Osvoji pravila govorice telesa in zasij kot zvezda

Triki, ki ti bodo priskrbeli povišico ali zmenek, pa še videti boš kot hollywoodska zvezdnica. Delovalo bo – poskusi, če ne verjameš!

Osvoji pravila govorice telesa in zasij kot zvezda (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2015

Če včasih ne veš, kaj bi rekla, ne skrbi. Strokovnjaki pravijo, da so le sedem odstotkov komunikacije besede, ki jih izgovoriš, medtem ko je 55 odstotkov komunikacije telesna govorica.

Če boš torej sledila našim nasvetom, boš lahko z držo telesa izboljšala svoje ljubezensko življenje, kariero in karizmo.

Ko prvič spoznaš nekoga, njegov videz in način premikanja, to vpliva na tvoje mnenje o tem človeku, pa če se tega zavedaš ali ne. V prvih trenutkih, ko spoznaš novo osebo, so najpomembnejši znaki prav govorica njegovega telesa.

Napreduj v službi

Ti subtilni znaki lahko pomagajo biti uspešna na sestanku ali dobiti povišico? Ja, če k šefinji pristopiš na pravi način. Preden vstopiš v pisarno, nekajkrat globoko vdihni ne glede na to, ali ji greš predstavit nove ideje ali prosit za povišico.

Ko vstopiš, se postavi na njeno levo stran – tako te bo šefinja gledala z levim očesom, kar bo aktiviralo desno (čustveno) stran njenih možganov.

Če bo le šlo, se postavi pod kotom, skoraj kot da bi bila v sobi še ena oseba, ker je ta drža zelo nenasprotujoča. Na šefinjo bo to delovalo pomirjujoče in verjetno bo bolj poslušala, kaj bi ji rada povedala.

Pa vendar ne pozabi: "Prva stvar, ki je pri pogajanju najpomembnejša, je znanje. Šele ko veš, o čem govoriš, lahko temu dodaš samozavest in iskren nasmeh ter prijaznost," opozarja Barbara Hauptman Tomšič, strokovnjakinja za verbalno in neverbalno komunikacijo, ki te spodbuja:

"Bodi spoštljiva, a samozavestna, in tako boš zagotovo zmagovalka!" Govorica telesa je pomembna tudi v skupinskih okoliščinah. Na sestankih se ljudje ponavadi nagnejo naprej, ker poslušajo. Če želiš kaj povedati, se nasloni nazaj na stolu in dvigni roko. Ta sprememba v drži bo dosegla, da boš izstopala in boš opažena.

Ko želiš članom tima pokazati, da so varni v tvojih rokah, si predstavljaj, da držiš veliko nevidno žogo med rokami. Čeprav te bo mikalo, da se osredotočiš na eno osebo, ne pozabi na širok očesni stik:

"V družbi več ljudi s pogledom vedno naveži stik z vsemi," poudarja Barbara. Če se boš z očmi premikala po celotni sobi, boš sprejela tim in spodbujala ljudi, naj te poslušajo. Preveri, ali je tvoja drža močna, in pokaži šefu, da poslušaš tako, da boš kimala in sklonila glavo na eno stran.

"Nauči se poslušati in sogovorniku nikoli ne skači v besedo. Ne imej prekrižanih rok in hkrati poskrbi, da se ne boš nervozno igrala s pisalom ali lasmi," opozarja Hauptman Tomšičeva. In kako navdušiti, če le sediš za mizo? Če sediš pokonci, boš videti pozorna. Ko se pogovarjaš po telefonu, je tvoja govorica telesa nevidna, zato govori počasneje, da bo tvoj glas globlji in jasnejši.

Hud trik: Ob pogovoru s šefom gestikuliraj z desno roko, ko podajaš informacije, in zamenjaj na levo roko, ko pričakuješ odgovor. To ustvarja podzavestno sidro, ki loči govorjenje in poslušanje, ter tako poskrbi za lažjo komunikacijo.

Glej tega: Simon Cowell je kralj samozavesti. Njegov nadzor nad situacijo lahko opaziš že po njegovem premikanju. Čeprav je nizke postave, hodi pokončno in sedi z iztegnjenimi rokami in nogami. Ko pokažeš, da si pripravljena zavzeti prostor, kaži samozavest, poleg tistih porednih nasmeškov in pomežikov.

Simon

Naj bo tvoje ljubezensko življenje super

Če pred neznanimi moškimi začneš brbljati brez repa in glave ali pa se ti popolnoma zaveže jezik, pusti, da govori telo.

Hitro in močno povezavo boš ustvarila s ponavljanjem njegove geste in izrazov na obrazu, če ti uspe, celo z istočasnim dihanjem z njim. Ko boš govorila z njim, malce ponavljaj njegove gibe. Ko so si ljudje podobni, so si takoj všeč.

"Čeprav ti bo nerodno, se trudi, da boš ob njem preprosto ti! Simpatična, nasmejana, iskriva, prijetna," svetuje Barbara Hauptman Tomšič.

Predlaga ti: "Edina stvar, ki se je izogni, je komunikacija z izbrancem prek prijateljic. Poskrbi, da bosta v komunikaciji sama."

Da boš ugotovila, ali si mu všeč, glej v njegove oči. Ko nas kdo zanima, se naše zenice razširijo. Poleg tega se bo nagnil naprej.

Ko bosta že par, ti lahko govorica telesa pomaga, da se boš izognila nekaterim pastem zveze. Ko se bosta prerekala okoli tega, kdo je na vrsti, da bo pospravil kuhinjo po večerji, se ga ne dotikaj.

Ko je nekdo razburjen, je dotik negativni sprožilec. Tvoj dotik bo v prihodnje povezoval s temi negativnimi čustvi. Objem ne bo pomagal.

Hud trik: Dihaj skupaj z njim. Če diha globoko, tako dihaj tudi ti. Takoj boš začutila toploto – prav tako kot on.

Glej tadva: Ashton Kutcher in Mila Kunis sta popoln primer para, ki se dobro ujema in je v izpopolnjujoči zvezi, njuna govorica telesa je zelo pogosto usklajena.

Ashton in Mila

Na slikah bodi čudovita

Tvoja drža lahko takoj poskrbi, da si videti vitkejša. Drži se pokonci – ramena nazaj, glavo pokonci – in videti boš višja in bolj suha. Vsi smo že videli svoje slike, zaradi katerih smo hitreje, kot bi rekel 'Ojej!', klikali na gumb za brisanje.

"Ob fotografiranju bodi vedno naspana. Če je le mogoče, se ne fotografiraj po prekrokani noči," svetuje Hauptman Tomšičeva ter dodaja: "In bodi ti! Takšna, kot si vedno, boš tudi na fotografijah izpadla najlepša!"

Ob fotografiranju pozabi tudi na vse kilograme, ki bremenijo tvojo postavo, saj vedno obstajajo načini, kako si lahko videti čudovita na slikah. Telo obrni malce stran od fotoaparata, da boš skrila centimetre na bokih.

Potem eno nogo prekrižaj pred drugo, kar je poza, ki jo je proslavila Victoria Beckham – da bodo tvoje noge videti daljše in tanjše.

Victoria

Če eno roko postaviš na bok, bodo tvoje roke videti daljše in bolj suhe. Vrat pa lahko podaljšaš tako, da dvigneš brado – to zmanjša povešenost in zaradi tega si videti tudi bolj samozavestna.

Hud trik: Izpopolni svoje 'vitke' poze v ogledalu in jih uporabi, ko boš naslednjič pred fotoaparatom. "Tako boš ob fotografiranju tudi lažje sproščena, kar je predpogoj za dobro sliko," pravi Tomšičeva.

Glej njo: Kylie doseže, da je videti višja, le s pravilno držo. Res je drobna, vendar je izpopolnila umetnost podaljševanja.

4 načini, da boš navdušila sobo

Če moraš narediti vtis, sledi tem preprostim nasvetom, da boš videti super – tudi takrat, ko se ne počutiš tako.

1 Tvoja karizma na zabavi se začne, preden se odpraviš od doma. Ponavljaj si: "Tole bo odličen večer," medtem ko se urejaš. Ko tvoji možgani verjamejo, bo tvoje telo sledilo.

2 Pozitivna govorica telesa je temeljnega pomena, ko je treba pritegniti pozornost. Ko vstopiš v sobo, se prepričaj, da hodiš pokonci, in se upri nagonu, da bi se nervozno zvijala. Tvoji telesni gibi morajo biti močni.

3 Razkazuj se kot Christina Aguilera. Bodi ekspresivna in samozavestna glede svojih mnenj, ker je to preprosto seksi.

4 Če nisi svoja najboljša različica, se pretvarjaj, da si. Predstavljaj si, da imaš močan, seksi alter ego (to pomaga tudi Beyoncé), in se spravi med množico – če se boš delala, da si čudovita, bo to postala resnica.

Po predlogi Anabelle Lee priredila Petra Arula

Za strokovno pomoč pri pisanju članka se zahvaljujemo Barbari Hauptman Tomšič, strokovnjakinji za verbalno in ne­verbalno komunikacijo (www.eter.si).