Ne dovoli, da te v službi vidijo, ko si vsa iz sebe

Objokana. Popolnoma normalno, vendar neskončno ponižujoče – in od zdaj se ne bo nikoli več ponovilo.

Ne dovoli, da te v službi vidijo, ko si vsa iz sebe (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2014

Ko sem bila še mle­čnozoba, sem gledala vse serije Nikite, da bi se od nje naučila hladnokrvnosti, saj sem že takrat vedela, da se moja čustva prav nič ne ozirajo na Trumpov izrek (ki si ga hočem vbiti v glavo zadnje desetletje): "To je samo posel, nič osebnega." No, sama vedno vse delam z vsem srcem in pri meni je moje delo zelo povezano z mojo osebnostjo. Vse v redu in prav, če bi to znala dati na pladenj tudi takrat, ko kaj ne gre najbolje po načrtu.

Takrat le poslušam pripombe, včasih obtožbe in pozabim na vse, čisto vse, kar sem naredila dobrega, ter se samo opravičujem. Šele čez kakšno uro, ko pridem k sebi, se zavem, kaj vse bi morala reči, a se tudi zavedam, da je za vse prepozno. Da ne bom šla prej v pokoj, preden bi se znala postaviti zase in za svoje delo, sem se odločila, da povprašam strokovnjake, kaj lahko naredim, da me ob neprijetnih pogovorih ne bo skelelo v očeh in mi teklo izpod pazduh. Naj odgovori navdihnejo tudi tebe.

Govoriš na sestanku in čutiš, da tvoj obraz postaja rdeč

Ko si pod stresom, hitreje dihaš, zato se tvoje krvne žile razširijo, da bi zagotovile večji dotok krvi v mišice, zaradi česar si videti rdeča v obraz.

Ukrepaj prej

Pred stresno situacijo popij malo mrzle vode, vodo pa imej pri roki tudi med sestankom, da boš lahko pila po potrebi. To bo pomagalo ohladiti tvoje telo.

V trenutku

Močno se osredotoči na to, kar počneš, kaj si želiš povedati, ali na besede v tvoji predstavitvi. Ko se ljudje, ki so nagnjeni k rdečici na obrazu, posvetijo svoji nalogi, rdečica izgine, pravijo raziskave.

Potiš se, kot da bi bila na intenzivnem treningu namesto na pogovoru

Zaskrbljenost poslabša potenje – to je odziv telesa in je povsem naravno. Ko smo v stresu, se izdatno potimo, vsi!

Ukrepaj prej

Obleci ohlapna oblačila iz naravnih materialov, kot so bombaž in bambus, ki zadržujejo manj toplote kot sintetična, na primer poliester.

Tisti trenutek

Ponavljaj si mantro. Sliši se skoraj preveč lahko, toda raziskave namigujejo, da prijetne besede in ponavljanje v ritmu tvojega diha – 'ja, zmorem tudi to' – lahko skoraj v trenutku izklopijo stresni odziv. Tako dovoliš razumnemu delu možganov, da prevzame nadzor.

Kolegica kritizira tvoje delo in že čutiš, kako se ti nabirajo solze

Zdi se, da imajo nekateri ljudje jokanje v DNA. Približno 40 do 60 odstotkov se jih močno odziva na stres.

Ukrepaj prej

Počasno in globoko dihanje naj postane tvoja rutina – tako boš preklopila na drugi del živ­čnega sistema. Čim pogosteje ozavesti svoje dihanje, da boš ves dan zavirala stresne odzive. Drugače povedano, več ko boš dihala, manj boš jokala (ali boš kako drugače iz sebe). Na svoj računalnik nalepi listek, na katerem naj piše: Dihaj. Da se boš čim večkrat spomnila na to.

Tisti trenutek

Spomni se česa smešnega – morda smešne anekdote s prijatelji ali smešne nadaljevanke, ki si jo gledala večer prej. Najpomembneje je, da ti vodiš svojo zavest, in ne panika tebe. Smeh – ali preprosto misel na nekaj smešnega – ima svojo posebno fiziologijo, odklopil bo tvoj odziv na stres in presenetljivo hitro popeljal tvoje možgane stran od kriznega odziva.

Herpes ti izbruhne na ustnici ravno pred pomembno predstavitvijo

Herpes povzroča virus, ki se aktivira, ko si bolna, pod stresom, nenaspana. Pojavi se lahko tudi, če si se preveč sončila ob koncu tedna.

Ukrepaj prej

Če imaš vsako leto pet izbruhov, poskrbi za krepitev imunskega sistema – poskrbi za zmerno vadbo, dovolj spanja in zdravo hrano, ki se ji lahko pridruži tudi kakšen dodatek za krepitev odpornosti. Drugi načini za preprečevanje herpesa: uporabljaj mazilo za ustnice z UV-zaščito, ker sonce lahko povzroči izbruh. Prav tako ne deli brisače, jedilnega pribora ali pijače s kom drugim. Nikoli ne veš, kdo bi še lahko dobil herpes.

Tisti trenutek

Čez herpes nalepi nevidni obliž ali ga namaži z oljem čajevca, nato pa ga nežno prekrij s korektorjem ali šminko. Bodi le previdna, da ne boš uporabila ličila, ki izsušuje. Želiš si namreč, da bi območje ostalo vlažno, kar bo pomagalo pri zdravljenju. Pa ne zganjaj panike, večina herpesov se pozdravi v enem tednu.

Pripravila: Petra Arula