Odlična pogajalka

Če bi rada za pogajalsko mizo dosegla uspeh, upoštevaj nekaj pravil.

21. 8. 2008

Za uspešna pogajanja sta potrebna dva zrela sogovornika, zato …

1 … prisluhni sogovornikovim idejam

Ključ uspešnega pogovora je v dialogu, kar pomeni, da mora vsaka stran izraziti svoje ideje, videnja in pripombe – vse to na prijazen način.

Pozor: Morda se bo med kopico idej našla katera, ki bo tudi tebi pomagala do nadaljnjega uspeha.

2 … bodi pripravljena na vse

Na sestanku, na katerem veš, da se bodo kresala mnenja in zagovarjali drugačni interesi, bodi oborožena z argumenti – podajaj razloge, zakaj je tvoj predlog boljši od tistega, ki ga ponuja tvoj sogovornik.

Pozor: Nikar ne zaničuj sogovornikovega mnenja, kajti vsako mnenje šteje, tudi če je po tvojem napačno. Da bi sogovornika usmerila na pravo pot – podaj boljšo rešitev, nikar pa ne omenjaj, da se ti zdi njegovo mnenje povsem zgrešeno.

3 … se nauči sprejemati kompromise

Za pogajalsko mizo moraš biti pripravljena malenkostno popuščati zahtevam sogovornika in seveda pričakovati, da bi tudi on delno popustil pri svojih – torej gre za sklepanje kompromisa, ki bo prinesel pozitivne rezultate obema.

Pozor: Ljudi ne postavljaj v položaj, v katerem se bodo postavili v bran. Če se bodo čutili ogrožene, bo pogovor takoj zaprt za kompromise. Če se moraš pogajati z osebami, ki so po položaju nižje od tebe, nikar ne omenjaj, da si jim nadrejena – to bo v njih sprožilo odpor in pripravljenost za nadaljnji dialog bo še manjša!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri