Odnos s šefom je lahko tudi prijeten

Če imaš zahtevnega šefa in se ti zdi, da je do tebe bolj strog kot do ostalih sodelavk in sodelavcev, preberi naslednjo novico!

22. 9. 2009

S pravo taktiko spremeni še tako nemogočega šefa v svojega zaveznika.

Če je tvoj šef - kritik

Nikoli te ne pohvali, čeprav si zelo zanesljiva in marljiva delavka ter vedno pripravljena prevzeti dodatno delo na svoja pleča, ne da bi za to zahtevala dodatno plačilo.

Strategija: V šali mu namigni, da si njegovi podrejeni občasno zaslužijo pohvalo.

Če ne zaleže: Dodaj, da je tvoja sodelavka zelo pridna in da si za uspešno izpeljan projekt zasluži kakšno lepo besedo iz njegovih ust.

Če je tvoj šef - nesramnež

Tudi, ko je delo opravljeno v določenem času, te nahruli, da nisi izpolnila vseh svojih obveznosti. Slabo voljo pa stresa tudi na tvoje sodelavce.

Strategija: Ohrani mirno kri in se z njim pogovori, ko se bo izbruh njegove jeze pomiril.

Če ne zaleže: V kolikor bo 'gluh' za tvojo pritožbo, se še vedno lahko pritožiš njegovim nadrejenim ali pa - zares v skrajni sili - zamenjaš službo.

Če je tvoj šef - nepravičen

Za delo, ki ga opraviš sama, pohvali celotno ekipo, tebe individualno nikoli. Sodelavci pa to mirno sprejmejo.

Strategija: Najprej omeni to sodelavki in dodaj, da se ti zdi zelo nepravično, da so zasluge za tvoje delo pobrali vsi ostali.

Če ne zaleže: Naslednjič, ko se situacija ponovi, po izrečeni pohvali komentiraj, da je bil projekt zahteven in se sarkastično zahvali vsem udeleženim za izkazano pomoč, ki so jo namenili uspešnemu projektu.

Če je tvoj šef - slab motivator

Čeprav morate v kolektivu opraviti veliko dela, delovne vneme ni, ker vas nihče ne usmerja k temu, da bi delali še bolj učinkovito.

Strategija: Med odmorom šefu predlagaj, da bi bilo dobro prevetriti možgane na skupnem sestanku, češ da je projekt zastal zaradi neusklajenosti ekipe.

Če ne zaleže: Zaupaj šefu, da ekipa, ki dela na skupnem projektu, potrebuje vodjo, ki bo skupino znal motivirati. Če sam ni sposoben opraviti te naloge, naj določi nekoga iz skupine.

Če je tvoj šef - nedosegljiv

Vedno si želi biti na tekočem, sprejemanje pomembnih odločitev pa noče zaupati nikomur. Ko ga potrebuješ za odobritev pomembne odločitve, pa je nedosegljiv in tako tvoje delo zastaja.

Strategija: Vedno mu vnaprej napovej termine pomembnejših sestankov in prosi, da je takrat dosegljiv preko telefona ali elektronske pošte.

Če ne zaleže: Iskreno mu povej, da za hitro opravljeno delo in sprejemanje pomembnih odločitev potrebuješ njegov hitrejši odziv ali pa več zaupanja – da pomembne odločitve sprejmeš tudi brez njegovega privoljenja.