Nezaposlenost mladih je evropska sramota!

Evropski poslanci odločno zahtevajo od držav članic, ki sestankujejo ta teden, da se spoprimejo s težavami, ki ustvarjajo 'izgubljeno generacijo' nezaposlenih mladih.

1. 7. 2013

graf

Nekaj najbolj perečih statistik o nezaposlenosti mladih v Evropi:

  • Stopnja nezaposlenosti med mladimi je dvakrat večja kot pri ostali populaciji: 23.3 % vs. 9.3 % v prvi kvartini leta 2012.
  • Možnosti, da mlad nezaposlen posameznik najde službo, so nizke: le 29.7 % tistih, ki so bili nezaposleni leta 2010 in so bili stari med 15 in 24 leti, je našlo službo v letu 2011.
  • Ko mladi dobijo službo, so njihove službe praviloma manj varne. Leta 2012 je kar 42% mladih zaposlenih delalo na začasnih pogodbah (kar je štirikrat pogosteje kot starejši zaposleni) in 32% za polovični čas (to je skoraj dvarkat toliko, kot to sicer velja za starejše zaposlene).
  • Na tem področju je najbolj ogrožena tista skupina mladih, ki je predčasno opustila šolanje in prakso. 55,5% ni zaposlenih, čeprav si jih 70% njih zelo želi delati.
  • Otopelost dela mladih je zaskrbljujoča - 12,6 % neaktivne mladeži, ki si želi delati, ne išče zaposlitve (to je veljalo za prvo četrtino leta 2012).
  • V EU navkljub krizi ostaja 2 milijona delovnih mest nezapolnjenih.

Več o tem na povezavi ec.europa.eu, več video novic iz evropskega parlamenta pa na EuroparlTV.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri