Ne dobiš službe? Preveri, da ni kriv tvoj CV!

Ubijalski CV te lahko ubije! Če v njem ubijalsko lažeš ...

Ne dobiš službe? Preveri, da ni kriv tvoj CV! (foto: Getty Images) Getty Images
26. 11. 2015

Si tako zelo želiš tisto sanjsko službo, da bi zanjo šla prek trupel ... tudi čez svoje? Punca, ne pretiravaj! Trupla smrdijo, laži tudi. Verjemi, delodajalec jih bo zavohal.

"Res sem si želela dobiti službo poslovodje v čudoviti, čisto novi trgovini z znamkami, ki jih obožujem. A pogoj je bilo poznavanje italijanščine. 'Le zakaj bi jo potrebo­vala, saj vsi znajo angleško,' sem si mislila in napisala, da znam aktivno govoriti italijansko. Za razgovor sem se še posebej uredila, oblekla blagovne znamke, ki so jih nameravali prodajati v moji novi sanjski službi, samozavesten nastop je bil samoumeven ... Dokler eden od sogovornikov z mano ni začel govoriti italijansko ... Osramočeno sem zapustila pisarno, saj nisem znala niti ene italijanske besede," Tina, 24.

Manjka ti le en pogoj ...

Kaj narediti, če si neskončno želiš službe in izpopolnjuješ vse pogoje, enega pa ne?

"Predvsem je tvoja prva naloga, da se temeljito pozanimaš o podjetju ter po vseh možnih kanalih preveriš, koliko so pomembni razpisani pogoji in ali se jih da kako nadomestiti. Včasih je smiselno kar poklicati in o tem povprašati. Ko poznaš vse okoliščine, lahko narediš odlično reklamo zase.

Prikažeš, kako boš zadovoljila vse druge pogoje, in morda nakažeš načrt, kako boš izpolnila pogoj, ki ga ne izpolnjuješ. Predlagam, da narediš čim bolj realen načrt, kako boš sčasoma izpolnila tudi ta pogoj – npr. v roku treh mesecev opravila izpit za avto, diplomirala, izpopolnila znanje jezika ..." svetuje poklicna svetovalka Alenka Blazinšek.

Naj ti torej ne vzame poguma en pogoj, le ne spremeni ga v laž, tako kot je naredila Tina. Če bi bila iskrena, bi morda kljub neznanju italijanščine dobila službo.

"Rekla sem, da sem hitra, spretna in odzivna, saj sem med poletnimi počitnicami kot študentka stregla v lokalu sredi mesta. 'Bodoči šef' me je vprašal, v katerem, in izustila sem prvega, ki mi je prišel na misel. 'Moj najljubši,' je bil 'šefov' odgovor. Nato me je pozorno pogledal in vprašal, kako to, da se potem tam nisva nikoli srečala." Špela, 26

Nimaš izkušenj ...

Namesto da lažeš, bodi iskrena tudi glede svojih 'neizkušenj', ali kot svetuje Alenka Blazinšek:

"Če nimaš veliko izkušenj, pa te delovno mesto zares zanima, poskusi to čim bolj iskreno izraziti. Delodajalci včasih bolj kot izkušnje iščejo nekoga, ki se je pripravljen hitro učiti in se za opravljanje delovnih nalog zelo potruditi. Prav tako jim je pomembno, kako se bo oseba vključila v obstoječi tim. Seveda je bolje, da imaš izkušnje, toda če si se že odločila poskusiti, naredi to po svojih najboljših močeh."

Alenka pravi, da pa morda izkušnje imaš, pa si jih že pozabila ali pa se ti ne zdijo dovolj pomembne. "Pri tem ti bo vsekakor odličen pripomoček Indeks Nefiks, ki na enem mestu zbere vse, kar si se poleg šole in faksa še naučila – in to v jeziku, ki ga razumejo delodajalci."

Na laži te lahko dobijo, še preden ti ponudijo službo

Ne laži v življenjepisu, ker te delodajalec lahko zelo hitro ujame tudi pri najmanjši podrobnosti. Kako naj ti potem verjame, da si o pomembnejših stvareh pisala in govorila resnico? Alenka pravi, da se ti ne izplača lagati predvsem zaradi treh stvari:

1. Ker je Slovenija majhna in laž zelo hitro pride na dan.

2. Ker te delodajalec že na razgovoru lahko preizkusi (kot se je zgodilo s Tino in njeno italijanščino).

3. Ker se neiskrenost zelo hitro vidi – če npr. napišeš, da si organizirana in natančna, na razgovor pa prideš s prašnimi čevlji in z okrušenim lakom na nohtih, se bo o tvoji natančnosti hitro porodil dvom, ki se bo prenesel tudi na vse drugo, kar si napisala oz. trdila o sebi. Da tega, koliko nezadovoljstva prinaša delodajalcu in zaposlenemu, ki zaradi bitke za delovno mesto ni bil iskren in se je zato znašel na napačnem delovnem mestu, niti ne omenjam.

