Nove podjetniške ideje na štartniškem vikendu v Novem mestu

Kako so novomeški dijaki vikend preživeli na Gimnaziji Novo mesto, kjer so iskali nove podjetniške ideje!

10. 11. 2014

V zadnjem letu dni so se začeli po Sloveniji en za drugim vrstiti podjetniški dogodki, imenovani startup ali štartniški vikendi, kjer lahko posameznik ali ekipa svojo poslovno idejo razvije do te mere, da ima izdelan poslovni model in osnovni prototip.

Med njimi se pojavljajo tudi specializirani startup vikendi za določene populacije. Takšen je bil tudi pričujoči StartUP Gimnazija Novo mesto, ki ga je njihov podjetniški krožek pod vodstvom mentorjev Janeza Gorenca in Željke Kitić organiziral že drugič. Glavni pokrovitelj dogodka je Simobil Novo mesto.

V 54 urah, kolikor so imeli udeleženci na voljo za delo, je 40 dijakov oblikovalo deset ekip, ki so bolj ali manj intenzivno delale vsaka na svoji podjetniški ideji. Udeleženci so bili večinoma iz šol, ki so letos vključene v program za spodbujanje podjetništva med mladimi, Junior Achievement, vendar to ni bil pogoj za udeležbo. Večina timov se je odločila težave ljudi, kot so dolgčas, jutranje zbujanje, pomanjkanja medčloveške topline ali čakanje na postrežbo, reševati s pomočjo računalniških aplikacij, drugi pa so namesto programske opreme razvijali strojno opremo ali raziskovali tržišče unikatnih izdelkov.

V petek in soboto so dijaki lahko poslušali predavanja o vitkem okvirju (lean canvas), izdelavi pristajalne strani, izdelavi prototipa, uporabniški izkušnji ter o umetnosti pičanja, ekipam pa prišli pomagat tudi izkušeni podjetniški mentorji iz Startup pospeševalnika Novo mesto, Ekonomske fakultete ali različnih podjetij. Udeležencem so pri njihovem delu svetovali, kam naj se bolj usmerijo in kam manj, nekatere ekipe pa so postavili na realna tla in jim povedali, da so šli v povsem napačno smer in da se preusmerijo v kaj drugega, kar ni nujno vodilo do dobre volje dijakov – podjetnikov. Toda vsi so se po nekaj urah tuhtanja vendarle preusmerili v drugo idejo in prav vse ekipe so svoj poslovni model in rešitev v nedeljo predstavili komisiji.

Na dogodku so vsi udeleženci prejeli tudi povzetek knjige Delaj vitko, ki jim je zelo pomagala pri razvoju svojega poslovnega modela.

Komisija, v kateri so sedeli Ana Petančič, Borut Potočnik, Matjaž Peterman, Alexis Zrimec, Matej Černe in Lovro Peterlin, so kot zmagovito ekipo proglasili Convertor, ekipo, ki je razvijala spletni vtičnik za avtomatsko pretvorbo imperialnih merskih enot v metrične in nazaj.

Drugo mesto so zasedli Project Source, ki so razvijali s kombinirani baterijski polnilec za mobilne naprave, prenosnim diskom in multimedijskim centrom, tretji pa so bili eSkiing sicer veterani gimnazijskega startup vikenda, ki so razvijali zabavno aplikacijo za popestritev smučanja.

Ostale ekipe so bile Make My Day z aplikacijo, ki uporabnikom ob priložnostih pošlje napisano lepo misel, Skok s pripomočkom za skrajšanje čakalne dobe v kavarnah, Škarje app z aplikacijo za pomoč pri naročanje pri frizerju, Era, ki so razvijali prenosni polnilec za telefone na obnovljive vire, Drugačen Ti, ki bodo izdelovali unikatna oblačila, TranS z aplikacijo za zbujanje zaspancev, ki zaradi dremanja na avtobusu radi zamudijo svojo postajo ter Wake Me z aplikacijo za garantirano jutranje zbujanje.

Udeleženci so prišli iz Gimnazij Novo mesto, Vič, Bežigrad, Erudio, novomeške Tehniške ter iz Srednje elektro in računalniške šole Maribor, Srednje gradbene in geodetske šole Ljubljana, Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper in Srednje frizerske šole Ljubljana. Mentorji in predavatelji so bil Ana Petančič iz Simobil Novo mesto, dr. Domen Nahtigal iz Ekonomske fakultete Ljubljana, Martin Blazinšek iz podjetja Enolyse, Mitja Mikuž iz Primorskega tehnološkega parka, Luka Novak iz podjetja Blažič – robni trakovi, Žiga Besal, Peter Bukovec, Miha Fabjan, Irena Žagar in Rok Jurečič iz StartUp Novo mesto, Verena Potočnik iz Gimnazije Novo mesto, Željka Kitić in Janez Gorenc mentorja podjetniškega krožka na Gimnaziji Novo mesto.