Nekdanja mis Sara Savnik zaradi tragične nesreče nikakor ne dobi redne zaposlitve

Sara Savnik, nekdanja mis Universe, si bo za vse življenje zapomnila ponedeljek, 14. novembra 2005. Na ta dan je namreč na vlaku naletela na objestneža, ki je vanjo brcnil petardo.

Nekdanja mis Sara Savnik zaradi tragične nesreče nikakor ne dobi redne zaposlitve (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
23. 10. 2016

"Tistega dneva se spomnim, kot bi bilo včeraj. Objestnež, ki je na vlaku potoval v istem vagonu kot jaz, je najprej vrgel petardo na tla, nato pa jo še brcnil proti meni," se Sara spominja dneva, ko je postala naglušna oseba.

"Še zdaj se spomnim poka. Ker je petarda počila čisto blizu mojega levega ušesa, sem nanj oglušela, poškodbi pa ni ubežalo niti desno uho. V trenutku se mi je spremenilo življenje.

Vrstniki me niso več sprejemali, z mano se niso želeli pogovarjati, bila sem tarča posmeha, zaničevanja, in dobila sem oznako "luštna, a gluha!"

Vse odtlej je imela Sara velike težave tudi pri iskanju zaposlitve.

"V vsaki do sedaj poslani prošnji za delo sem pripisala, da sem naglušna oseba, in sklepam, da me je večina delodajalcev zaradi tega izločilo iz nabora kandidatov za razgovor.  

Do sedaj nisem dobila niti enega odgovora na prošnje za delo, v katerih sem zapisala svojo težavo. Iz tega stališča se zgodba iz najstniških let ponavlja, tudi na področju iskanja zaposlitve."

Zato je bila Sara toliko bolj vesela, ko je pred kratkim postala ambasadorka projekta Vseslovenske zbiralne akcije rabljenih računalnikov socialnega podjetja TIP&TAP.

"Ustanovitelja socialnega podjetja TIP&TAP sta me me kontaktirala in prosila za sodelovanje. Zbiralna akcija kot način, s katerim želijo širšo javnost opozoriti na varovanje okolja in hkrati z njo ustvariti več delovnih mest za osebe s takšnimi težavami kot jih imam jaz, mi je bila zelo všeč."

Vesela sem, da v Sloveniji obstajajo in nastajajo tudi takšna podjetja, saj je čas, da spoznamo, da naglušne ali gluhe osebe niso nič slabši delavci, kot ostali.

Seveda imamo kakšne omejitve pri komuniciranju, a nič ni nemogoče in nobena težava ni nepremostljiva, le priložnost nam je treba dati. Enako sposobni smo kot nekdo, ki prinese neoporečno zdravniško potrdilo, a pogosto nam slovenski delodajalci ne dajo priložnosti, da to dokažemo.

Na vprašanje, ali meni, da je mogoče spremeniti mentaliteto zaposlovalcev v Sloveniji na področju zaposlovanja ogroženih oseb, in kako bi lahko pripomogli k temu, Sara odgovarja:

"Želim si, da bi lahko odgovorila pritrdilno, vendar žal temu ni tako. Socialno podjetje TIP&TAP je žal ena izmed redkih izjem.

Včasih ni tako grozno to, da slabše slišiš, žalostno je, da ti osebe z zdravim, popolnim sluhom nočejo prisluhniti,"

je razočarana Sara, ki za konec dodaja:

Naj se delodajalci ne delajo gluhih in slepih, ko gre za zaposlovanje oseb s težavami. In naj se rajši vprašajo, kako bi bilo, če bi bile vloge zamenjane. Kaj če bi se njim dogajale takšne krivice?"

Sara, ki zaradi tragične nesreče nikakor ne dobi redne zaposlitve, je bila zato primorana stopiti na samostojno pot. Ukvarjati se je začela z modo in oblikovanjem nakita, pri tem pa si želi čim širše podpore.

Spremljaj Saro na facebooku!

Preberi še: Si želiš iz prve roke izvedeti, kako najlažje do zaposlitve? Preberi to!

Ne spreglej tudi članka: Razkrivamo temne plati 'poklica' elitne spremljevalke