"Ko sem prišla na razgovor, je na mizi ležal moj življenjepis, popravljen z rdečo. Delodajalka se je zgražala nad tem, da v pismu trdim, da sem zelo natančna, vendar v njem mrgoli napak. Vsa osramočena sem komaj čakala, da bo razgovora konec." Barbi, 25

CV je tvoje ogledalo

Če slovnica ni tvoja močna točka, prosi prijateljico, naj ti pregleda življenjepis, ali pa ga daj zlektorirati. Ni treba, da zaradi napak v življenjepisu ne bi dobila službe. Svetovalka dodaja:

"Tudi sama oblika CV-ja veliko pove o tvoji osebnosti – o tvoji ustvarjalnosti, organiziranosti, o tem, ali znaš izluščiti bistvo, ali si se pozanimala o delovnem mestu in si razumela, kaj jih zanima.

Če kandidiraš za delovno mesto, ki bo od tebe zahtevalo marketinške in kreativnejše pristope, uporabi piktograme, ki bodo še grafično ponazorili tvoje kompetence.

CV-oblika Europass, ki je bila pred časom zelo popularna, je za gospodarstvo postala manj zanimiva, zato si lahko izmisliš svojo. Pri tem pa moraš poudariti ključne kompetence, ki te lahko pripeljejo prav do želenega delovnega mesta.

Nikar ne začenjaj podatkov o svoji izobrazbi pri osnovni šoli – izpostavi najvišjo doseženo stopnjo, druge pa le, če so bistvene za delovno mesto, za katero kandidiraš.

Tvoja profesionalna fotografija, ki seveda ni tista s plaže, niti tista z osebne izkaznice, temveč takšna, ki te prikazuje v določenem delovnem okolju, je lahko zelo dobrodošla. In še nekaj: če kandidiraš za prvo zaposlitev, naj tvoj CV ne presega dveh strani – raje se nauči povzemati – delodajalcem je pomembno, kaj znaš, in ne toliko, kje vse si se določene veščine naučila."

Nisem izpolnjena

"Občutek imam, da sem naredila vse, kar so zahtevali od mene, in to ni pomenilo nobene razlike, ko je šlo za napredovanje v karieri," pravi Neža, 29, ki dela v digitalnem marketingu na nizkem kariernem položaju.

"Ves čas se sprašujem: Ali je to vse?"

Strokovnjaki pravijo, da obstaja nenavaden način, kako ugotoviti, kaj nas zares motivira. Pomisli na to, kaj si najraje počela med svojim devetim in enajstim letom. Na koncu otroštva in začetku adolescence smo veliko bolj povezani sami s seboj in neobremenjeni, kot si bomo kadar­koli spet upali. Kaj si takrat rada počela?

Morda ne bo možno, da bi bilo to del tvoje službe, vendar lahko narediš, da bo del tvojega življenja – in s to povrnjeno po­zitivno energijo boš lahko prinašala veliko bolj pogumne odločitve tudi takrat, ko bo šlo za službo.

Ne nalagaj

Seveda je pomembno, da imaš čim več kompetenc, a to vseeno ne pomeni, da v življenjepisu naštej vse svoje slaščičarske podvige (razen če kandidiraš za slaščičarko), šiviljski tečaj (razen če delodajalca zanimajo tvoje ročne spretnosti) in igranje flavte v osnovni šoli. Ali kakor razlaga poklicna strokovnjakinja:

"Vsekakor se je treba, preden življenjepis nekam pošlješ, temeljito pozanimati o podjetju oz. organizaciji, kamor ga pošiljaš.

Na spletnih straneh, zlasti pod družbeno odgovornostjo, velikokrat najdemo, kaj se jim zdi pomembno, kaj podpirajo. Če organizirajo dobrodelni tek, pa tudi ti rada tečeš, je ta hobi zelo smiselno izpostaviti.

Na splošno pa je bolje, če naštevamo kompetence in zraven napišemo, kje smo jih pridobivali, ter hobije in prostočasne aktivnosti omenjamo v tem kontekstu.

Kakor vse drugo je tudi hobije smiselno navajati kot odgovore na potrebe/zahteve delovnega mesta, tiste pa, ki tega ne prinašajo, zgolj povzeti."

