Nekaj finančnih nasvetov za čas pred prazniki!

Zadnji tedni v letu ne prinesejo le stroškov daril, ampak pomenijo tudi dodatne finančne obremenitve, povezane s slavjem, običaji, dobro hrano in pijačo.

9. 12. 2013

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili praznični načrt družinskega proračuna, ki bi lahko tudi tebi služil kot pomoč pri načrtovanju in sledenju prazničnih izdatkov.

Pomagaj si s stroški tvojih praznikov pred enim letom.

Koliko denarja imaš na razpolago? Preden začneš z načrtovanjem decembrskih izdatkov, preveri, koliko denarja ti ostane po plačilu vseh rednih stroškov in položnic. Imej v mislih, da so nekateri stroški v hladnejših mesecih leta višji (npr. ogrevanje, topla voda, elektrika). Če nisi prepričana, da se ti obeta izredni finančni priliv, ga ne upoštevaj pri načrtovanju prazničnih izdatkov. S tem se boš izognila višjim izdatkom, kot si jih lahko privoščiš.

Nekaj nasvetov za predpraznične dni:

  • 1.    Dogovori se za vrednost daril. Večina je pred nakupi v dilemi, koliko za darilo zapraviti. Že vnaprej se dogovori za vrednost daril.
  • 2.    Izdelaj darilo sama. Če si dobra v ročnih delih, lahko najdražje razveseliš z darilom, v katerega si vložila svoj trud. Tudi doma izdelano živilo je lahko praznično darilo.
  • 3.    Pripravi srečelov. Če se obdaruje zaključena družba, je srečelov dober način, kako lahko prihraniš. Vsak kupi le eno darilo do določene (dogovorjene) cene, presenečenje ob žrebanju daril in odkrivanje, 'pri komu se je darilo znašlo pod smrekico', pa je tudi zelo zabavno.
  • 4.    Oblikuj seznam nakupov in opravi raziskavo. Če se boš po nakupih odpravila s seznamom, se boš po vsej verjetnosti izognili impulzivnim nakupom. Če že veš, kaj kupiti, se pred nakupom pozanimaj o cenah pri več ponudnikih. Preglej cene tako v trgovinah kot tudi na spletu, pozorna pa bodi na posebne akcije in popuste, ki jih trgovine nudijo v predprazničnem času. Pred nakupom preveri, ali so pri Zvezi potrošnikov Slovenije že testirali izdelek, ki ga nameravaš kupiti. Ali se je kateri izmed njegovih konkurentov na testu bolje odrezal, ob tem pa je tudi cenejši? Njihovi primerjalni testi so že razkrili, da visoka cena še ni zagotovilo za dobro oceno na testu kakovosti.
  • 5.    Ne nakupuj v zadnjem hipu. Če se le da, nakupe opravi čim prej, ne čakaj na zadnji trenutek. Gneča v trgovinah in dolge čakalne vrste te bodo po vsej verjetnosti odvrnile od racionalnega kupovanja in potrpežljivega iskanja najugodnejše cene.
  • 6.    Ne pretiravaj pri nakupih hrane in pijače. Hitro se ti lahko zgodi, da pred prazniki pretiravamo z nakupi hrane, tudi pri teh nakupih svetujejo seznam, predvsem pa se ne odpravi v trgovino lačna. Tudi pri kupovanju hrane je dobro primerjati cene, saj z nakupovanjem tam, kjer je najugodneje, lahko znatno prihraniš. Pri tem imej v mislih ZPS priporočila o nakupih živil.
  • 7.    Ne pretiravaj s porabo energije. K decembrskemu prazničnemu vzdušju sodi tudi okraševanje, ki pa se je v zadnjem času preselilo tudi na vrtove, balkone in celo cele hiše. Tudi pri praznični razsvetljavi lahko prihraniš s smotrno uporabo, ne pozabi na nočni – cenejši električni tok in dejstvo, da je včasih manj tudi lepše.
  • 8.    Pusti plačilno kartico doma in se 'opremi z gotovino', ko se odpraviš po nakupih. Danes že skoraj vsi uporabljamo brezgotovinsko plačevanje, tako da denarja, ki nam ob nakupih spolzi skozi roke, praktično ne vidimo več. Preprosta psihološka zavora, ki ti lahko pomaga, da ne zapraviš preveč, je uporaba gotovine. Veliko ljudi ob plačilu z gotovino bolj razmisli o upravičenosti nakupa. Najem kredita za nakup daril in slavje ti sicer odsvetujejo, če pa si za kredit že odločena, ti svetujejo, da dobro proučiš ponudbo potrošniških kreditov in poiščeš najugodnejšega.
  • 9.    Na dopust se odpravi po praznikih. Če konec leta načrtuješ potovanje, se moraš zavedati, da so cene nastanitev, turističnih aranžmajev in letalskih kart praviloma najvišje v času praznikov. Če je možno, se na potovanje odpravi po praznikih in se poleg prihranka denarja izogni tudi gneči.
  • 10.    Naslednje leto bo drugače! Ko boš po novem letu pospravljala okraske, boš praznike hitro pozabila. Ker se leto hitro obrne, se tokrat na njih začni pripravljati pravočasno. Že januarja je pravi čas, da začneš vsak mesec varčevati manjše zneske za praznične izdatke naslednjega leta.    

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri