Odločitev za nov poklic ni nikoli prepozna

V naši državi sistem šolanja odraslih omogoča vsakomur, da svojo formalno izobrazbo pridobi ali pa dopolni oz. se prekvalificira tudi izven redne šole.

1. 9. 2010 | Promocijsko sporočilo

Ko smo malo starejši, smo tudi zrelejši, pridobimo življenjske, pa tudi delovne izkušnje, nekateri pa tudi izkušnjo starševstva. Marsikomu se slika, kaj bi počel v življenju, izkristalizira šele, ko najstniška leta že minejo.

Si tudi ti morda pomislila, da je pravi poklic zate ...

Vzgojiteljica predšolskih otrok

Vzgojitelj predšolskih otrok, ki lahko opravlja svoje delo kot pomočnik/ca diplomirane vzgojitelja/ice v vrtcu postaneš, če zaključiš štiriletni srednješolski program 'predšolska vzgoja'.

Pot do istega poklica pa je lahko tudi takšna, da se po zaključeni srednji šoli katere druge smeri ali po gimnaziji odločiš za vpis v poklicni tečaj. Tak tečaj traja leto dni, opravljala pa boš le strokovne predmete (saj si splošne že opravila v okviru tvojega predhodnega šolanja) in tako pridobila nov – odgovoren, a lep - poklic.

Znanja, spretnosti, sposobnosti

Splošna in strokovna izobrazba, gibalne, ročne spretnosti, smisel za estetiko, posluh, komunikacijske sposobnosti, sposobnosti opazovanja, predvsem pa veliko veselja do dela z otroki in sposobnost vživljanja vanje. Ker bodo pri svojem delu močno vplivali na otrokov osebnostni razvoj, se morajo tekom šolanja bodoči vzgojitelji temeljito seznaniti z dognanji razvojne psihologije in predšolske pedagogike.

V službi preživimo res velik del življenja, zato je pomembno, da najdemo takšno, ki nas bo izpolnjevala.

Potrebno je le zbrati dovolj motivacije, volje in vztrajnosti in poiskati poklic, ki nam bo to omogočal. Čeprav bo za to morda treba spet v šolo. Znanja, ki jih vsebuje poklic vzgojitelja predšolskih otrok, pa so koristna tudi znotraj družine in na splošno pri komunikaciji in medosebnih odnosih z ljudmi.

Odslej tudi na CDI Univerzumu

Zaradi velikega zanimanja in potreb v ljubljanski urbani regiji, bodo v novem šolskem letu program izvajali tudi na CDI Univerzum.

CDI Univerzum ima na področju izobraževanja odraslih več kot 50 letno tradicijo. Zaupajo jim delodajalci in številni udeleženci izobraževanja. Postani tudi ti del te pisane druščine in uresniči svoje sanje!

Špela Jurak
www.cdi-univerzum.si