Ob dnevu varčevanja o tem, kje in kako varčevati!

Varčevanje je najbolj enostaven in učinkovit način za doseganje finančnih ciljev in zavarovanje pred tveganji, ki jih prinaša življenje. Kljub temu nas veliko ne varčuje redno ali pa nismo najbolje prepričani, katera oblika varčevanja bi nam najbolj ustrezala.

Ob dnevu varčevanja o tem, kje in kako varčevati! (foto: profimedia) profimedia
30. 10. 2014

V ZPS so zato pripravili nekaj koristnih nasvetov in pregled bančne ponudbe varčevanj.

  • 1. Oceni, koliko sploh lahko privarčuješ. Znesek, ki ga lahko namenite za varčevanje, je seveda razlika med prihodki in dohodki, zato brez skrbnega pregleda nad svojimi financami ne bo šlo.
  • 2. Privarčuj dovolj za plačilo nepričakovanih izdatkov. Ne dovoli, da bi te že višji račun za telefoniranje ali okvara avtomobila potisnila v finančne težave, ali pa, da bi celo morali najeti drag kredit. Že manjša "zlata rezerva", na primer v višini mesečnega zneska za položnice, ti bo dala občutek varnosti in povečala tvojo finančno odpornost. Če je le mogoče, poskušaj za »zlato rezervo« zbrati znesek v višini treh mesečnih družinskih proračunov.
  • 3. Določi varčevalne cilje. Sestavi seznam pričakovanih izdatkov v prihodnosti. Začni s tistimi, ki te doletijo vsaj enkrat na leto (nakup obleke, manjšega gospodinjskega aparata, zavarovanje avtomobila, nakup pnevmatik, počitnice, ...). Izračunaj, za kolikšen del teh stroškov lahko prihraniš denar vnaprej. Nadaljuj z izdatki, ki jih načrtuješ več let vnaprej, na primer za nakup novega avtomobila, za nujno prenovo stanovanja ... Čim več teh stroškov boš lahko pokrila vnaprej, varneje boš živela in manj boš morala odšteti svoji banki za drage kredite.
  • 4. Varčuj čim bolj redno. Prizadevaj si, da bi ti varčevanje prešlo v navado. Če je le mogoače, poskusi vsak mesec privarčevati vsaj nekaj. To ti bo najbolje uspelo, če boš svoje izdatke in prihranke načrtovala in redno beležila.
  • 5. Loči prihranke od svojega bančnega računa. Denar, ki ga ne potrebuješ za tekoče stroške, nima kaj iskati na tvojem bančnem računu. Nikakor ne le zato, ker so tam obresti najnižje. Če boš privarčevani denar hranila ločeno, bo manjša verjetnost, da ga boš zapravila.

Več nasvetov, skupaj z aktualnimi detajli o najrazličnejših možnosti varčevanja, pa si preberi na spletni povezavi Poskrbite za svoje prihranke.