkrat še ni znana.

Vsak mesec lahko dvignete 75.000 sit, provizija za dvig gotovine znaša na bankomatih 3.000 sit za znesek do 30.000 sit, nad 30.000 sit pa 6 % na dvignjeni znesek.

Čez tri tedne

Priznati morata, da se je Andraž dodobra oborožil s podatki. Seveda je morala Maja zato kasneje z njim na kosilo …

Obe sta se odločili za zlati EC/MC kartici, banke pa ne izdata, raje veselo koristita dodatne ugodnosti, ki jima jih zlata kartica (in njuna banka) nudi.

Pred nekaj tedni je Nina letela iz Frankfurta v New York, letalo je imelo nekajurno zamudo, zato je – kot imetnica zlate EC/MC – lahko čakala v posebnem salonu, kar pa tudi ni kar tako. Zlasti, če pomisli na to, kakšnega tipčka je spoznala (čakal je na isti let …).

Irena Vovk