Sušna obdobja

So v tvojem življenjepisu luknje, ker med eno in drugo službo nisi dobila nobenega dela? Nisi edina. Vseeno pa tega v pismu za novo službo ne poudarjaj, pravi Alenka in dodaja:

"V tem primeru življenjepisa ne piši kronološko, temveč tematsko, po kompetencah in zraven napiši, kje si jih pridobivala. Na samem razgovoru lahko kompetence še podkrepiš s potrjenimi izpisi in dokazili, ki dokazujejo, da si določeno delo dobro opravljala, in vsak dvom bo odpravljen."

Odpuščena sem bila ...

Morda te bo bodoči delodajalec vprašal, ali si bila kdaj odpuščena. Tudi pri tem odgovoru bodi samozavestna, a realna, saj boš z njim zelo dobro pokazala svoj odziv, ko si v zadregi ali ko moraš povedati nekaj, kar ti ni prijetno. Morda je prav to vprašanje odločilno za to, ali boš dobila službo ali ne, zato poklicna svetovalka priporoča:

"Odgovor na to vprašanje vadi doma! Predvsem za to, da te na razgovoru to vprašanje ne preseneti in s svojim jecljanjem ne boš pokvarila dobrega vtisa o sebi. Tvoj odziv je enako pomemben kot to, kar boš povedala. Razlog pa poskusi diplomatsko zapakirati v odlično učno izkušnjo, ki te je še bolj izoblikovala in si zdaj še boljša delavka – saj si, kajne?"

Da bo tvoj življenjepis ubijalsko dober

Alenka Blazinšek svetuje:

  • Ne pošiljaj enakega življenjepisa na vse naslove

Nihče nima rad, da dobi splošen življenjepis, ki ga nekdo razpošlje na različne naslove, včasih je to veljalo bolj za motivacijsko pismo, danes pa tudi za življenjepis velja, da mora biti prirejen za delovno mesto, na katero posameznik kandidira, da so ključni podatki, ki jih potrebuje tisti, ki izbira, takoj vidni.

  • Izpostavi tri stvari, ki jih izpostavlja delodajalec

Nasvet, ko pripravljaš življenjepis, je, da ga pokažeš čim več ljudem v svoji okolici in jih vprašaš, kaj so tri najpomembnejše stvari, ki jih razberejo; šele ko ugotoviš, da ljudje razberejo tisto, kar želiš sporočiti, je življenjepis ustrezen.

  • Na svoj življenjepis moraš biti ponosna

Življenjepis je tvoja vstopnica, je tvoje ogledalo, predstavlja tebe, zato bi to moralo biti nekaj, kar s ponosom in veseljem pokažeš ljudem in daš iz rok – dokler nanj nisi ponosna, ga ne pošiljaj.

  • Pomembna je tudi slovnica!

Pomembna je jezikovna ustreznost življenjepisa, saj to kaže na tvojo natančnost, doslednost, pripravljenost na to, da se potrudiš, in ne nazadnje na jezikovno usposobljenost – za delodajalca to pomeni, da od tebe lahko pričakuje izdelke na enakem nivoju, tudi ko boš na delovnem mestu.

  • Zabeležena znanja ti lahko pomagajo do podrobnejše obravnave delodajalca

Sistem za beleženje neformalno pridoblje­nega znanja, kot je Nefiks, je med delodajalci pokazal, da so tisti, ki na razgovor prinesejo tak izpis, deležni podrobnejše obravnave.

Življenjepis ni edini kanal do delodajalca

Življenjepis še zdaleč ni dovolj, da bi nekdo v času, ko na isto delovno mesto kandidira izjemno veliko kandidatov, dobil zaposlitev.

Skladno s kulturo podjetja oz. organizacije je treba poiskati možnosti, kako se jim predstaviti še po drugih kanalih – npr. da v sodelovanju z njimi že pripravljaš svoje diplomsko ali magistrsko delo, jih poskusiš prepričati na hitrih kariernih zmenkih, sodeluješ na njihovih natečajih, se poskušaš uveljaviti v lokalnem.

Ne spreglej: v Nefiksu te vabijo, da spremljaš njihove aktivnosti, saj v oktobru odpirajo Center zaposlitvenih rešitev, ki bo dva meseca spremljal mlade iskalce zaposlitve in jim pomagal do novih zaposlitvenih priložnosti.

Besedilo: Petra Arula, fotografija: getty images
Za strokovno pomoč se zahvaljujemo Alenki Blazinšek, strokovni vodji Zavoda Nefiks (www.talentiran.si in www.nefiks.si).

Preberi še: Kako svoj hobi spremeniti v super plačano službo! ali pa si oglej VIDEO iz zakulisja modnega Dekle z naslovnice 2015

Priporočamo tudi: Kam je šlo vaše poželenje? (... ali kdaj nas bi moralo skrbeti, da naše spolno življenje ni (več) takšno, kot bi moralo biti?)