Spoznaj Slovenko, ki navdušuje s svojimi miniaturnimi uhančki

Si že videla luštne mini uhančke, ki spominjajo na pravo sadje, cvetje in podobno? Lubenice, pomaranče, rožice, avokado, morska zvezda in drugi so pisana druščina miniaturnih uhanov, ki so delo mlade kreativne Slovenke. Poglej, kako so izdelani, kakšna je njihova zgodba in kje jih lahko kupiš!

Spoznaj Slovenko, ki navdušuje s svojimi miniaturnimi uhančki (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
30. 7. 2017

Brlogarka je ime, za katerim se že od leta 2013 "skriva" kreativno dekle Renata Medved Šertel, ki nas je (med drugim) navdušila predvsem z izdelavo realističnih miniaturnih uhančkov, ki so navidez videti kot pravo sadje, zelenjava, razni predmeti, rožice in slaščice... ja, pri njej lahko dobiš celo uhančke v obliki ameriškega krofa ali keksa Domačice!

Sprva je bilo izdelovanje nakita njen hobi, ki pa je sčasoma prerasel v pravo službo (je tukaj kdo tak, ki si tega ne bi želel? :)).

"Takšne in drugačne ročne spretnosti so bile od nekdaj moja ljubezen. Kreativna zapolnitev prostega časa. Izživljanje. Sproščanje. Užitek, ko nekaj uspe. Ko izpod mojih rok nastane nekaj uporabnega. Ali neuporabnega, kakor kdaj,"

je že pred časom zapisala na svojem blogu.

"Sem kreativna, marljiva in zagnana. Potrpežljiva samo takrat, ko je to nujno potrebno. Zaljubljena v najbolj čudovitega moškega, najbolj posebnega psa in najbolj gnetljiv material za ustvarjanje. Rada imam naravo, njene barve in posebne efekte, s katerimi nam rada postreže. Vse zgoraj našteto najdete v mojih izdelkih. Narejeni so z veliko mero natančnosti in veselja, rdeča nit, ki jih povezuje, pa so miniature. Bolj kot je majhno in resnično, bolj mi je v veselje."

In vse to skupaj se odraža v čudovitih stvaritvah, s katerimi nas je Renata tako navdušila, da smo želeli izvedeti še več o njeni ljubezni do oblikovanja.

Kako ste dobili idejo za ustvarjanje nakita, predvsem miniaturnih uhančkov?

Prve uhančke iz polimerne mase (ki so seveda izgledali nekoliko drugače kot danes :)) sem izdelovala že v srednji šoli, to je pred več kot dvanajstimi leti. Že takrat so nastajale osnovne rožice, pomaranče in podobni miniaturni izdelki.

V zadnjih nekaj letih, ko se s polimerno maso ukvarjam profesionalno, pa nastajajo bolj kompleksni motivi.

Ideje črpam od vsepovsod, najraje imam motive iz narave.

Kot vsak ustvarjalec, pa tudi jaz plujem po različnih tematikah – so obdobja, ko razvijam svojo 'sadno' kolekcijo, včasih živalsko, trenutno pa sem v fazi cvetlic, bolj kot so fine in delikatne, bolj uživam.

Kakšni so bili prvi odzivi na vaše izdelke?

Ko sem se pred štirimi leti opogumila in s svojimi izdelki obiskala prvi božični sejem in predstavila svoje izdelke širši množici, nisem vedela, kaj pričakovati. A navdušenje strank je bilo res izjemno.

To je bilo tisto, ki mi je dalo neizmerno motivacijo, da polimerne gline od tistega dne dalje nisem več izpustila iz rok.

Tudi danes so stiki s strankami moj najljubši opravek – vsaka pohvala, navdušenje in nasmeh mi izjemno veliko pomenijo.

Koliko časa je vloženega v en par uhančkov?

Uhančki vedno nastajajo v majhnih serijah, svoj čas zahteva modeliranje, peka (včasih se en izdelek peče tudi večkrat), lepljenje in dodatna obdelava. Zato je težko oceniti, koliko časa porabim za en par.

Največ časa vzame ideja (mnogokrat o novem motivu ali novi kolekciji, razmišljam tudi več mesecev, preden ideja dozori in se lotim realizacije) in pa sama priprava barv.

Mešanje pravih odtenkov je pri realističnih miniaturah najbolj pomembno.

Ali izdelujete tudi nakit po naročilu?

Ja, z veseljem, če je ideja stranke le uresničljiva, izziv prav rada sprejmem. Mnogokrat potem motiv uvrstim tudi v svojo redno ponudbo.

V zadnjem času večino posebnih naročil prejmem od nevest, ki si želijo cvetličnega nakita, ki je drugačen, poseben in ne ravno klasično poročni.

Takšna naročila si še posebej štejem v čast.

Kje vse je možno kupiti vaše izdelke?

Izdelki so na voljo v moji spletni trgovini www.brlogarka.com ter v izbranih trgovinah z unikatnimi izdelki po celi Sloveniji. Kadar čas dopušča, pa se rada udeležim tudi umetniškega sejma Artmarket na Bregu ob Ljubljanici, kjer lahko spoznate mene in moje izdelke tudi v živo.

Še več čudovitih uhančkov najdeš na zgoraj omenjeni spletni strani, Renatinem Facebook profilu in Instagramu.

In ne boš verjela... med nastajanjem tega članka se je v Renatini kuhinji spekla prav posebna potica...

... čemu je namenjena, pa poskusi ugotoviti sama. :)

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografije: Renata Medved Šertel

Preberi še: Navdihujoča zgodba Mance Grubič: Iz Brestanice v New York.