Pari, ki si delijo posteljo in pisarno. In se imajo sanjsko!

Si predstavljaš, da zjutraj s svojim moškim vstaneš, nato pozajtrkujeta in se odpravita v (isto) službo, kjer skupaj delata in sestankujeta, vmes si privoščita kosilo, popoldne pa se skupaj vrneta domov?

Umetniško odštekana Milanka 
in Miha (foto: Alex Štokelj, Petra Cvelbar, Miha Maček, osebni arhiv) Alex Štokelj, Petra Cvelbar, Miha Maček, osebni arhiv
5. 5. 2015

Za koga je morda to nekaj nepredstavljivega, za pare, ki jih predstavljamo v tem članku, pa je naravnost sanjsko.

Le kako jim uspe?

Predstavljamo pet parov, ki si delijo svoje zasebno in profesionalno življenje ter so v svoji boljši polovici našli točno tisto, kar si v poslovnem svetu želi vsak – idealnega partnerja.

Angelina in Goran Trifoni

"Če bi bila enaka, bi počilo."

Angelina in Goran Trifoni iz Studia Trifoni sta realistka in zasanjani umetnik. Par sta postala pred 16 leti, pol leta za tem, ko je Angelina prišla v službo v Goranov frizerski salon, ki ga je odprl v Ljubljani.

O prednostih in slabostih:

V skupnem delu vidita več pozitivnega kot negativnega. To dokazuje tudi dejstvo, da sta v začetku leta tri mesece delala vsak v svojem salonu, zdaj pa sta si urnike že spremenila tako, da sta skupaj vsaj dva dni na teden.

"Nekaj torej že bo na tem, da morava biti skupaj," meni Angelina.

Goran se s tem strinja in pravi, da je največja prednost prepletanja zasebnega in profesionalnega življenja prav možnost, da lahko prilagajaš urnike, kar je še posebej pomembno, ko imaš družino. Kot slabost pa omenjata to, da službo pogosto neseš tudi s seboj domov.

"Prej ali slej najini pogovori nanesejo na dogajanje v današnjem dnevu in na to, kaj imava v načrtu naslednji dan, pogovarjava se o vsem, kar se je zgodilo v salonu ...

V tem seveda uživava, ampak ko prideš domov, je to skoraj nemogoče pustiti pred vrati," je prepričana Angelina.

O prostem času:

V službi sta skupaj, prosti čas pa preživljata ločeno. Goran se navdušuje nad glasbo in igra čelo, Angelina pa je zdaj, ko je njun otrok že večji in zato popoldne ni več 'taksi mama', ugotovila, da ima precej časa zase.

"Aktivno sem se spet vrgla v branje knjig, rada urejam vrt in rože, odkar smo se preselili, pa imam tudi veliko priložnosti za sprehode in tek. Če se pri najinem delu bolj ali manj vse vrti okrog istih zgodb in istih ljudi, si 'odmor', da vse skupaj ne postane monotono, vzameva pri svojih hobijih."

O nesporazumih:

Tudi če se skregata, njuna jeza zelo hitro izpuhti in nikakor ne dovolita, da bi stranke začutile, da je nekaj narobe.

"Najino delo je povsem individualno. Tehnika je sicer ista, toda vsak od naju sebe izraža na svoji stranki. Nesoglasij glede dela zato med nama ni, pri drugih stvareh, na primer videz salona, pa imava podoben okus, tako da po navadi ni težav," pojasnjuje Goran.

Angelina pa še doda: "Če slučajno so, potem eden malo 'zatrmari', drugi pa malo popusti, tako da vedno najdeva neko srednjo pot."

Prava odločitev je nedvomno tudi odsev njunih značajev, Goranovega zasanjanega in Angelininega realističnega, ki se super dopolnjujeta in se medsebojno uravnovešata.

Nina Petaros in Mate Lejo

"V redu delujeva, ker se dopolnjujeva."

Nina Petaros in Mate Lejo iz Novega mesta skupaj vodita Športni studio Nina. Skupaj sta 7 let, sodelavca pa sta postala povsem spontano pred tremi leti, ko je Nina odprla svoje podjetje s ponudbo fitnesa in skupinskih vadb.

O njunem delu:

Nina je inštruktorica fitnesa in skupinske vadbe. Aerobiko je vodila od svojega devetnajstega leta, nato pa je pred petimi leti zbrala pogum in na pobudo Mateta, svoje družine in strank, ki so obiskovale njene ure vadbe, ustanovila podjetje.

Danes je odgovorna za vse v zvezi z njegovim poslovanjem, prav tako pa vodi tudi večino skupinskih vadb.

Mate je bil poklicni športnik in je tudi po koncu kariere želel ostati v športnih vodah. Postal je inštruktor fitnesa in tako sta prišla do ideje, da poleg skupinskih vadb strankam ponudita tudi fitnes.

Danes poleg tega skrbi še za nakup novih športnih pripomočkov, vzdrže­vanje poslovnih prostorov, ker ima polno glavo idej, pa tudi 24 ur na dan razmišlja o poslovnih rešitvah.

O lastnostih:

"Moram priznati, da skupaj zelo dobro delujeva, ker se dopolnjujeva," nam je zaupala Nina.

"Mate veliko sanja, jaz pa trdno stojim na tleh. Sva kot utež in protiutež. V ekipi našega podjetja poleg naju sodeluje še šest ljudi in mislim, da prav nobenega od njih ne moti, da sva par. Vsi skupaj se odlično razumemo in se iz dneva v dan trudimo, da s pozitivnim športnim pristopom do življenja osrečujemo naše stranke."

Njune značajske lastnosti je naštela sodelavka, ki je z njima že od samega začetka. Nino je opisala kot energično, pozitivno, strokovno in iskreno, za Mateta pa pravi, da je deloven Dalmatinec, ki vedno želi pomagati, pristen, prijazen in ustrežljiv.

O pozitivnih in negativnih straneh:

Dejstvo, da sta par doma in v službi, tudi njima prinaša prednosti in pomanjkljivosti. "Super je, da sva vedno blizu in da skupaj preživljava večino časa. Rada tudi ustvarjava skupaj in nedvomno hitreje rešujeva morebitne poslovne zaplete," omenja Nina.

Ker imata pred seboj isti cilj in ker energijo raje usmerjata k pomembnejšim zadevam, tudi nimata časa za kreganje. "Slaba stran skupnega posla pa je, da službe ne ločiva od doma in se morava glede tega pogosto nekoliko nadzorovati."

Alenka K. Tomori in Luka Tomori

"Dobro je, da vsak razume delo drugega."

Alenka K. Tomori in Luka Tomori sta arhitekta, projektanta v podjetju Tomori arhitekti, d. o. o., v Ljubljani. Par sta bila že na fakulteti, nato pa sta sčasoma prišla do ideje o skupnem delu, ki jo uresničujeta že dobrih 17 let.

O začetkih in delu:

"Najprej sva pridobila status samostoj­nega kulturnega delavca, pozneje pa se je izkazalo, da je za resen nastop na trgu dobro imeti zaledje podjetja," razlaga Alenka.

"Tako je leta 2002 Luka uradno ustanovil podjetje Tomori arhitekti, d. o. o., v katerem deluje pet arhitektov in vsi smo v sorodu, tako da je to nekako družinska tradicija. Nekaj let za tem pa je ustanovil tudi podjetje Kreata, d. o. o. v Beogradu. Tam kot lastnik pridobiva posle, ki so iskani v tamkajšnjem okolju, in idejno vodi delo v biroju."

Že med študijem sta se posvetovala o zagatah in si delila raz­mišljanja, svoje delo pa je vedno vsak opravil sam. Tako delujeta tudi danes. Vsak je drugemu na voljo za izmenjavo mnenj in idej, za podporo in razglabljanje o podrobnostih, strokovno se dopolnjujeta, a ohranjata svoje poglede in razmišljanja.

Alenka po navadi ureja vso 'papirologijo' v zvezi s podjetjem ter načrtuje družinske hiše v nizkoenergetski in pasivni izvedbi, Luku pa bolj ležijo projekti trgovin in nakupovalnih centrov ter je velikokrat na poti v Beograd.

O plusih in minusih:

"Največ je vsekakor vredna nenehna nesebična izmenjava mnenj z osebo, ki ji brezmejno zaupaš," poudarja Alenka, kot pomanjkljivost pa izpostavlja vpetost v enak posel, ki s seboj prinese še hkratno izpostavljenost družinskega proračuna nihanjem na trgu ali neplačilom.

O odnosu med službo in zasebnostjo:

Teh dveh sfer svojega življenja ne moreta povsem ločiti. Po Alenkinih besedah tudi doma govorita o projektih, takrat se porodijo celo najboljše zamisli.

"Vseeno pa se strogo drživa pravila, da imava čas samo za otroke, čeprav ga potem za naju velikokrat zmanjka ..."

Če se doma skregata, delujeta po sistemu: čim prej povej, kaj te muči, in uredi zadevo. S tem nimata težav, ker sta prepričana, da imamo vsi premalo časa za lepo življenje, da bi ga zapravljali za gojenje zamer.

Enako pa velja tudi obratno: "O delu se res ni vredno kregati doma. Pravzaprav je to tema, o kateri se nikoli ne prepirava."

Milanka Fabjančič in Miha Perne

"Skupaj sva baza za uresničevanje sanj."

Ilustratorka Milanka Fabjančič in slikar Miha Perne sta par skoraj pet let, iz spleta okoliščin pa je zrasla zamisel o lastni blagovni znamki Ha ha! The Lifesmile Brand, ki sta jo lani registrirala in izstrelila v javnost.

O njenem in njegovem polu:

"Če citiram Miha, sem jaz 'lokomotiva', sama pa vedno dodam, da je Miha za 'imidž'. Gre za to, da sva oba likovnika, njegov pol je bolj ekspresiven in grob, moj pa sladek in všečen," opisuje Milanka.

"To sva združila in prišla do ravnovesja med temnim in svetlim, v katerem se lahko najde vsak. Zlasti tisti, ki ljubijo veliko podrobnosti in zgodbic."

Skrivnost njunega skupnega umetniškega izražanja pa tudi sku­p­nega življenja je v različnosti, ki jo veže ista kemija.

Brez zadržkov povesta, da sta že v osnovi zelo buren par: "Nisva ravno takšna, da bi med najinimi pogovori frfotali metuljčki in se svetlikali biseri, rada imava zelo naturalističen in črn humor. Pogosto se pričkava in redko 'gruliva'."

Milanka na to gleda kot na stik dveh oseb, ki imata obe velik ego, sta zelo trmasti in svojeglavi, ampak ko dosežeta kompromis, je ta še toliko pomembnejši in slajši.

O delu in zasebnem življenju:

"Najin poklic je že v osnovi tak, da je skoraj nemogoče potegniti ločnico med delovnim utripom in zasebnim življenjem, saj gre za najbolj iskreno uresničevanje samega sebe in povsem avtorskih vizij," pojasnjuje Milanka.

Vendarle pa z Mihom le najdeta čas oziroma trenutke, ko ne mislita na delo: "Oba naju verjetno najbolj 'odklopi' ritem z najinima sinovoma, saj se res redko zgodi, da bi med preganjanjem po igriščih govorila o poslu. V peskovniku pač ni prostora za to."

O tem, kje se rojevajo ideje:

Pri njunih projektih je sicer soudeleženih še veliko ljudi, toda vse ideje v osnovi izvirajo izključno iz njunih dialogov.

Na vprašanje, kdaj je čas in priložnost za poslovne pogo­vore, Milanka odgovarja: "Moram reči, da so redki trenutki, ko dejansko uspeva sedeti nekaj časa v miru in klepetati, ko pa le pride taka priložnost, je hkrati nadvse vznemirljiva in pomirjujoča hkrati. Baza za uresničevanje sanj."

Jelena Gavranovič in Andraž Drobež

"Največji plus je 100-odstotna predanost poslu."

Jelena Gavranovič in Andraž Drobež sta skupaj dve leti. Jelena se je Andraževemu podjetju pridružila pred enim letom, ko sta ugotovila, da bi lahko izkoristila njeno znanje in izkušnje, ki jih ima z delom v medijih.

O njegovih in njenih nalogah:

Vsak od njiju pokriva tista področja, na katerih je najbolj 'doma'. Andraž je direktor podjetja Inter-G, ki upravlja spletni portal Gradbenik Slovenije. Po izobrazbi je ekonomist ter skrbi za finance in pokrovitelje.

Jelena pa je vodja marketinga, skrbi za medije in kreativo ter vodi uspešen projekt Misija je mogoče, ki poteka v okviru spletnega portala.

Gre za oddaje o prenovi, v njih pa v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije prenavljajo domove družin, ki potrebujejo pomoč.

O dobrih in slabih plateh:

"Zares pozitivno je to, da tudi zunaj delovnega časa lahko kakšen trenutek izkoristiš za posel," svoj vidik predstavi Jelena. Prav tako se ji zdi dobro, da si lahko kdaj podaljšata vikend, pa za to ni treba nikogar prositi.

"Kadar delava, delava oba, enako pa velja tudi za počitek. Res je, da znava trdo delati, ob koncu projekta pa si znava tudi vzeti dopust. Takrat se zbližava, odmisliva posel in ostaneva samo midva."

Po njenem mnenju je najslabše to, da je tako težko ločiti med zasebnostjo in poslom, a če bi se bilo treba še enkrat odločiti, bi zagotovo spet izbrala skupno sodelovanje. Andraž najbolj ceni dejstvo, da točno ve, kaj lahko pričakuje od Jelene, pomanjkljivost pa vidi v tem, da se njuna mnenja kdaj tudi krešejo.

O prepiranju ali nesoglasjih:

"Zasebno se še nisva prav zares skre­gala, zaradi službe pa iskreno povem, da se večkrat ne strinjava," prizna Jelena in takoj pristavi, da to seveda ni kreganje 'na nož', ampak bolj nestrinjanje, ker imata vsak svoj pogled na določeno vprašanje, nekaj pa prispevajo tudi stresne situacije.

"Takrat se trudiva biti čim bolj razumna. Sama grem včasih težko čez to, kar čutim tudi v zasebnem življenju, ampak po dnevu ali dveh se pomirim in greva naprej." Andraž meni, da je bistveno lažje, če se spričkaš zasebno, ker v službi tega ne kažeš v taki meri.

"Mogoče si malo bolj uraden, ampak vseeno nekako gre. Obratno pa je težje. Takrat moraš nujno iti tri korake nazaj in poskusiti še enkrat."

Besedilo:  Manca Kraševec, fotografije: Alex Štokelj (naslovni fotografiji), Petra Cvelbar, Miha Maček, osebni arhiv, ličenje: Ljubinka Đokić (naslovni fotografiji)