Neprijetni pogovori v službi: kako jih preživeti?

Razkrivamo ti, kako uspešno prebroditi najbolj neprijetna srečanja na delovnem mestu, ko ti preti pogovor s šefom, nadležno sodelavko ali pa si tik pred tem, da izgubiš živce.

21. 2. 2007

Tako kot doma ali v razmerju s fantom, tudi na delovnem mestu stvari niso vedno rožnate. Ko pride do težav, jih je treba rešiti – s trezno in pokončno glavo, brez ustvarjanja dodatnih zamer!

Neprijeten pogovor številka 1

»Ti si moja največja težava!«

Če imaš težavo zaradi zoprne sodelavke, s katero se nikakor ne da delati, bodi poštena in osebi, ki ti vsakodnevno kravžlja živce, povej, kaj te moti. A pozor: bodi diplomatska! Na lep način ji povej tisto, kar ovira tvoje delo. Ne vtikaj pa se v stvari, ki te motijo osebno, s tem boš namreč vajin odnos le še poslabšala! Če te sodelavka ne upošteva, počasi zbiraj dokaze – zapisuj si jih na list papirja, in ko se jih bo nekaj nabralo, zahtevaj pogovor z nadrejenim. Brez čenč razloži, da je tvoje delo ovirano in predlagaj rešitve, ki bi pripomogle k reševanju nastalih težav.

Neprijeten pogovor številka 2

»Tisto, kar sem izrekla po nekaj kozarčkih alkohola …«

Vinjenost na službenih zabavah je ena najpogostejših vzrokov za občutke sramote naslednji dan. Če boš imela zaradi nekaj kapljic alkohola preveč podmazan jezik in ti bo naslednji dan žal za izrečene besede, pristopi do osebe in se opraviči za takšno obnašanje, ne pozabi dodati, da se ne bo ponovilo. Ne pojasnjuj, kaj si z izrečenimi besedami mislila, ker se boš lahko s tem znašla še v večji zadregi.

Neprijeten pogovor številka 3

»Odhajam, zbogom!«

Zlato pravilo: Nikoli ne povej sodelavkam, da odhajaš, preden to ne izve tvoj šef! S tem se namreč izogneš možnosti, da tvoj nadrejeni izve novico od tretje osebe. Ko si na razgovoru, pazi, da ne boš po odhodu za seboj za vedno zaloputnila vrat! Pojasni šefu, zakaj si se odločila za zamenjavo službe in ne pozabi, da boš morda nekega dne potrebovala njegovo priporočilo. Poslovi se z dobrimi željami in ne pozabi ponuditi pomoči, v primeru, da bodo še kdaj potrebovali tvoj strokovni nasvet.