Odpira se podjetniški peskovnik za mlade

Vrata odpira ustvarjalnik, podjetniški peskovnik za mlade, ki želijo uresničiti svoje kreativne projekte.

Odpira se podjetniški peskovnik za mlade (foto: shutterstock) shutterstock
24. 1. 2013

V začetku tedna je na Srednji ekonomski šoli Ljubljana začel delovati Ustvarjalnik, mladinski podjetniški inkubator, kjer bodo mlade, spodbujali in usmerjali pri razvoju podjetniških idej.

Podjetniški peskovnik, kot projektu pravi njegov vodja Matija Goljar, drugače od nekaterih drugih inkubatorjev, ki medse vabijo predvsem nova, mlada podjetja, želi mladim pomagati že prej, v predinkubatorski fazi.

V Ustvarjalniku lahko mladi ob pomoči podjetniških mentorjev preizkusijo svoje poslovne ideje. Ustvarjalnik jim daje na voljo delovne prostore, opremo, pripravlja podjetniške delavnice in jim pomaga s podjetniškimi mentorji. V štirimesečnem mentorskem ciklu bodo svojo idejo mladi testirali na trgu in pridobili dovolj informacij, znanj in izkušenj, da bodo lahko samostojno poslovali na trgu. Ustvarjalnik je organiziran kot neke vrste podjetniška zadruga, v imenu mladih izdaja račune in skrbi za formalno plat poslovanja, da lahko brez tveganja naredijo prve podjetniške korake.

Vzpodbujanje podjetništva je v današnjem času, ko je služb za mlade malo, nujno.

Tudi, če se na koncu mladi ne odločijo za skok v podjetništvo, pa bodo vseeno pridobili mnogo uporabnih izkušenj in veščin, zaradi katerih bodo bolj podjetni, bolj proaktivni in bolj iznajdljivi. V Ustvarjalniku so prepričani, da bodo zaradi tega mladi, ki so šli skozi njihov program tudi bolj zaposljivi.

Prijave v mentorski cikel so že odprte

Posamezniki, ki imajo poslovno idejo, a ne vedo, kako bi jo uresničili, se lahko prijavijo na spletni strani Ustvarjalnika: www.ustvarjalnik.org.

Za prijavo je potreben samo kratek opis zamisli, poslovnega načrta ni potrebno oddajati.

Prijave bodo zbirali do 20. februarja.

Čeprav je projekt nov, so do danes zbrali že tri prijave. V program bodo zaradi prostorskih omejitev v tem ciklu sprejeli samo štiri ekipe.

Inovativen pristop k izobraževanju

Prednost Ustvarjalnika je, da deluje v okviru Srednje ekonomske šole Ljubljana na Roški, ki financira njegove prostore.

Mentorska ekipa Ustvarjalnika se vključuje v učni proces srednje ekonomske šole ter ekonomske gimnazije, tako da mladim omogoča tudi praktično podjetniško izkušnjo. Na šoli je organiziran izbirni podjetniški predmet, v okviru katerega najbolj ambiciozni svojo poslovno idejo preizkusijo na trgu.

Sledi javna predstavitev pred vlagatelji

Mentorski cikel se bo zaključil s sklepno predstavitvijo vseh ekip pred potencialnimi poslovnimi partnerji, predstavniki gospodarstva, medijev in pred vlagatelji, ki bodo imeli možnost ekipam pomagati na poslovno pot z začetno investicijo ob ustanovitvi njihovih podjetij.