O podjetništvu: Česar nas niso naučili v šolah

Te dni je v samozaložbi izšla knjiga Petre Škarja z nadvse pomenljivim naslovom: Česar nas niso naučili v šolah, na spletnem Cosmopolitanu pa en izvod knjige tudi podarjamo.

O podjetništvu: Česar nas niso naučili v šolah (foto: shutterstock) shutterstock
28. 1. 2013

"Pridna odličnjakinja, ki trojke v celotnem obdobju osnovne šole niti ne pozna, dobitnica petih zlatih priznanj, številnih srebrnih in še več bronastih, strah in trepet vse konkurence na matematičnih temovanjih, državna podprvakinja na tekmovanju elektronskih klaviatur, udeleženka mnogih obšolskih dejavnosti, voditeljica šolskih prireditev, kapetanka odbojkarskega moštva in povrhu izbrana za najboljšo športnico šole. Stopi v gimnazijo. Še vedno odličnjakinja, še vedno dobitnica priznanj na tekmovanjih, poleg tega še državna prvakinja v odbojki. Uf, to pa bo nekaj iz nje!"

... in ta punca se je nato kot tržnica zaposlila v nekem podjetju in tam doživela hud osebnostni šok:

"Ne le, da ni bila najboljša niti povprečna, bil aje krepko med najslabšimi tržniki v podjetju. Kako to? Saj je bila vsa leta najboljša med najboljšimi?!"

Ta punca je bila Petra Škarja, avtorica nadvse zanimive knjige o podjetništvu, ki se tematike, na temo katere se v knjižnicah sicer že šibijo številne police, loteva na nadvse svojstven, živ in oseben način.

Takšni so bili namreč tudi njeni izvorni razlogi za odločitev, da bo napisala to knjigo:

"... ko sem se zavedla, da mi šola ni dala tistega, kar sem mislila, da mi je. In sem se prvič vprašala: 'Česa me niso naučili v šoli, a bi nujno potrebovali na delovnem mestu in pozneje v podjetništvu?'"

Kmalu je ugotovila, kaj je tisto, kar je navkljub njeni odličnosti v šolskih klopeh in obšolskih dejavnosti, v soočenju s trdo resničnostjo poslovnega sveta nazadnje umanjkalo:

"Nisem se znala postaviti zase, saj sem vedno le sledila navodilom in pravilom ter ubogala. Nisem znala razmišljati s svojo glavo, nisem imela idej, sploh nisem vedela, da jih lahko imam. Zakaj bi jih imela, če so mi v šoli natančno povedali, kaj naj naredim, kaj naj se naučim, jaz sem 100% ubogala, dobila 5 in bila pohvaljena. In kar je bilo najhuje - nisem znala reči NE, nisem znala reči NE VEM. Tega preprosto ni bilo v mojem besednjaku, je pa v podjetništvu nujno potrebno."

Knjigo Česar nas niso naučili v šolah vsekakor priporočamo v branje vsem tistim, ki se morda poigravajo z mislijo o lastni podjetniški poti, saj bi jim lahko znatno olajšala njihove prve negotove korake v podjetništvo, jih navdihnila in motivirala.

In kako boš vedela, ali je knjiga prava zate?

Avtorica že uvodoma navede nekaj razlogov, zaradi katerih jo je vredno prebrati.

Ja, preberi jo:

  • če želiš širiti znanje, ki ga nisi pridobila v šoli,
  • če razmišljaš, da bi postala podjetnica,
  • če si že podjetnik, a še bolj na začetku svoje poti,
  • če se ti zdi naslov zanimiv ;)

Podarjamo izvod!

Petra Škarja: Česar nas niso naučili v šolah - Podjetništvo

Ker verjamemo, da je med našimi spletnimi uporabnicami kar nekaj takšnih, ki se že spogledujejo z idejo o podjetništvu, smo med sodelujočimi v mini nagradnem izzivu našli srečnico, ki smo ji podarili izvod knjige Petre Škarja: Česar nas niso naučili v šolah - Podjetništvo.

Za nagradni izvod ste se lahko potegovale z odgovorom na naslednje nagradno vprašanje:

Največ sreče pri žrebu pa je imela:

  • Tanja Dolinar iz Ljubljane

Čestitamo!